בשנים האחרונות, חלו שינויים מפליגי לכת בכל הקשור בפונדקאות בחו"ל. הודו, תאילנד, נפאל ומקסיקו – כולן מדינות שהיו יעדי פונדקאות גדולים ומוכרים – החליטו להפסיק את קיום ההליך בתחומן. לאחרונה, לצד אוקראינה, רוסיה ויוון - הפכה גיאורגיה ליעד חדש ומבוקש אליו פונים זוגות ישראלים הטרוסקסואליים (שכן המדינה לא מאפשרת פונדקאות לחד-מיניים) המעוניינים להגשים את חלומם ולהיות הורים באמצעות אם פונדקאית.

יעל שדה ביברינג שהפכה לפני כחודש לאם בהליך פונדקאות, מספרת שרצתה להתחיל את התהליך באופן מיידי ולכן בחרה בגיאורגיה. "נישאתי בגיל מאוחר ונכנסתי להריון ספונטני שהסתיים בהפלה. לאחר כמה טיפולי פוריות שלא הצליחו, שאלתי את הרופא שלי לגבי פונדקאות והוא המליץ לי לנסות. אחרי כל כך הרבה שנים, לא רציתי לחכות והתחלתי תהליך בגיאורגיה באמצעות 'המרכז להורות באמצעות פונדקאות'. אחד הדברים שהפתיעו אותי מאוד היה המקצועיות של בית החולים ושל הצוות הרפואי המקומי", היא מוסיפה. "הכול מתבצע כאן בשקט, ביעילות ומה שנורא נחמד הוא שכולן כאן נשים - הרופאות, האחיות, המיילדות וכוח העזר. הן היו מקסימות. כשרצינו לשאול שאלות, קראו  לרופאה מהפגייה, שסיפרה לנו שהיא עשתה את הסטאז׳ שלה בתל השומר. היחס היה מאוד נעים".

רון שם טוב, בת 39, הגיעה לגיאורגיה אחרי שהתחילה את התהליך בהודו. "הפונדקאית שבחרנו עדיין לא נקלטה להריון, כאשר השלטונות ההודיים הודיעו שהם משנים את החוק ואין אפשרות לעשות שם יותר תהליכי פונדקאות. מנהלות 'המרכז להורות באמצעות פונדקאות' הציעו לנו לעבור לגיאורגיה והן גם דאגו להעביר את העוברים שלנו מהודו בעצמן, כדי להבטיח שהם יגיעו ליעדם במצב תקין. בגיאורגיה הכול הלך מהר מאוד ותוך זמן קצר, הפונדקאית שבחרנו התחילה את הטיפולים.   

"הנס המיוחל קרה לנו עם העובר האחרון. קיבלתי את השיחה שאומרת: 'רון, מזל טוב, יש הריון!'. אלכס שלי נולדה חודשיים לפני הזמן וקיבלה את הטיפול הכי טוב שיש בבית החולים Hera בטיביליסי. היחס של הצוות הרפואי שם הוא שונה מכל מה שנתקלתי בו בעבר, משהו מיוחד שאין אותו בארץ. אני עדיין לא מעכלת את זה שהיא כאן איתי, שאני סוף סוף אמא. אולי כשאהיה בארץ אעכל".

רומן מורדוב, בן 39, ממתין כעת בגיאורגיה ללידת בנותיו התאומות. "אשתי סובלת מבעיה בריאותית והרופאים אוסרים עליה להיכנס להריון, ולכן היה ברור לנו מהתחלה שהדרך היחידה שלנו להפוך להורים תהיה פונדקאות.

רון שם טוב ודוקטור טיאונה, רופאה מיילדת (צילום: אור בן זריהן)
קיבלתי את השיחה שאומרת: 'רון, מזל טוב, יש הריון!'. רון שם טוב לצד הרופאה | צילום: אור בן זריהן
"בגיאורגיה יש פונדקאיות זמינות והעדפנו שלא להיות בקשר אינטנסיבי עם הפונדקאית, כמו שקורה בתהליך בארץ", הוא מוסיף. "עוד מצא חן בעיניי, שיכולנו לבחור את הפונדקאית בפינצטה. ביקשנו שהיא תעשה גם אפוסקופיה וגם וידאנו שכל הבדיקות שלה תקינות לפני שהתחלנו את התהליך. אשתי אפילו טסה כדי להיות נוכחת בבדיקת סקירת מערכות כשהפונדקאית הייתה בחודש השלישי. זו טיסה קצרה ואפשר לטוס ולחזור בקלות. בגלל שאשתי ואני דוברי רוסית, יכולנו להיות בקשר ישיר עם הפונדקאית ולשוחח איתה בסקייפ לאורך ההיריון.

