פרסומת לתרומת זרע (צילום: צילום פרטי, אלבום פרטי)
צילום: צילום פרטי, אלבום פרטי

מאות צעירים, בהם חיילים משוחררים וסטודנטים בעיקר שפוטרו או הוצאו לחל"ת מעבודתם החליטו בחודשיים האחרונים לתרום זרע בבנקי זרע ברחבי הארץ, בהם בתי חולים פרטים וציבוריים כדי שיוכלו להתמודד עם משבר הקורונה שגרם להם לעזוב בתים ששכרו ולצבור חובות עיקר לבנקים.

אלון , בן 25, תושב חיפה פוטר לאחרונה מעבודתו כטבח באחת המסעדות בעיר בגלל משבר הקורונה. כתוצאה מכך, נאלץ לעזוב את דירתו ולחזור להתגורר בבית הוריו לאחר שצבר חובות של עשרות אלפי שקלים.
בחיפושיו אחר מקור הכנסה, על מנת לשרוד כלכלית, נתקל אלון במודעה שפורסמה בבית חולים רמב"ם בעיר אשר מחפש תורמי זרע עבור בנק הזרע שבבית החולים.

"החלטתי שזה הזדמנות טובה לעשות מזה כסף", הוא מספר. "בשביל 'עבודה' של כמה דקות אני יכול להרוויח בקלות בלי שום מאמץ 3,000 שקל בחודש ויותר. זו אחלה הכנסה בתקופה הזו כשאני מובטל. בשום עבודה בארץ לא הייתי מרוויח כזה כסף טוב בכמה דקות ספורות. אני יודע על צעירים רבים שנקלעו לחובות כספיים בגלל הקורונה והחליטו לתרום זרע בבנקי זרע פרטיים או בבתי חולים כדי שיהיה להם כסף לשלם חובות וכדי לשרוד את התקופה הנוראית הזו".

גם דן (שם בדוי) סטודנט בן 26 מתל אביב פנה לבנק זרע פרטי ותרם כמה פעמים זרע כשתגמול שהוא קיבל עמד על כ-5,000 שקל. "לא הייתי חשוף לעולם הזה של בנק זרע. חבר טוב הציע לי להצטרף אליו כדי לתרום זרע וזה ממש עסק משתלם. על כל תרומה אני יכול לקבל 1,000 שקל, 1,500 שקל וזה עדיף מכלום. לפחות יש לי הכנסה בטוחה כדי לא להגיע לפת לחם ולשלם על השכירות של הדירה שלי ולא להיזרק לרחוב כהומלס".

עלייה של מאות אחוזים ברצון לתרום

בבנק זרע פרטי התורם יכול לקבל עד 1,500 שקל עבור תרומת הזרע, תלוי בפרטים כמו תואר באוניברסיטה, מה עשה בצבא ומאיזה הרקע של הוריו. כדי שמטופלות יקבלו את התרומה, הן נדרשות לשלם אלפי שקלים בגלל איכות התורמים והבדיקות הגנטיות היקרות שנעשות לבקשתן טרם הטיפול.


לעומת זאת, בנק זרע בבית חולים ציבורי, יקבל תורם הזרע 600 שקלים בלבד, כשהתורם יכול לתרום פעמיים בשבוע ולהרוויח בחודש כ-4,800 שקל בלי לשלם מס.

תרומת זרע (צילום: shutterstock | diy13)
"בשביל 'עבודה' של כמה דקות אני יכול להרוויח בקלות בלי שום מאמץ 3,000 שקל בחודש ויותר" | צילום: shutterstock | diy13

בכל תקופת משבר הקורונה לא היו תרומות זרע של תורמים בגלל הסגרים שהיו ומהחשש שהקורונה עוברת בזרע. לאחר מכן, כשהסגר הוסר, בנקי הזרע הפרטיים רשמו עלייה של 15 עד 30 אחוזים בתורמים בהם לוחמים משוחררים ששירתו ביחידות מובחרות וסטודנטים אשר לומדים בפקולטות ריאליות, בעיקר בתחומי הפיזיקה והמתמטיקה. לעומתם, בנקי הזרע הציבורים שממוקמים בבתי החולים הציבוריים נרשמה עלייה של בין 100 ועד 300 אחוז בממוצע.

כך למשל בבנק הזרע של בית החולים רמב"ם חלה עלייה של מאות אחוזים במספר תורמי הזרע. מתורם אחד בחודש רגיל ללא משבר קורונה ל-50 ויותר בחודש בממוצע לאחר שהסגרים הוסרו.

מנהל בנק הזרע בבית החולים, ד"ר עופר פאיינרו טוען, כי יש לייחס את העלייה החדה במספר תורמי הזרע למצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו הצעירים בארץ בגלל משבר הקורונה. לדבריו, התורמים יכולים לתרום זרע פעמיים בשבוע ולקבל הכנסה של מעל ל3,000 שקל בחודש.

"מבחינתנו זה דבר טוב המאפשר לנו לתת למטופלות שלנו מבחר גדול של תרומות לא פחות מבנק זרע במרכז רפואי פרטי", אומר ד"ר פאיינרו. "המטרה שלנו כמוסד רפואי ציבורי לתת למטופלות את השירות הכי טוב שאפשר והעלייה במספר התורמים מסייעת לכך באופן משמעותי. אני מעריך שהמגמה הזו תימשך גם בחודשים הקרובים".

לטענתו, לא משתלם לו כבית חולים ציבורי לייבא תרומות זרע מחו"ל בגלל מחירם היקר בזמן ,שהמטופלות בבתי חולים ציבורים אינם יכולות להרשות לעצמם לממן את רכישתן.

"סיבה נוספת חוץ מהמצב הכלכלי הקשה שגרם לעלייה במספר תורמי הזרע היא גם מסע פרסומי שעשינו בעניין כדי לעודד צעירים לתרום זרע", הוא אומר. "זה מאפשר לנו לעשות גם בדיקות גנטיות מעמיקות מעבר לבדיקות הבסיסיות שאנחנו עושים ומחויבים על פי נהלי משרד הבריאות עבור המטופלות שלנו.

"בדיקה בסיסית עולה למטופלת כ-700 שקלים ובדיקת פרימיום כ-1,400 שקלים בעוד שבבתי חולים פרטי עלות עלות הבדיקות יכולות להגיע לכמה אלפי שקלים", ציין ד"ר פאיינרו, "העלייה בתרומות מאפשרת לו לתת למטופלות שלנו את הטיפול הבסיסי והיקר במחירים יחסית זולים משמעותית מבנקי זרע פרטיים כשהם מקבלים את אותו השירות והיחס".