זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
"ההורים הטריים רבים על שעות שינה" | צילום: istockphoto

יש לא מעט סיבות לגירושים בשנים הראשונות לנישואים: מחוסר בשלות ואי התאמה, ועד בגידה או מצב כלכלי בעייתי. אבל האם גם תינוק חדש שמצטרף למשפחה עלול להיות סיבה לפירוק הזוגיות? מתברר שכן; סקר חדש שנערך בקרב מתגרשים צעירים בבריטניה, גילה כי שליש מהזוגות מציינים את קשיי השינה של התינוק החדש כסיבה שהובילה אותם לפירוק החבילה.
לדברי עורכי הסקר, מדובר בהורים שישנו כשש שעות בלילה בממוצע – כשעה פחות מהמינימום הדרוש לתפקוד תקין. בנוסף, שנתם לא הייתה רציפה, והם העידו כי חשו עייפים וחסרי אנרגיה באופן קבוע.

"לרוב הבעיה היא חוסר גבולות"

העייפות, מתברר, גורמת להורים לעשות דברים שלא בדיוק היו מזכים אותם בתואר הורי השנה. מכיוון שהסקר היה אנונימי, ההורים נתנו דרור לסודות כמוסים, והתוודו על מעשים שלא ייעשו. כך, למשל, הודו 11% מההורים כי העמידו פנים שהם שקועים בשינה עמוקה רק כדי לעורר את רחמי בן או בת הזוג, ולהימנע מלקום לתינוק.
שיעור דומה של הורים הודה כי סגר את הדלת בחדרו של התינוק כדי לעמעם את הרעש, ו-9% הדליקו טלוויזיה כדי שתכסה על רעש הבכי. הנתון המבהיל ביותר הוא העובדה כי 1 מכל 20 הורים הודה שנרדם בזמן נהיגה אחרי לילה לבן.
התמונה הכוללת שעולה מן הסקר היא של עדר זומבים, שיאכלו אחד את השני בשביל עוד חמש דקות בפוך – לא בדיוק המתכון לזוגיות מאושרת.

הסקר נערך לקראת עלייתה לאוויר של תכנית חדשה, שתייעץ להורים בריטים תשושים שיתקשרו בשידור חי לאולפן. "הגישה שלי היא שילדים צריכים לישון, וגם אם הם בוכים וכועסים בזמן ההרדמה, בבוקר, אחרי שהם ישנו שינה טובה, הם יכעסו עליכם הרבה פחות", אומרת טניה ביירון, מהמומחיות שייעצו בתכנית. "כמו הרבה בעיות אחרות של הדור שלנו, בעיות שינה של תינוקות נובעות בהרבה מקרים מחוסר גבולות, מה שפוגע בסופו של דבר גם בהורים וגם בילדים".

טיפים: ערכו משמרות, דברו על זה

"כשיש תינוק חדש, ולא משנה אם הוא בכור או אח קטן, האיזון מופר והשגרה צריכה להסתדר מחדש סביב העניין הזה", אומרת ענת לוין-יעקבי, מטפלת משפחתית, ומציעה טיפים כיצד לצלוח את תקופת ההסתגלות לתינוק החדש:

1. אפשר ורצוי לסדר 'משמרות', שיאפשרו להורים לנוח לסירוגין בלי רגשות אשמה ובלי כעסים.
2. חשוב מאוד לדבר על הקשיים, ולא לשחק אותה גיבורים. כדאי להודות בפני הצד השני שקשה לכם, לקטר ולאוורר את הרגשות אם צריך, ולא לשמור הכל בפנים עד הפיצוץ הבלתי נמנע.
3. במקרה הצורך, התייעצו עם אנשי מקצוע כמו יועצות שינה או מטפלים; ייתכן שבכמה צעדים פשוטים אפשר לחסוך הרבה תסכולים וכעסים. אם, למשל, העייפות פוגעת בתפקודכם היומיומי, ייתכן שכמה עצות טובות ומקצועיות על הרדמה נכונה של התינוק, יעשו את ההבדל.
4. הכי חשוב: אל תשוו את הילד והקשיים שלכם – לאף אחד. לכל זוג ולכל ילד יש אופי אחר ונסיבות שונות, כך שהשוואות כאלה לא יתרמו לכם דבר, אלא רק יתסכלו אתכם עוד יותר.

ומה קורה אצלכם? בואו לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים