כשזה מגיע לאתגרי פוריות, לרוב אלה הנשים שמתמודדות עם הגוף שצריך עזרה כדי להיכנס להריון. נכון שכשיש בעיה היא מנת חלקם של שני בני הזוג, אבל בסופו של יום זו האישה שצריכה לעבור בדיקות בלתי נגמרות, להזריק לעצמה כמויות עתק של הורמונים ולהתמודד עם הכאבים בגוף ובלב. אבל בעיות פוריות הן גם מנת חלקם של גברים. ומתברר שהן רק הולכות וגוברות.

במשך כמה עשורים מחקרים הראו שאיכות הזרע ורמות הפוריות נמצאים בירידה ברוב המדינות המערביות. על פי אחד המחקרים מ-2017, ספירת הזרע הממוצעת בצפון אמריקה, אירופה, אוסטרליה וניו זילנד, ירדה בכ-60 אחוז בין השנים 1973-2011. זה נשמע מבהיל ברמת סיפורה של שפחה, וחוקרים מסביב לעולם עדיין לא לחלוטין מבינים מה הסיבות לירידה הזו ומנסים לבצע מחקרים שישפכו אור על התופעה, בשאיפה להפוך את המגמה. 

ספירת זרע היא נתון שמתייחס לממוצע המספרי של הזרעונים שקיימים במנה אחת של זרע. רופאי פוריות מבצעים לרוב גם הערכה לספירת הזרע של בן הזוג, מאחר שמדובר בגורם משמעותי בניסיונות ההפרייה. על פי ההנחיות הנוכחיות של ארגון הבריאות העולמי, מומחים מחשיבים ספירת זרע בריאה ככזו שיש בה 15 מיליון למ"ל זרעונים (או לפחות 39 מיליון בשפיכה אחת). המומחים גם סבורים שדברים שמשפיעים על רמות הטסטוסטרון אצל גברים, משפיעים גם על ספירת הזרע ואיכותו. מצבים רפואיים מסוימים, כמו תסמונות גנטיות, זיהומים וגידולים, גם משפיעים על איכות הזרע.

מה שנותר לעשות בינתיים, הוא להסתמך על מעט הפתרונות הטבעיים שיכולים לשפר את איכות וכמות הזרע. חוששים שאתם בקבוצת סיכון? תמיכה בהורמונים שמנהלים את ייצור הזרע על ידי תזונה, שינוי הרגלים רעים ותרופות טבעיות, יכול לסייע להתפתחות בריאה של זרעונים ולשפר את הספירה. מגזין medical news today מציע  כמה אופציות למי שרוצה לתת בוסט לשחיינים שלו.

