לא משנה מה קניתם, או לא קניתם, תמיד תקבלו את ה"מה?".
אם זה הלחוצים, שישאלו "מה, לא קניתם פצירת תינוקות? ואם הוא ישרוט את עצמו?" ואם זה המאגניבים שיזרקו "מה, בשביל מה צריך בקבוקים? אצלי הם שתו מהג'ריקן בדרך הביתה מבית החולים".

אישה בהריון יושבת על הספה (צילום: istockphoto)
ובגדים לבת מצווה קנית? חייבת בגדים לבת מצווה | צילום: istockphoto

כל הורה צעיר יוכל להסביר לכם למה הפריט הזה, שזה עתה רכשתם במחיר מטורף (המלווה תמיד בתירוץ "אני אתן לבייבי את הטוב ביותר") מיועד לפראיירים פעורים כמוכם. מוזר, הרי רק אתמול אחותכם, שגידלה כבר שלושה, אמרה לכם בדיוק ההפך, וגם היא הייתה די משכנעת.

על דבר אחד אין עוררין: הדבר שהכי חשוב לקנות, בדרך כלל בשנייה שרואים שני פסים על המקלון, היא מסננת. דמיונית. כי מרגע זה ואילך, לכל אחד יש המון כוונות טובות ועצות, ובמקרה הפחות סימפטי גם הפחדות ואיומים, אבל בסופו של דבר: האחריות עליכם, והבחירה היא רק שלכם.

בעדינות עם האשראי, הבייבי-יוגה לא ישלם את עצמו

1. תטילו ספק בחבילות לידה "בסיסיות"

על פי רוב, חבילות הן דבר מצויין. לחנות. אתם תיתקעו עם המון פריטים שאתם פשוט לא צריכים (מחלק מנות למי שדווקא רוצה ומצליחה להניק, שלושה בקבוקים מהסוג שהתינוק לא סובל), רק בגלל שהציעו לכם יופי של דיל. ההשלמות שתבצעו יעלו לכם כמו עוד חבילה וחצי, במקרה הטוב, וזה עוד לפני שדיברנו על הטרחה וההתרוצצות.

כדאי גם לשים לב שיש בחבילות הלידה מספר סמלי של פרטים, שמשאיר אתכם במצב של לא לכאן ולא לשם: אם תשתמשו בבקבוקים, ה-2-3 שיסופקו בחבילה ממש לא יספיקו, כנ"ל לגבי מוצץ או שניים. אם לא תשתמשו, הרי שסתם שילמתם על פריטים לא נחוצים. גם שלוש חליפות (או שש, בחבילות הגדולות יותר) הן בגדר בדיחה. יום פורה אחד בגזרת הטיטול והגרעפסים יעלה לכם בהרבה יותר בגדים.

2. תזכרו שטרם אושר החוק שמחייב לקנות הכל במקום אחד

הרבה חנויות באות לקראתכם במחיר מפוצץ של "שלושת הגדולים" – מיטה, שידה ועגלה – אבל גובות עשרות ומאות אחוזים יותר על הפריטים הקטנים. כמעט תמיד תוכלו למצוא בפארמים מבצעים והנחות על מוצרים כמו סבון, שמפו ואבקת כביסה לתינוקות, בעוד שבחנויות המחירים גבוהים ודי קבועים. במקרה זה, הכי טוב שאת תגידי מה את רוצה לפני הלידה ואז תשלחי את פשוטי העם לאיסוף. את עשית מספיק עד עכשיו, תודה.

3. בואו עם רשימה משלכם

נסו להיזכר ברשימה המופרכת שקיבלתם בחנויות לפני הגיוס, ובשקית החימום שקניתם למרות שהתגייסתם באוגוסט. כאן עובדים בדיוק על אותו עקרון – הפחד מהלא-נודע – רק שהפעם הקניות על חשבונכם, ולא באדיבות ההורים.

שיטוט קצר בפורמים הרלוונטיים, קצת עצות מבעלי ניסיון והרבה תחושות בטן והגיון שלכם יעזרו לכם לגבש רשימה ראשונית. אל תתביישו, ותגיעו איתה לחנות – כמה שלא תהיו לארג'ים, היא בטוח תהיה מצומצמת יותר מהרשימה שתקבלו בחנות.

4. תתרגלו לרעיון שאין עגלה מושלמת

גם אם תחתמו קבע בפורומים, תקראו סקרים ומפרטים טכניים ותעצרו כל זוג עם עגלה ברחוב לתשאול – תמיד יהיה לפחות אלמנט אחד שלא יבוא לכם טוב, וישלח אתכם לעוד סיבוב בחנויות.

