גבר במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מתקשים להיכנס להריון? תבדקו גם אותו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כשזוג מתקשה להיכנס להריון, המסקנה הטבעית היא שיש בעיה אצל האישה. לרוב זו השאלה הראשונה שעולה, אם לא בקול רם ובוטה, אז בראש ובלב. אבל לא פעם הקושי להיכנס להריון מגיע מהצד הגברי בצמד. איך תדעו, מה תבדקו ומה המשמעות? פנינו לד"ר שי שפי, אורולוג מומחה בפוריות הגבר ומנהל המרפאה לאנדרולוגיה מתקדמת טופ איכילוב לקבל תשובות. לקרוא, לבדוק ולהחזיק אצבעות שזה עוד רגע מאחוריכם. 

באיזה שלב מומלץ לבדוק גם את הגבר?
אשר ישנה בעיה או עיכוב בתהליך, הבירור אמור להיות בקרב שני בני הזוג על ידי הפנייה לרופא: הגבר עובר את הבדיקה אצל אנדרולוג (אורולוג מומחה לפוריות הגבר, שיבצע בדיקה גופנית של הגבר), ובת-זוגתו אצל גינקולוג מומחה לפוריות האישה..

מהן הבדיקות המקובלות בתהליך?
הפגישה הראשונה תכלול קבלת היסטורית פוריות והיסטוריה רפואית כללית, תוך שימת דגש על גורמים העלולים להפריע לפוריות הגבר, בדיקה גופנית מכוונת, והפניה לבדיקות שונות, בהתאם לממצאים. חשוב להדגיש: בדיקת הזרע היא רק חלק אחד מתוך הבירור האנדרולוגי. בתור שכזו, לא ניתן להסתפק בשליחתה ותו-לא ע"י רופא פוריות נשים.

האם יש סימנים "חיצוניים" לגבר עקר או לגבר הסובל מבעיית פוריות כלשהי?
רוב הגברים הסובלים מבעית פוריות לא יידעו זאת עד שינסו להשיג הריון. מיעוטם יודעים כבר על מצב כללי העלול לפגוע בפוריות, כגון תסמונות גנטיות, טיפולים בגידולים שונים, סוכרת, מחלות נוירולוגיות, ועוד. לא שכיח שקיימים סימנים חיצוניים, ועוד פחות מכך שכיח שהגברים מבחינים או מודעים להם. לעתים, בעקבות בעיה הנקראת וריקוצלה, כאשר ההרחבה היא בדרגה גבוהה, הגבר או בת זוגו מבחינים במה שנראה -כ"שק תולעים" (עקב התבלטות של הורידים התפוחים דרך העור בשק האשכים).

אילו שאלות חשוב לשאול את הרופא המטפל?
לרוב, התמונה מתחילה להתבהר תוך כדי הבירור הראשוני במרפאה, ועם קבלת תוצאות בדיקות. ככלל, דרושות שתי בדיקות זרע לפחות, ובהתאם לכל ממצאי הבירור עד כה, יחליט האנדרולוג על נחיצותן של בדיקות נוספות, כגון הורמונים, גנטיקה, הדמיה, בדיקות זרע מיוחדות, ועוד. לאחר השלמת הבירור, ניתן לקבל מידע על האבחנה (או אבחנה מבדלת), אפשרויות הטיפול, וסיכויי ההצלחה.

אבא משחק עם בתו בגן שעשועים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בעיות בפוריות עלולות להתעורר גם בסיבוב השני והשלישי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
האם האישה בכל מקרה תצטרך לעבור הפריות אם יתברר כי אכן יש לגבר בעיה?
לא בהכרח. לעתים הבעיה קשורה לגבר בלבד, ויכולה לבוא על פתרונה המלא בטיפול כזה או אחר לגבר. כאשר הטיפול בגבר גורם לשינוי מספיק גדול בפוטנציאל הפוריות (היכולת להשיג הריון) שלו, הדבר יכול להספיק להשגת הריון ספונטני (ללא צורך בטיפולי פוריות). ניתן להשיג זאת במגוון של טיפולים הכוללים שינויים באורח החיים, טיפול תרופתי, ניתוח, או שילוב (בהתאם לבעיה אצל הגבר).

