לפני שנה וקצת כתבתי את סיפור הקפאת הביציות שלי במגזין מנטה ומאז פונות אליי נשים כל הזמן עם שאלות לגבי הקפאת ביציות - בעיקר עם המון חשש ובלבול. כבר התחלתי לעבוד על יצירת ערב לנשים שיספק את כל התשובות, אבל אז קורונה. אז בינתיים הנה כמה דברים שיש לי לומר בנושא.
 
1. את לא חייבת להיות אמא. ממש ממש לא חייבת. זו לא פסגת ההגשמה בעיניי ולא התניה לנשים בשום אופן. נשים יכולות לחיות חיים מלאים ושמחים גם בלי ילדים. תהיי אמא רק אם את רוצה.
 
2. פוריות זה לא לנצח. אני יודעת שכולנו יודעות את זה, אבל לא תמיד מפנימות ורק לקראת גיל 40 זה מכה בנו כמו קליפ של עדי ביטי. רגע אחד יש לך מיליון ביציות ורדרדות וחמודות שעושות פנג'ויה בשחלות שלך, רגע אחר כך נשארות לך שתיים, רוחל'ה ופרחיה, מעשנות כבדות ששואלות כל חודש "נו, עושים משהו?!". ככה זה. זה מאוד אינדיבידואלי, תלוי בשלל גורמים, מגנטיקה ועד עישון, תזונה לקויה, צריכת קפאין או סתם מזל. יכול להיות שאת עכשיו בת 32 או 34 ובטוחה שתהיי פוריה לנצח, ואני מאחלת לך שתהיי, אבל אני מרגישה שאני צריכה להיות קצת אחות גדולה שתגיד לך שהזמן טס, שאל תחכי לרגע האחרון כדי להתמודד עם המציאות.
 
3. לפני הכל, לכי לעשות בדיקת AMH, זו בדיקת דם פשוטה שלא ברור לי למה לא יותר נשים יודעות עליה. היא מאפשרת לאמוד את כמות הרזרבה השחלתית שנשארה לך. ככה תוכלי לדעת אם לרוץ להקפיא עכשיו, אם יכולה לחכות קצת ובעיקר, לקבל תמונת מצב של הפוריות שלך. אפשר לעשות את הבדיקה בכל מיני מעבדות, היא עולה בסביבות ה-500 ש"ח. הכי טוב לשאול את רופא הנשים שלכן איפה ואיך עושות ולבקש הפניה.
 
4. אם את מהרהרת בהקפאת ביציות, כל מה שאת צריכה לעשות הוא לפנות לאחד המרכזים שמבצעים את ההליך הזה. היום אפשר לבצע אותו גם במסגרת קופת חולים, בבתי חולים ציבוריים ופרטיים. יקבעו לך פגישה עם רופא והוא ידריך אותך משם - ישלח אותך לאותה בדיקת AMH שכתבתי עליה בסעיף הקודם (אז את יכולה להגיע עם התוצאות לפגישה איתו וזה יזרז קצת את התהליך) ולפרופיל הורמונלי (בדיקת דם שמתבצעת ביום השני של הווסת).
הקפאת ביציות (צילום: שאטרסטוק, עיבוד סטודיו mako)
רגע אחד יש לך מיליון ביציות ורדרדות וחמודות שעושות פנג'ויה בשחלות שלך | צילום: שאטרסטוק, עיבוד סטודיו mako
 
5. זה לא הליך מסובסד והוא יקר - בבתי חולים ציבוריים וקופות חולים הוא עולה בערך 10K, בבתי חולים פרטיים יכול להגיע ל-25K (בדקתי, אין גרופון).
 
6. בבתי חולים פרטיים תוכלי לבחור את הרופא שלך, וההקפאה היא למשך עשר שנים (אחרי עשר שנים מתקשרים אלייך ושואלים אם תרצי להאריך את ההקפאה או שהם יכולים להכין חביתות לצוות). בקופות חולים ובתי חולים ציבוריים ההקפאה היא לחמש שנים ואין אפשרות לבחור את הרופא (ממה שידוע לי).
 