מעבר לעצה הידועה לנסות הכל בעצמכם ולא להתרשם מזריזות הידיים של המוכר שמקפל עגלות כבר מיליון שנה, הנה עוד נקודה למחשבה: למרות שכרגע קשה לכם להאמין, התינוק גדל מהר. בעוד שאמבטיה תשמש אתכם אולי עד גיל חצי שנה (ולרוב הרבה פחות), שלב הטיולון נמשך לפעמים עד גיל שלוש, ואף יותר.

נסו להיות מוכווני טיולון, כדי שלא תקנו עגלה שתשמש אתכם רק בחופשת הלידה, שלאחריה תיאלצו לחזור שוב על סבב החנויות המתיש, בואך טרואמטי.

אין תמונה
אין עגלה מושלמת. אין.

5. תחליטו על סדר עדיפויות.

גם מבחינה כלכלית וגם בשביל השפיות שלכם, כדאי להשאיר את רכישת הדברים שלא תצטרכו בוודאות בהתחלה להמשך (אוניברסיטה, טרמפולינה, בגדים לבר מצווה). גם אם לא תחגגו אירוע השקה לרך הנולד, תקבלו הרבה יותר מתנות ממה שאתם חושבים, ותוכלו לבקש מה שתזדקקו לו (או תחשקו בו, גם זה בסדר).
גם החלפות וזיכויים הם תחביב נחמד לחופשת הלידה, חבל לסיים הכל עוד לפני שהתחלתן.

6. ושלא יעבדו עליכם עם מע"מ כפול

יסלח לי רפי גינת על הפלישה לתחום, אבל מכיוון שיותר מפעם אחת שמעתי על הקומבינה הזו, כדאי לשים לב: יש חנויות שמחייבות במע"מ כפול: גם במחיר הרגיל של כל מוצר, וגם כתוספת בחשבונית הסופית.
כשעושים קנייה גדולה, ה"טעות" הזו יכולה לעלות לכם מאות שקלים, שבוודאי תוכלו למצוא להם שימוש טוב בקניות שעוד יבואו. והן יבואו.

7. תמצאו את האיזון בין הפרקטיקה לאמונות התפלות

בהריון, גם האנשים הרציונלים ביותר נוטים לפתח סט אמונות, טקסים וחרדות שמתאים יותר לצ'יף אינדיאני. אחת המחלוקות המדוסקסות ביותר היא האם להכניס הביתה את הציוד, או להשאירו בחנות עד אחרי הלידה. אין כאן חלוקה עדתית, מגזרית או מגדרית: יש רק אמונה בעין הרע או צורך בשליטה.
בכל אסכולה יש את המתונים (למשל, אלו שיקנו הכל לפני הלידה, אבל יבקשו מאחת הסבתות לכבס ולארגן הכל אצלה בבית), ואת הנסחפים (שמסרבים אפילו להכין רשימה עד שהתינוק לא בחוץ).

אבל גם אם אתם חוששים, תסתכלו על זה ככה: נסו לדמיין את הימים שאחרי הלידה. שני ההורים יושבים בנחת בבית החולים (או במלונית, אם כבר אידיליה), נהנים מהפלא החדש וצוברים קצת כוחות לקראת הטירונות הקרובה. כשיגיעו הביתה יחכו להם בגדים קטנטנים מקופלים בשידה, טיטולים בהישג יד ולמקצוענים באמת: חבילת מגבונים שהראשון בהם מוכן לשליפה.
מנגד, דמיינו אבא טרי, שבמקום להיות עסוק אך ורק בהיקסמות מהמשפחה החדשה שלו מתרוצץ בין חנויות וכביסות, מנסה לקשור את מגן הראש בתוך העגלה ועושה סטריליזציה לקופסת מטרנה. או אמא שמנסה להיניק בפעמים הראשונות בחייה, בקושי יושבת על התפרים וממלמלת בטלפון "נראה לי שנשים את האוברולים במגירה הימנית".

8. בכל זאת, תנסו ליהנות

גם האנשים הכי מחושבים קונים שטויות לפעמים, נסו לא להתבאס כשתגלו כמה כסף יכולם לחסוך. מעבר לכך, נסו ליהנות מהחוויה הבאמת חד פעמית הזו.
בילד הבא תדעו הרבה יותר ובטוח תוציאו פחות. וחוץ מזה, תוכלו להעיף מבט, מתנשא משהו, בהורים הירוקים הטריים שנאבקים ברשימה ולהגיד להם בקול תקיף ולמוד ניסיון מה הם פשוט חייבים ומה לא.