"נחתנו בשדה תעופה לקראת הלידה לפני כשבועיים. לא בדיוק ידעתי למה לצפות, אבל מסתבר שבירת גיאורגיה, טביליסי, היא עיר מפותחת ויש בה מכל הבא ליד. יש כאן הרבה מכוניות חדשות ואנשים לבושים בטוב טעם, לצד אנשים יותר עניים, כמו בכל מקום.

"בית החולים שאנו מטופלים בו (Hospital Digomi) נקי, משופץ וחדיש, ורמת המקצועיות של הצוות הרפואי היא מאוד מרשימה. הלידה שלנו תתרחש בקרוב ואנחנו מחזיקים אצבעות שהכול יעבור בשלום ובקלות ואז נתחיל את התהליך הבירוקרטי, שיאפשר לנו לחזור לארץ כמשפחה חדשה".

וכמה זה עולה? "עלות התהליך בגאורגיה הוא 152,000 שקל (לעומת כ- 260,000 שקל בארץ) וזה כולל החזרת עוברים אחת", אומרות מינה יולזרי ועדה אטיאס, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות, שליוו את 3 הזוגות שהתראיינו לכתבה בתהליך בגיאורגיה. "כל החזרה נוספת עולה 2,000 דולר, אולם אחוזי ההצלחה הגבוהים בגיאורגיה, בהם נקלט הריון בין הניסיון הראשון לשלישי, מביאים בסופו של דבר לחיסכון משמעותי עבור רוב הזוגות. גם בתשלומים הנוספים ניכר החיסכון. למשל, הבאת תאומים בפונדקאות בישראל כרוכה בעלות נוספת של 15,000 שקל. בגיאורגיה מדובר בתוספת של 1,000 דולר, פחות מ- 4,000 ש"ח. הקליניקה שבה מתבצעת החזרת העוברים ומעקב ההיריון היא שלוחה של מרכז רפואי במרילנד ארה"ב. הרופאים דוברי אנגלית והמכשור חדשני ומתקדם".

רומן מורדוב (צילום: אור בן זריהן)
"עוד מצא חן בעיניי, שיכולנו לבחור את הפונדקאית בפינצטה". רומן מורדוב | צילום: אור בן זריהן
סוגיה נוספת וחשובה הוא המעמד החוקי של הליך הפונדקאות במדינה. "הוראות חוק הבריאות של גיאורגיה קובעות במפורש, שזרים המתארחים במדינה רשאים להשתמש בשירותיה של אם פונדקאית ושהילוד הוא ילדו החוקי של ההורים המיועדים בלבד. המשמעות לזוגות היא ראש שקט. אין כל חשש מסיבוכים משפטיים, כל עוד התהליך מתבצע דרך גופים אמינים ומתנהל לפי דרישות החוק כמובן".

ומה קורה אחרי הלידה? לאחר הלידה, הזוגות נדרשים לשהות בחו"ל עם הרך הנולד במשך 3 שבועות עד שתתקבל תוצאת בדיקת DNA שמאמתת את הקרבה הגנטית בינם לבין התינוק, ואז יתאפשר להם להוציא לו דרכון ולחזור לארץ. זהו נוהל מחייב של מדינת ישראל בכל תהליך פונדקאות שמתבצע בחו"ל. בגיאורגיה, הזוגות גרים בתקופה זו בדירות ייעודיות שמכינים עבורם מראש ואחרים בוחרים להשתכן בבתי מלון. בגלל שמדובר במדינה קרובה לישראל, אחד מבני הזוג יכול לטוס לישראל כדי להצטייד ולסדר עניינים אישיים ובני משפחה של הזוג אף יכולים לבוא לבקר אותם ואת התינוק בגיאורגיה בזמן השהות שם (אפשרות שהייתה הרבה פחות נוחה כשהיה מדובר במדינה כמו הודו).

אין תמונה
מינה יולזרי ועדה אטיאס
"למרות שחיכינו בכיליון עיניים לחזור הביתה, השהות ביחד עם התינוקת שלנו בתנאים כאלו ייחודיים, הייתה מדהימה", מסכמת יעל שדה ביברינג. "אין עבודה, אין משפחה, חברים או דברים אחרים שמסיחים את דעתנו. זה היה זמן נדיר שאפשר לנו להקדיש את כל כולנו להתקשרות עם הבייבי שלנו. בעלי ואני שותפים מלאים והחוויה גם מאוד קירבה בינינו".

>> תיעוד מדהים של תינוק "בוקע" מבטן אמו