7. למה להקפיא ביציות? כי זה בעצם הליך שמשמר את הסיכויים שלך להיכנס להיריון בגיל שבו הקפאת אותן. אחרי גיל 35 הסיכויים להרות הולך וצונחים (שוב, משתנה מאישה לאישה) וזה הולך ומתמעט משנה לשנה. אם נניח הקפאת ביציות בגיל 35 ותרצי להשתמש בהן בגיל 42 - הסיכויים להיריון יהיו לפי הסיכויים שהיו לך בגיל 35. זו לא תעודת ביטוח, זה לא מבטיח ילד ב-100%, אבל זה בהחלט משפר את הסיכויים.
 
8. ככל שתקפיאי מוקדם יותר - כך הביציות יהיו איכותיות יותר. לא אומרת ללכת להקפיא בגיל 12, אבל גם אל תחכי בהכרח לגיל 39 (אפשר להקפיא לפי החוק עד גיל 41, אבל הרבה רופאים יגידו לנשים בגיל הזה שאין טעם לעבור את ההליך כי הסיכוי להצליח לשאוב ביציות איכותיות וראויות להקפאה הוא די אפסי).
 
9. כל אחת מכירה סיפור על מישהי שנכנסה להיריון טבעי ראשון בגיל 43. זה נכון שיש מקרים כאלה - אבל הם היוצא מן הכלל. אל תסתמכי על זה.
 
10. ההליך עצמו לא נעים אבל גם לא סוף העולם. שבוע וחצי-שבועיים של הזרקות וניג'וסים (לנסוע כל יומיים למעבדה לבדיקת דם ואולטרסאונד ואגינלי), הרדמה מלאה של 15 דקות וזהו.
הקפאת ביציות (צילום:  bezikus, shutterstock)
הקפאת ביציות. הליך שמשמר את הסיכויים שלך להיכנס להיריון בגיל שבו הקפאת אותן | צילום: bezikus, shutterstock
 
11. כל השמועות על כך שאין תינוקות שנוצרו מביציות מוקפאות ושזו קונספירציה של הממשלה להחדיר לנו לרחם צ'יפים למעקב או את אסנת מארק, הן בולשיט מוחלט. יש לי חברות שהביאו ילדים הרבה אחרי גיל 40 בזכות העובדה שהקפיאו ביציות בשנות ה-30 שלהן. כן, לפעמים יש ביציות שלא שורדות את תהליך ההפשרה, אבל הטכנולוגיה משתפרת כל הזמן. החוק מאפשר הקפאה של עד 20 ביציות לכל אישה, בדיוק בגלל זה.
 
12. אם אתן מרגישות שהקפאת ביציות אומרת שוויתרתן על מציאת זוגיות ושזה בעצם עושה אתכן עלובות - צאו מהסרט דחוף. אתן לא יכולות לדעת מה יקרה, איפה תהיו בסוף שנות השלושים שלכן או בתחילת שנות ה-40 ואפילו אחר כך, מה תרגישו ומה תרצו. אתן בסך הכל משמרות את הסיכויים שלכן ונותנות לעצמכן העתידית איזשהו צ'אנס. רוב הסיכויים הם שלא תשמשו בכלל בביציות הקפואות שלכן, או שתשתמשו בהן לילד שני או שלישי. יש לי המון שיחות עם נשים בשנות ה-40 לחייהן שאומרות לי שהן מתבאסות מאוד שבדור שלהן לא הייתה מודעות לנושא הזה. חלקן לא הצליחו להרות, חלקן נעזרו בתרומת ביצית (שזה אגב, פיתרון נהדר).
הרבה כאב ותסכול וכסף שהיו יכולים להיחסך אם מישהו היה אומר לכן כמה שנים קודם לכן להקפיא ביציות.
 
13. אני לא מתכוונת להטיף פה לאף אחת, אף אחד גם לא משלם לי כדי להפיץ את המידע הזה (אם מישהו רוצה, אני מקבלת ביט, פייבוקס, העברה בנקאית ופייפאל ומזומן וגיפט קארדס לזארה). אני יכולה להעיד רק מהניסיון האישי שלי - אחרי שהקפאתי ביציות (בגיל 37), משהו בי נרגע קצת והשתחרר וקצת חבל לי שלא היה לי אומץ לעשות את ההליך בגיל צעיר יותר. תעשו עם זה מה שאתן רואות לנכון ואם אחסוך מאישה אחת כאב ותסכול בעתיד, זה ישמח אותי מאוד.
 
14. במהלך ההקפאה מותר ואף רצוי לנשנש פחמימות ריקות באופן חופשי.