זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
אתם במאי 2015. האמנם? | צילום: istockphoto
גם אם פרץ שלום עולמי בדקות האחרונות – את התוצאות של השבועות האחרונים נמשיך לראות עוד לא מעט זמן. אחד התחומים שמושפעים מסורתית – לפחות ברמת המיתוס – ממלחמות ועימותים צבאיים הוא תחום הילודה. ה"בייבי בום" המפורסם ביותר התרחש בארה"ב אחרי מלחמת ויאטנם, והגדיר דור שלם מבחינה תרבותית, חברתית ואפילו סטטיסטית. האם מבצע "צוק איתן" ייצר בייבי בום קטן משלו? את התשובה נקבל רק בעוד תשעה חודשים, אבל בינתיים ניסינו להבין מה יש בו, בעימות הצבאי – ובעיקר בסיומו – שיכול לגרום להתעברות המונית.

עוד בתשעה חודשים:

הגבריות של הלוחמים השבים מן הקרב נמצאת בשיאה

"היצר המיני הוא דחף טבעי של האדם, ומתעורר באופן חד יותר כאשר האדם מתמודד עם סכנת מוות ממשית", מסבירה ענת לוין-יעקבי, מטפלת זוגית ומשפחתית. "באופן הכי פשוט שאפשר, התשובה למוות היא החיים, ולכן היצר המיני של מי שחוזר מהקרב נמצא בנסיקה. במקביל, הנשארות בעורף חשות צורך לפרוק את המתח הרב שהצטבר אצלן מהדאגה לשלומו של בן הזוג ומהמצב הכללי, ולכן נוצרים 'בייבי בומים' אחרי מלחמות או תקופות מורכבות מבחינה בטחונית. בעיניי זו תופעה משמחת ומבורכת מאוד – כולם מעדיפים עומס בחדרי הלידה על פני עומס במחלקות הטראומה, ומגיע למי שעבר דברים קשים וראה מראות מצלקים לחגוג את החיים עם הולדת צאצא משלו".

לדברי לוין-יעקבי, הלחץ והמתח סביב המצב הבטחוני לא פוגעים בזוגיות, אלא להפך: הריחוק והחרדה דווקא מקרבים בין בני הזוג, והגעגוע גורם לשיפור היחסים. "במצבים כאלו יש רצון לפנק ולהביע הערכה לבן הזוג, ומין הוא אחד האופנים החזקים ביותר לעשות זאת. כמובן שהחיילים בסדיר והחיילים במילואים מתייחסים אחרת לנושא המין גם אחרי מערכה צבאית: זה עניין של בגרות, תפיסת משמעות החיים והדימוי הגברי. בעוד שאצל החייל הסדיר המין יכול להגיע ממקום של פורקן או כיף, אצל חייל המילואים זה יכול להיות מתורגם גם למקום של יצירת חיים חדשים כקונטרה לסכנת המוות שהוא חווה או אפילו כזיכרון לחיילים שלא ישובו מהקרב. אין ספק שתחושת הגבריות של הלוחמים השבים מן הקרב היא בשיא וזה בהחלט תורם לחשק מיני מוגבר - כך או כך, כולם מקבלים פרופורציות חדשות על משמעות החיים, שואלים שאלות קיומיות, מבקרים משפחות של פצועים והרוגים ומחפשים דרכים להרגיש טוב יותר הן מבחינה אישית והן מבחינה לאומית אחרי המתח הרב שבו היו שרויים".

אבל מה לגבי ההיבט הנפשי? האם הסטרס העצום בתקופת מלחמה לא פוגע דווקא בפוריות? "מצבי מתח מורידים את פוטנציאל ההתעברות בכמה מישורים, כשהעיקריים שבהם הם המישור ההורמונלי והמישור הפסיכולוגי", אומר ד"ר איליה בר, מנהל המרכז הרפואי לפוריות. "בעוד שאצל נשים התגובה הפיזיולוגית לסטרס היא מיידית, ומתבטאת בעלייה בהורמוני סטרס אשר פוגעים בתהליך ההורמונלי התקין הדרוש ליצירת הריון, אצל גברים נראה ירידה בפוריות רק שלושה חודשים אחרי החשיפה לסטרס, מכיוון שזה משך הזמן שלוקח לגוף לייצר תאי זרע". למעשה, ישנו "חלון הזדמנויות" מצומצם למדי בין החזרה לפעילות הורמונלית תקינה של נשים לבין שיבוש אפשרי בפוריות של גברים. "מי שמעוניין להיכנס להריון מומלץ מאוד שיעשה כל שביכולתו כדי להירגע ולהפחית סטרס, אחרת זה פשוט לא יעבוד", ממליץ בר.

 >>  כך הצליחה טל מידן-להמן להיפטר מ-20 הק"ג שהתווספו למשקלה במהלך ההריון