גבר בפילאטיס (צילום: Shutterstock)
תתחילו עכשיו | צילום: Shutterstock
  1. תעשה כושר
    מספר מחקרים מראים שירידה במשקל ואימוני כושר קבועים אצל אנשים שנמצאים במשקל עודף, יכולים להוביל לספירה זרע משופרת. עם זאת חשוב לומר שהמדע שקושר את ספירת הזרע ל-BMI תקין, עדיין לא מספיק מפותח. ב-2017 נערך מחקר שבחן את היתרונות של פעילות אירובית על ספירת זרע. במחקר השתתפו גברים שהאמנו שלוש פעמים בשבוע, לפחות 50 דקות כל פעם, במשך 16 שבועות, והעלו את קצב הלב באימון ב-50-65 אחוז. התוצאות הראו שפעילות ספורטיבית קבועה מעלה את ספירת הזרע ואת התנועתיות שלו אצל 45 הגברים שהשתתפו במחקר וסבלו מהשמנת יתר ואורח חיים נטול פעילות פיזית.
  2. תפסיק לעשן
    אנליזת ענק שנערכה ב-2016 מחנה את התוצאות של למעלה מ-20 מחקרים שנערכו בתחום, שהשתתפו בהם קרוב ל-6,000 גברים. על פי המטא אנליזה, נמצא שעישון קבוע פוגע באיכות ובספירת הזרע. החוקרים מצאו שמעשנים כבדים או כאלה בנמצאים בטווח ביניים, סבלו מספירת זרע נמוכה מזו שעישנו קל. וכמובן של הגברים הלא מעשנים. במקרה שהייתם צריכים עוד סיבה להספיק לעשן.
  3. הימנע מצריכה מוגברת של סמים ואלכוהול
    יש מספר מצומצם למדי של מחקרים שבחנו את הקשר בין שימוש בסמים לבין ספירת זרע, לאור הבעייתיות האתית בביצוע מחקרים על אנשים המשתמשים בסמים. עם זאת, ב-2018 נערכה סקירה שערכה קשר בין השימוש העולמי בסמים (בין היתר אלכוהול, מריחואנה וקוקאין), לבין הירידה בספירת הזרע. החוקרים לא הגיעו לתוצאה מובהקת, ויש עוד דרך עד שיגיעו לתשובה חד משמעית על הקשר בין חומרים משני תודעה לאיכות הזרע.
  4. הימנע מתרופות מרשם מסוימות
    ישנן כמה תרופות שידועות ככאלה המפחיתות את ייצור הזרע הבריא בגוף. ברגע שגבר מפסיק לקחת אותן, ספירת הזרע אמורה לחזור להיות תקינה. חלק מהתרופות שעלולות לשבש את הייצור באופן זמני הן: אנטיביוטיקות מסוימות, תרופות אנטי אנדרוגניות, אנטי דלקתיות, תרופות אנטי פסיכוטיות, כאלה המבוססות על אופייטים, תרופות נגד דיכאון, סטרואידים אנבוליים, תחליפי טסטוסטרון, מתדון. כמובן שבכל לקיחה של תרופה יש להתייעץ עם רופא במידה ויש חשש או דאגה מירידה בפוריות.
    חילבה (צילום: istockphoto)
    חילבה. אין כמוהו | צילום: istockphoto
  5. תאכל חילבה
    התימני מכירים את התבלין הזה היטב ומשתמשים בו במטבח באופן קבוע, אבל גרגירי חילבה לא חייבים להפוך לתוספת ליד הג'חנון. יש תוספי מזון המבוססים על הצמח (fenugreek הוא השם שלו בלעז). הצמח הזה הוא תוסף טבעי שידוע בתור כזה שנותן בוסט לספירת הזרע. בשנת 2017 נערך מחקר שמצא תרכובת מסוימת שפותחה מגרגירי החילבה, ושיפרה באופן מהותי את איכות וספירת הזרע של מי שצרך אותה.
  6. תספוג מספיק ויטמין D
    החוקרים לא לגמרי יודעים למה, אבל רמות של ויטמין D וסידן בדם משפיעות על ספירת הזרע. בסקירת מאמרים שנערכה ב-2019, נבדקו 18 מחקרים שבהם נמצא קשר משמעותי בין שיפור בפוריות של הגבר לבין רמות גבוהות יותר של הוויטמין בדם. גם מחסור בסידן עלול להשפיע על בריאות הייצור. ואנחנו רק נזכיר שהשמש היא המקור הכי טוב לוויטמין D.
    גבר אוכל ארוחת בוקר ומסתכל בטלפון סלולרי (צילום: By Dafna A.meron)
    יש פה את כל הדברים הנכונים? | צילום: By Dafna A.meron
  7. תאכל מזון מלא באנטיאוקסידנטים
    הרכיבים התזונתיים המעולים האלה הם למעשה מולקולות שעוזרות לנטרל תרכובות בשם רדיקלים חופשיים שנמצאות בגוף וגורמות לתאים נזק. יש כמה מחקרים שקשרו צריכה של מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים לעלייה ושיפור באיכות הזרע. על פי ניתוח מאמרים שבוצע ב-2019, יש כמה סוגים של אנטיאוקסידנטים שיכולים לתרום לנושא כמו בטא קרוטן, לוטאין, ויטמין סי ובטא קריפטוקסנטין.  
  8. תאכל יותר שומן בריא
    שומנים איכותיים הם קריטיים להתפתחות בריאה של ממברנת הזרע. שומנים כאלה הם אומגה 3 ואומגה 6. מחקר מ-2019 שבדק שלושה מאמרים בתחום, מצא שגברים הסובלים מבעיות פיריון וצרכו תוספי אומגה 3, זכו לשיפור משמעותי בתנועתיות ובריכוז הזרע, בהשוואה לאלה שלא צרכו את התוסף. אומגה 3 נמצא לרוב בשמן דגים ואפשר לרכושו כתוסף תזונה. במקביל, חשוב להוריד מהתפריט את צריכת השומן הרווי והלא בריא. מחקר מ-2014 בדק 209 גברים בריאים בני 18-23, ומצא שצריכה מוגברת של שומני טראנס גרמה לירידה באיכות הספירה.
  9. תוריד את צריכת הסויה
    מזונות מסוימים, בעיקר כאלה המבוססים על סויה, מכילים אסטרוגן צמחי. הפיטו הורמון הזה עלול להוריד את רמות הטסטוסטרון בגוף, והוא חשוב מאוד לייצור הזרע. מחקר מ-2019 שבדק 1,319 גברים בסין, מצא שריכוזים גבוהים של אסטרוגן צמחי בזרע הצביעו על ירידה באיכותו. גם הרבה מוצרי פלסטיק ופחיות מכילים רמות גבוהות של אסטרוגן צמחי ביספנול A, למשל, הוא תרכובת שקושרת אסטרוגן לרצפטורים בגוף שלנו ועלול גם להשפיע על פוריות הגבר לאחר חשיפה אליו.