באופן מפתיע, הטרנד התחיל דווקא במגזר החרדי. יולדות שרצו לדחות קצת את החזרה לבית הומה ילדים העדיפו לנוח כמה ימים בבית הבראה מיוחד לנשים אחרי לידה, כדי לאסוף כוחות לקראת עוד תינוק חדש בבית.

אין תמונה
לרכך קצת את הנחיתה לחיים החדשים. בייבי הדסה

לאט לאט התפשטה התופעה גם למגזר החילוני, עד שהפכה לסוג של פינוק-מאסט, כמו עגלות שוות ומלתחה מדוגמת לתינוק. אנחנו מדברים כמובן על המלוניות, האלטרנטיבה נעימה יותר למחלקת היולדות הצפופה.

המלונית היא סוג של מתווך, שאמור לרכך את הנחיתה בחיים החדשים בהורות, או בהורות לילד נוסף, שמהווה לפעמים שוק לא קטן בפני עצמו, וגם יופי של אופציה לאירוח מבקרים בלי לסדר את הסלון.
אז איך תבחרו מלונית? קבלו סקירה קצרה של חמש מהן.

הדסה בייבי: אווירה ביתית, נוף עוצר נשימה

המלונית של הדסה עין כרם היא חלק ממלון גדול יותר, מעין מחלקת יולדות משודרגת בתוך המלון. החזון הוא שילוב של שירותים רפואיים ברמה מתקדמת, תחושה ביתית ויוקרה, הן עבור היולדות והן עבור המלווים.  

מי היולדות: בעיקר נשים שילדו בעין כרם ובבתי היולדות האחרים בבירה, אבל יש גם אורחות שמגיעות מרחוק. "יש נשים שמגיעות אחרי הלידה הראשונה, כדי לצבור ביטחון ולקבל הדרכה", אומרת עדית דיין, מנהלת התפעול במלון. "לעומתן, יש גם נשים שמגיעות אחרי הילד החמישי, השישי ואפילו ה-18 כדי לנוח ולהתאוורר".

אין תמונה
תחושה ביתית אך יוקרתית. בייבי הדסה

מתי אפשר להיכנס? יולדות מהדסה עין כרם יכולות לעבור למלונית 24 שעות לאחר הלידה, יולדת שמגיעה מבית חולים אחר צריכה להמתין כ-48 שעות, ולהציג מכתב שחרור. בשונה ממלוניות אחרות, כאן מקבלים תינוקות עד גיל חודש, ויש לא מעט אורחות שמגיעות לא מיד אחרי הלידה, אלא אחרי הברית ואפילו מאוחר יותר.

מה עם האחים הגדולים? מתקבלים בברכה, אבל לדברי דיין רוב היולדות לא מגיעות עם ילדים.

הסטנדרט: כורסת הנקה בחדר, שידת החתלה, סדנאות, נשנושים ושתייה לאורך היום.

אין תמונה
נוף פסטורלי. הדסה בייבי

הייחודי: "המחיר אצלנו הוא הכי זול לפנסיון מלא: תנאים משודרגים במחיר בר השגה. בנוסף יש לנו נוף של הרי ירושלים, וסדנאות מקצועיות, כמו ליווי התפתחותי", אומרת דיין.

כמה עולה:  המחיר מודולרי (לפי מספר הלילות), ונע בין 960 (ללילה אחד) ל-1,980 (לשלושה לילות). באמצע השבוע הבעל ישלם תוספת של 150 ש"ח עבור לינה וארוחת בוקר, ו-280 ש"ח עבור פנסיון מלא. בסוף השבוע עולה המחיר ל-280 עבור לינה וארוחת בוקר ו-410 לפנסיון מלא. עבור סוויטה תשלמו 250 ש"ח תוספת לכל לילה.

בייבי אסף: מלון קטן, דגש על שקט

בייבי אסף הינה המלונית הצעירה ביותר מבין החמש, שנפתחה רק לפני חודש וחצי. "אנחנו שמים דגש על שקט", אומר שמואל סברין, מנהל המלונית. "הפרטיות והשלווה זה הדבר שמוביל אותנו. בגלל זה בחרנו לפתוח מלון קטן, ולא משהו המוני או גדול מדי".

