גם מי שניסתה ממש לטמון את הראש בחול בעקבות מחדל העוברית באסותא ראשון לציון לפני קצת יותר מחצי שנה, הבינה שכבר אי אפשר יותר להדחיק ולהתעלם בעקבות שרשרת האירועים האחרונים שהתגלתה גם במרכז הרפואי אסותא ברמת החייל. כרגע מנהלי היחידה להפריה חוץ גופית זומנו לשימוע והמקום נמצא בסכנת סגירה, מה שבפני עצמו מעורר לא מעט פחדים והיסטריה בקרב מטופלות הפוריות. 

"תמיד כשילד נולד ישר הולכים לבדוק למי הוא דומה", מספרת יעל (השם המלא שמור במערכת) מטופלת פוריות ביחידה, "ולפעמים לא ממש מצליחים לראות את זה בהתחלה. מה שאצל אחרים הוא בדיחה כשאומרים שאולי הוא מהשכן - אצל מטופלות פוריות הוא החרדה הכי גדולה שבעקבות האירועים האחרונים גם קיבלה לגיטימציה. אני מכירה כל כך הרבה ילדים שלא דומים להורים שלהם מהפריות שזה כבר ממש מלחיץ. מסכנים ההורים". 

"אני חושבת שאין אישה מטופלת פוריות שלא נושאת את הפחד הזה איתה כל הזמן", מוסיפה ליטל (השם המלא שמור במערכת) מטופלת פוריות במקום אחר, "כל אחת יודעת שיש את הזמן הזה שעובר בין השאיבה של הביציות לבין הדו"ח שאת מקבלת ובו מפורט כמה ביציות הוקפאו וגם לא התפתחו. אירועים כאלה שמים את כל האמון למקום בסימן שאלה גדול. למה שאבו לי הרבה ביציות אבל אף אחת לא הצליחה להתפתח? מה קרה להן? לפעמים הבעיה היא בביציות או בזרע אבל אולי בכלל זה מחדל של היחידות שהסתירו אותו כמו המקרה של הביציות שהתייבשו. כל כך קל לתעתע בנו. אני לא יודעת מה הולך לקרות אבל זה נשמע כמו סיוט אחד גדול". 

"אפשר רק לדמיין איזה טעויות עוד לא גילו"

ובעוד יש מי שלחוצות ותוהות האם הילדים או העוברים שלהן הם אכן שלהן - יש מי שמוטרדות בכלל מהאפשרות שעלתה לאחרונה כי בעקבות האירועים היחידה תיסגר. "הרבה מטופלות באינסטינקט הראשוני כועסות על היחידה ורוצות שזה ייסגר, אבל אף אחד לא חושבת על מה יקרה אם המחלקה תיסגר. מה יעלה בעתיד הביציות והעוברים ששמורים שם? לאן יעברו? מה יקרה להם בדרך? איפה יטפלו בהן בעתיד? איך זה ישפיע על העומס בשאר המקומות?", מסבירה יעל, "העניין הוא שזה בא מהבטן ויש הרבה שרוצות עכשיו להוציא את העוברים שלהן, כאילו זה יעזור".

"ברור שיש לזה השלכות אבל מה אנחנו אמורות לעשות? זה פחד אלוהים", משתפת מיכל (השם המלא שמור במערכת) גם היא מטופלת ביחידה ברמת החייל, "הגיע הזמן שיעשו צעד דרסטי ומישהו ייתן את הדין על ההתנהלות הזוועתית הזאת. כל מי שהייתה שם יודעת איך זה מרגיש כמו מפעל אינסופי של הפריות, עובדים בשעות לא שעות, מחסור בכוח אדם. אם צפו רק שלוש טעויות, אפשר רק לדמיין איזה טעויות לא גילו ומה עוד קורה שם שאנחנו לא יודעים, מה הולך מתחת לפני השטח. זה דיני נפשות וצריך להבין את זה". 

ומה עם מי שטוענת שהאינטרס של המטופלות הוא שהמחלקה תישאר?

"אני לא יודעת מה אומרים, אבל האינטרס שלי הוא שהילדים שלי יהיו שלי, גם אם כרגע זה נראה כמו מחיר כבד. כדאי שיסגרו את המקום הזה ורצוי בהקדם, למען כל הנשים שיכול להיות שהסתירו מהן את האמת". 

טיפולי פוריות (צילום: N12)
היחידה באסותא רמת החייל | צילום: N12

גם בקבוצות הפייסבוק של מטופלות הפוריות התגובות חלוקות. "בסוף יוצא ש'מענישים' את הזוגות שבלי הטיפולי פוריות לא יזכו להיות הורים, לסגור מחלקות זה לא פתרון", נכתב בתגובה אחת. "כל מי שכתבה שזה לטובה, שתחשוב שוב אם זה לטובה כשתראה כמה חודשים היא תצטרך לחכות בין סבב לסבב", הוסיפה אחרת. "תקראו לי פסימית אבל אני כבר מדמיינת את התרחיש 'מאות אלפי ביציות ועוברים הועברו לבית חולים מדיקל בשיא החום של אוגוסט, והם לא שרדו את המעבר'. כאילו חסר לנו על מה להיות בחרדות בחיים האלה", "אני מקווה מאוד שהמחלקה לא תיסגר, בזכות המעבדה באסותא נקלטתי להריון, מה שלא הצליח לקרות בבית חולים ציבורי אחר". מנגד כאמור היו גם מי שתמכו במהלך כזה נגד המחלקה: "אין מה להציל שם! אני מודה לאלוהים שהקשבתי לאינטואיציות שלי ועברתי למקום אחר, אני אצביע לסגור את המקום חד משמעית, כאחת שטופלה שם וחוותה מחדלים - אצביע בידיים וברגליים לסגור מקום כזה". 

ובעוד יש מי שלחוצות ורוצות להעביר את העוברים שלהן למקום אחר, יש מי שדווקא לא מתרגשות מהמצב ואומרים כי מדובר במצב בלתי נמנע. "ברור שמדובר באסון עבור הורים שמגלים שהילד לא שלהם, אבל צריך להבין שזה אירוע שקורה אחת ל...", משתפת שרה (השם המלא שמור במערכת) שכבר ילדה 2 ילדים בזכות המחלקה וכרגע מטופלת בה לקראת ילד שלישי, "מי ערב לנו שזה לא קורה במרכזים רפואיים אחרים או בבתי חולים ציבוריים? זה שגילו את זה פה, זה רק מקרה, מי שחושבת אחרת סתם משלה את עצמה. יש לא מעט סיפורים, גם בחו"ל, עם מקרים שבהם עוברים הוחלפו - זה חלק מהמשחק - יש פה טכנולוגיה רפואית מדהימה שמאפשרת לאנשים שפעם לא יכלו להביא ילדים להפוך להורים - ויש לה את המחירים שלה. צריך לעשות השתדלות, לחדד נהלים ולראות איך אפשר לשפר את המצב, אבל אין לנו באמת יותר מדי שליטה. צריך לקוות שיהיה בסדר ולהתפלל שכל אחת תהפוך לאמא מהר ובקלות. זה גם ככה נושא רגיש ותהליך מורכב שנשים עוברות, לא צריך להוסיף עוד שמן למדורה ולהיכנס להיסטריה".