סליחה, מה השעה? (צילום: jupiter images)
בכל חודש יש חלון הזדמנויות קצר להרות | צילום: jupiter images
מעוניינים להיכנס להריון? חשוב שתדעו שבכל חודש קיים חלון הזדמנויות קצר להרות – מועד הביוץ. ביוץ הוא תהליך יציאת ביצית מהשחלה אל החצוצרה. אם יש תאי זרע בחצוצרה, הביצית עשויה להיות מופרית. אם היא לא מופרית עד 24 שעות מרגע שיצאה מהשחלה, היא נפלטת החוצה יחד עם רקמות ודם מדופן הרחם, בתהליך שמוכר לנו בשם ווסת.

הביוץ מתרחש בממוצע אחת ל-28 יום, כשבועיים לפני מועד הווסת. יחד עם זאת, קיימת שונות בין אישה לאישה במשך המחזור החודשי ולכן, לא ניתן לנבא במדויק את מועד הביוץ.

אז מה עושים? קודם כל, חשוב לקיים יחסי מין גם בימים שלפני ואחרי מועד הביוץ המשוער וכך תגדילו את הסיכויים "לקלוע" למועד הביוץ. אורך החיים של הזרע בגוף האישה הוא כמה ימים, כך שאם הקדמתם את מועד הביוץ, יתכן שבכל זאת תתרחש הפריה.

מכיוון שמועד הביוץ המשוער אינו מדויק, כדאי גם להכיר כמה סימנים שעשויים לסייע בזיהוי מועד הביוץ.

שינויים בהפרשות

לקראת הביוץ עולה רמת הורמון האסטרוגן בגוף וכתוצאה מכך, כמות הנוזלים בצוואר הרחם עולה. תפקידם של הנוזלים הללו הוא להגן על הזרעונים ולאפשר להם לנוע לכיוון החצוצרות.

אם את מרגישה רטובה יותר ומבחינה בהפרשות שמרקמן מזכיר חלבון של ביצה לא מבושלת, יתכן שמועד הביוץ שלך קרוב.

שינויים בטמפרטורת הגוף

לאחר הביוץ מופרש בגוף האישה הורמון הפרוגסטרון, ואחד הסימנים לכך הוא עליה של כ-0.2 מעלות בטמפרטורת הגוף. הטמפרטורה תישאר ברמתה הגבוהה ותרד שוב לרמתה הבסיסית רק לקראת קבלת הווסת.

שיטה זו למעקב אחר הביוץ קיבלה את הכינוי "מדידת חום השחר", כי מדידת החום האמינה ביותר מתקבלת כאשר הגוף רגוע, ולכן מומלץ למדוד את החום מיד עם היקיצה משנת הלילה, לפני שיוצאים מהמיטה.

מעקב אחר טמפרטורת הגוף לא יכול לנבא את הביוץ אלא יכול להעיד שהביוץ כבר התרחש – ואז כבר לא ניתן באותו חודש להיכנס להריון.

אז למה בעצם לעקוב אחר שינויי הטמפרטורה? אם את מעוניינת לקבל מושג מדויק יותר לגבי מועד הביוץ שלך, מעקב אחר חום השחר במשך מספר חודשים יכול לתת לך תבנית בסיסית בה הגוף שלך פועל – גם אם לא מועד ביוץ מדויק.

אל תסתמכי על חום השחר אם את חולה או אם ישנת פחות מ-4 שעות בלילה, מצבים שמשנים את טמפרטורת הגוף.

כאבי בטן

מה, אפשר ממש להרגיש את הביוץ מתרחש? מסתבר שכן. נשים מסוימות מרגישות כאב חד בבטן, בדרך כלל בצד אחד, בזמן הביוץ. הרופאים אינם יודעים בוודאות אם הכאב מופיע תוך כדי הביוץ או מיד אחריו – ואז כבר מאוחר מדי להיכנס להריון.

ובכל זאת, אם את מעוניינת להיכנס להריון, עקבי באופן קבוע אחר מועד הופעת הכאבים האלה. זה יכול לתת לך מושג לגבי טווח של ימים בו כדאי לקיים יחסי מין.

שינויים הורמונאליים

לקראת הביוץ עולה רמתם של ההורמונים LH ואסטרוגן בגופך. בבתי המרקחת ניתן להשיג ערכות לבדיקת שתן שמודדות את רמת ההורמון LH בגופך ועוזרות לדעת מתי הביוץ צפוי להתרחש. ישנן גם ערכות ביוץ המבוססות על בדיקת רוק, ומצביעות על עליה בריכוז המלחים כתוצאה מעליה בהורמון אסטרוגן.

מיקום צוואר הרחם

לקראת הביוץ צוואר הרחם עולה לכיוון הרחם. כדי לבדוק את מיקומו, שטפי ידיים והכניסי אצבע לנרתיק. אם תרגישי שקשה להגיע לצוואר הרחם ושהאזור לח, סביר להניח שאת לקראת ביוץ. בימים אחרים ניתן להרגיש בקלות את צוואר הרחם והסביבה שלו יבשה יותר.