אסף בייבי חדר (צילום: עידן גרוס,  יחסי ציבור )
הדגש המרכזי: שקט ושלווה. לפני הסערה. בייבי אסף | צילום: עידן גרוס, יחסי ציבור

מי היולדות: בעיקר קהל מקומי, של יולדות שמגיעות מאסף הרופא, אבל יש גם יולדות מבתי חולים אחרים באזור המרכז.

מתי אפשר להיכנס? יולדות מאסף הרופא יכולות לעבור 24 שעות אחרי לידה רגילה, וכ-36 שעות אחרי ניתוח קיסרי, בכפוף לשיקול הדעת של הצוות הרפואי. יולדות מבתי חולים אחרים צריכות להציג מכתב שחרור. לא מתקבלים תינוקות שעברו יותר משבועיים מיום לידתם, מחשש לזיהומים.

מה עם האחים הגדולים? מקבלים בשמחה אחים גדולים שנשארים לישון. ילדים עד גיל 4 לא משלמים.

הסטנדרט: פינת החתלה, מטבחון, טרקלין עם נשנושים ושתייה, הדרכה בטיפול בתינוק ובהנקה.

הייחודי: מרפסת בכל חדר, תינוקייה של 17 תינוקות בלבד, חנייה חינמית לאורחים, קו טלפון חופשי לשיחות בארץ (גם לסלולרי). בקרוב תיפתח גינת שעשועים, עבור האורחים הצעירים יותר.

בייבי אסף - חדר רחצה (צילום: עידן גרוס,  יחסי ציבור )
גם העיצוב חדשני. בייבי אסף | צילום: עידן גרוס, יחסי ציבור

כמה עולה: 650 ₪ ללילה הראשון, שני ושלישי ליולדת.

אם וילד: חלוצת המלוניות בארץ

המלונית הוותיקה ביותר, אם וילד, הינה חלוצת הז'אנר, שפועלת כבר 35 שנה (מתוכן 20 שנים במבנה הנוכחי). ממוקמת במרכז בני ברק, ולמרות החוץ האפרורי והצפוף משהו נהנית מאווירה רגועה במיוחד וגינה מושקעת. הצוות מגדיר את המקום כ"תחנת כוח" לאם ולתינוק, שבאה למנוחה קצרה ומרוכזת לפני האתגר שעומד בפניה.

אין תמונה
"תחנת כוח" לאם. אם וילד

מי היולדות: למרות המיקום, בלב לבה של בני ברק, יש לא מעט יולדות חילוניות. "מגיעות אלינו יולדות ממש מכל הארץ, מהצפון ועד באר שבע", אומרת אלישבע, מצוות המקום. "הכרטסת שלנו ממוחשבת רק 14 שנים, ועדיין יש נשים שמגיעות, וכשפותחים את הכרטיס שלהן במחשב המסך מתמלא בביקורים קודמים".

מתי אפשר להיכנס? מכיוון שהמלונית לא צמודה לאף אחד מבתי החולים, אין הבדל בין היולדות: כל מי ששוחררה מבית החולים שבו ילדה יכולה להגיע מתי שהיא מוצאת לנכון, עד שבועיים לאחר יום הלידה. גם כאן, נשים רבות מחכות עם החופשה עד אחרי הברית.

מה עם האחים הגדולים? מכיוון שהנשים באות לנוח, ילדים לא שוהים במלון, גם לא ילדים של נשים ששוהות בחדר פרטי.  בעלים יכולים להישאר בלילה רק אם היולדת בחדר פרטי.

הסטנדרט: הדרכות הנקה, נשנושים לאורך היום, סדנאות, פינות אירוח.

הייחודי: ספריה שעומדת לרשות היולדות.

כמה עולה:  חדר פרטי בין 470-530. אם לוקחים חדר עם עוד יולדת, יש מדרג בין 370-400, תלוי בהכנסות של בני הזוג. יש גם חדרים משופצים, בתוספת של 50 ש"ח ללילה.