אילו בעיות פוריות קיימות אצל גברים?
בעיות הפוריות אצל גברים רבות ומגוונות, כוללות גורמים באורח החיים המפריעים לייצור הזרע, בעיות הורמונליות, בעיות גנטיות, מצבים אחרי טיפול בגידולים, אשך / אשכים טמיר / טמירים, דלקות וזיהומים באשכים ובדרכי הזרע, וריקוצלה (דליות האשך), ועוד.

וריקוצלה היא הרחבה של ורידי האשך, הנוצרת עקב בעיה בתפקוד המסתמים שלהם, וקושי בניקוז הדם מהאשך. התיאוריה המקובלת כיום היא, שמצב זה גורם להפרעה במנגנון הקירור הטבעי של האשך, וכתוצאה להתחממותו ולפגיעה בייצור הזרע. שכיחות הוריקוצלה באוכלוסיית הגברים גבוהה ביותר (כ-15%), והוא הגורם השכיח ביותר לבעיות בפוריות הגבר. עם זאת, רק 20-25% מהגברים שלהם וריקוצלה זקוקים לטיפול, בהתאם לממצאי הבירור האנדרולוגי.

האם בעיות פוריות בגבר הן גנטיות?
כיום מהוות הבעיות הגנטיות מיעוט מתוך בעיות הפוריות של הגבר, כנראה מכיוון שאבחנתן משולה ל"חיפוש המטבע מתחת למנורה": בידינו בדיקות ספורות בלבד, אותן ניתן להציע כבירור גנטי, במצבים המתאימים. ההערכה המקובלת בין העוסקים בהתמחות של פוריות הגבר היא, שעם התקדמות המדע והמחקר, תכנסנה בדיקות גנטיות נוספות לשימוש קליני, דבר שיגדיל את שיעור האבחנה של בעיות אלה.

"אם לבעלי יש בעיות פוריות, האם גם לבניי יהיו?"
הסיכוי לכך לא גבוה, למעט בעיות גנטיות שאינן שכיחות כנ"ל, וכן בעיות גנטיות שטרם התגלו. הדבר תלוי בסוג הבעיה.

האם בהימנעות מסקס, גבר יכול להגדיל את סיכוייו להכניס להיריון את בת הזוג?
לאו דווקא. בתקופת הביוץ מומלץ לקיים יחסים כל 1-2 ימים. קיום יחסים בתדירות גבוהה יותר, או נמוכה יותר עלולה להפחית סיכויי השגת הריון. תקופות התנזרות ממושכות (שבועות ויותר) עלולות לפגוע בתנועתיות הזרע.

האם לגבר שכבר השיג הריון וילדים לא יכולה להיות בעיית פוריות?
זוגות יכולים להיתקל בבעיה גם ב"סיבוב" שני או שלישי, והדבר אינו נדיר. מבחינת הגבר, הסיבה הנפוצה ביותר לבעיה כזו (בעיית פוריות שניונית) היא וריקוצלה. השפעת הגיל על פוריות הגבר קלה, אך קיימת, וזניחה בהשוואה להשפעה המקבילה אצל האישה. לאחרונה אף נמצא שהסיכוי למחלות כגון סכיזופרניה או אוטיזם אצל צאצאים לאבות מבוגרים גבוה מזה שבאוכלוסייה הכללית.

אין תמונה
גם בבעיות הקשות ביותר ניתן להצליח. ד"ר שי שפי
מי נחשב עקר?
המונח "עקר" איבד חלק ניכר מתוכנו בעקבות התקדמות הטכנולוגיה ושימוש בניתוחים מיקרוכירורגיים חלק לא מבוטל מהגברים שלפני 1-2 עשורים לא יכלו אלה להשתמש בתרומת זרע או באימוץ, יכולים להפוך כיום להורים לצאצאים ביולוגיים.

האם אפשר להביא ילדים למרות הבעיות?
גם בבעיות הקשות ביותר, של היעדר מוחלט של תאי זרע בזרימה, ניתן להצליח.

אילו שיטות טיפול קיימות?
הטיפול בגבר יכול לנוע על ספקטרום רחב, החל משינוי באורח החיים, דרך טיפול תרופתי, וכלה בניתוחים מודרניים.

>> 10 דברים שחשוב לדעת על דיכאון אחרי לידה