סרטון שמנסה לעורר מודעות לחופשת לידה בארה"ב נשמע כמו סיוטה של כל אישה: 5 שנות הריון. בסרטון נראית אישה יוצאת מהרכב שלה בבוקר בדרכה לעבודה, כשהיא נכנסת למעלית ומסתובבת, רואים שהיא סוחבת בטן הריונית ענקית. אבל ממש. בהמשך רואים אותה מתנהלת במשרד, עם כדור פיזיו, בולעת טאמז, ובסך הכל נראית אומללה ברמות, כמו שרק אישה בחודש ה-60 להריונה יכולה להיראות. 86% מאיתנו עובדים בעבודות של מספקות חופשת לידה בתשלום", אומר הסרטון, "אנחנו יכולים לשנות את זה".  

הסרטון המטריד והסוריאליסטי הזה, הוא מטעם ה-National partnership for women and families, עמותה ששמה לעצמה למטרה לסייע לנשים ומשפחות בהקשר המאתגר של הריון ולידה, ויצרה את הסרטון בתור שירות לציבור להעלאת המודעות לנושא החשוב הזה.

הסרטון עוקב אחר אשה בהריון בשם "לורן", שעובדת במשרד עו"ד קטן בדנבר בתור עורכת דין זוטרה. מאחר שללורן ולבעלה אין גישה לחופשת לידה בתשלום, לאור התנאים במקום העבודה שלהם, והם לא יכולים להרשות לעצמם לעזוב את העבודה, מחליטה לורן להישאר בהריון עד שהיא תוכל לצבור מספיק ימי מחלה וימי חופשה, כדי שתוכל לצאת לחופשת לידה אחרי שתהפוך לאמא. כתוצאה מכך, היא צריכה "להיות בהריון" 260 שבועות.

השחקנית סופיה בוש, שאת קולה שומעים בסרטון, מסבירה שארה"ב היא המדינה המפותחת היחידה שלא מבטיחה חופשת לידה משולמת. "זה אבסורד ברוב העובדים באמריקה, 86 אחוז, לא זכאים לחפשת לידה דרך המעסיקים שלהם. ורק לחלק יש מספיק מזל והם גרים ב-4 המדינות שהחליטו לשלם על חופשת לידה".  

האם אפשר לצפות מהממשל הנוכחי שיפעל בנושא, ויאפשר להורים באמריקה ללדת בכבוד? כנראה שלא כדאי לבנות על זה.

תמיד יכול להיות יותר טוב

ארה"ב היא המדינה בעלת חופשת הלידה הקצרה ביותר בעולם המערבי. אנחנו מככבים במקום השני, עם 14 שבועות של חופשת לידה משולמת, אבל ייאמר לזכותינו שהכיסוי בישראל הוא ל-100 אחוז מהשכר. מה גם שאפשר להאריך את החופשה, על חשבון היולדת, לחצי שנה. מדינות נוספות שיש בהן בסך הכל 14 שבועות של חופשת לידה הן ניו זילנד, גרמניה, שוויץ ויפן, רק שהיפנים משלמים רק 67 אחוז מהשכר. בצרפת, לוקסמבורג, הולנד וספרד, מעניקים 16 שבועות חופשת לידה. באיטליה, לעומת זאת, יש 5 חודשי חופשת לידה בתשלום. הונגריה ואירלנד מעניקות 26 שבועות לנשים, במקדוניה חופשת הלידה היא בת 9 חודשים, ובנות ובני המזל שילדו באיסלנד יזכו לחופשה משולמת של 3 חודשי חופשת לידה לאמא, 3 חודשים לאבא ועוד 3 שיכולים להתחלק ביניהם.

אבל הכי שווה ללדת באלבניה, בוסניה והרצגובינה וקרואטיה (שנה חופשה), שלא לומר קנדה, דנמרק, סרביה, בריטניה או שוודיה, שמפנקות את היולדות ב-52 שבועות של חופשת לידה.

>> ומה בנוגע לאיזו חופשת לידה לגברים שלנו?