בייבי ליס: מלון בוטיק, לא לעשירים בלבד

למרות הצמידות לבית היולדות של איכילוב, בייבי ליס הוא מלון פרטי. "אנחנו מלון בוטיק, ששוכר שירותים רפואיים מבית החולים הצמוד", אומרת נטלי הורביץ, מנכ"לית משותפת ברשת ויטל, שמפעילה את המלונית. בייבי ליס נפתח ב-2005, ומארח כ-3,500 יולדות בשנה.  

אין תמונה
מלון עצמאי ששוכר שירותים מבית החולים. בייבי ליס

מי היולדות: "מה שמאפיין אותנו הוא קהל איכותי, אבל ממש לא מאיון עליון. אנחנו לא חושבים שמדובר בפינוק שמיועד לעשירים בלבד, ויולדות שהמחיר גבוה עבורן מבקשות מחברים ומבני משפחה להתאגד ולממן כמה לילות, כי ממש לא מדובר במותרות".

אין תמונה
מלון בוטיק על כל המאפיינים. בייבי ליס

מתי אפשר להיכנס? יולדות מליס תוך 12 שעות, או 24 שעות אחרי לידה קיסרית או מכשירנית. יולדות מבתי חולים אחרים אחרי 24 שעות, בהצגת מכתב שחרור.

מה עם האחים הגדולים? "אנחנו מאפשרים להם להתארח, אבל לא ממש ממליצים", אומרת הורביץ. "כל הרעיון הוא שהאמא תנוח ותתקשר עם התינוק החדש. מלבד זאת, השינוי לא עושה טוב לילדים הגדולים יותר, שלא ישנים טוב מחוץ לבית בסיטואציה הזו, אבל אנחנו נותנים להורים לקבוע".

הסטנדרט: כורסת הנקה, מטבחון, נשנושים, טרקליני אירוח, סדנאות.  

הייחודי: "מה שייחודי אצלנו הם הפינוקים: מיטות מתכווננות יוקרתיות, מים מינרליים חופשי בחדר, מתנות קטנות ליולדת ושימת לב לכל פרט", אומרת הורביץ.

כמה עולה:  1,345-1,595 ש"ח, תלוי בסוג החדר. מינימום שני לילות, בן זוג בתוספת 150 ש"ח ליום. ילדים עד גיל 4 חינם, מגיל 4 בעלות 100 ש"ח ליום, כולל ארוחות.

בייבי שיבא:  אירוח מרגיע ותמיכה ביולדת לאחר הלידה

מי היולדות: היולדות בבייבי שיבא מגיעות הן משיבא והן מבתי חולים אחרים. אין אפיון מוגדר או פרופיל קלאסי, שכן המלונית משרתת קהל רחב ומגוון.

מתי אפשר להיכנס? 12 שעות אחרי לידה רגילה בשיבא, או 24 שעות אחרי קיסרי. יולדות מבתי חולים אחרים צריכות לשלוח מכתב שחרור לפני שהן מגיעות.

בייבי שיבא - חדר (צילום: יחידת צילום תל השומר,  יחסי ציבור )
חלק בלתי נפרד מבית החולים. בייבי שיבא | צילום: יחידת צילום תל השומר, יחסי ציבור

מה עם האחים הגדולים? מוזמנים, ללא תוספת תשלום, למעט על הארוחות.

הסטנדרט: מטבחון, כורסת הנקה, פינות אירוח, סדנאות.

הייחודי: השילוב עם בית החולים: המלונית היא חלק סינרגטי מהמרכז הרפואי. במלונית ישנו חדר ההדרכה פעיל בכל ימות השבוע, מספר שעות ביום, בו נמצאת יועצת הנקה מוסמכת של המרכז הרפואי. בחדר ההדרכה מתקיימות הדרכות קבוצתיות בנושאים שונים: הנקה, האכלה מבקבוק, תזונה, רחצה, טיפול ברך הנולד ועוד. 

כמה עולה:  המחירון משתנה מעת לעת, בהתאם למבצעים. מינימום שלושה לילות, ניתן לצרף בן זוג ללא תשלום, על בסיס לינה וארוחת בוקר.

מדריך טיולים: כל מה שצריך לבדוק בסיור חדרי לידה