נדמה לנו שכבר שמענו וראינו הכול, בייחוד כשזה נוגע להריון ולידה, שבמהלכם כל אישה הופכת לחוקרת דקדקנית במיוחד, וחולשת על כל ההיבטים הפיזיולוגיים, החברתיים והרגשיים של תקופה זו. אבל הרשו לנו להפתיע אתכם בכמה עובדות ושיאים היסטוריים הנוגעים להריון ולידה שייתכן ועדיין אינכם יודעים.
בוכים בשקט. ברגע שהתינוק יוצא לאוויר העולם אנו מחכים לשמוע את הסאונד מכמיר הלב של בכיו, אך מסתבר כי עוברים בוכים ברחם, בשקט בשקט. במחקר אשר עקב אחרי עוברים בשליש האחרון שלהם, הבהילו החוקרים את העובר על ידי השמעת רעש בדציבלים נמוכים בצמידות לבטנה של האם. הרעש גרם לעוברים להפגין את הפרצוף הבכייני המוכר כמו לפתוח את פיהם, ללחוץ את לשונם כלפי מטה ולהתנשם באופן בלתי סדיר. החוקרים אף הבחינו כי בדומה למתרחש בבכי רגיל, השפה התחתונה של העוברים רועדת.
לאכול את התינוק. כשאנחנו ניצבים בפני תינוק מתקתק, בין אם הוא שלנו או של מישהו אחר, פשוט מתחשק לנו למחוץ אותו, או לכל הפחות לצבוט לו את הלחי ואנחנו פשוט לא יכולים להשתלט על היצר הזה: אנחנו חורקים שיניים, קומצים אגרופים ומשחררים הערות תוקפניות כמו: "אני אוכל אותך", מכירים את זה? אל תדאגו, אתם לא לבד עם זה, ויש לכך אפילו הסבר מדעי. זה נקרא dimorphous expression או cuteness aggression ובתרגום חופשי: אגרסיה למתיקות. חוקרים באוניברסיטת ייל מצאו במחקר כי התגובה הכביכול אלימה לדברים חמודים היא דרכו של המוח לאזן רגשות חיוביים מוקצנים, ולהביא אותנו לטווח הנורמאלי של ניהול רגשות. רגשות מוקצנים חיוביים או שליליים משחררים בגוף הורמוני סטרס ומקשים על התנהלותו הכימית. זו גם הסיבה שחלק מאיתנו משחררים דמעות של שמחה ברגעים חיוביים או כשאנחנו נמצאים בסיטואציות אינטנסיביות של כעס, אנו מרגישים פתאום צורך לחייך או לצחוק.
לא סתם זוהרות: כשאתן בהריון כולם מסביב אומרים לכן כמה אתן זוהרות, ובעיקר מתכוונים להתרגשות שאוחזת בכן לקראת התינוק החדש שעומד להגיע לחייכן. אך האמת היא שיש סיבה פיזיולוגית לזוהר שאופף אתכן. בזמן ההיריון כמות הדם בגוף האישה גדל ב-50%, הכמות האדירה הזו זורמת בורידים ובעורקים, וגם בצינוריות הדם שנמצאות בפנים ובייחוד בלחיים. בנוסף, ההורמונים גורמים לבלוטות השומן להיות פעילות יותר, והתוצאה היא: מראה רך, מבריק וזוהר.
זקפה ברחם? הריוניות הנושאות זכרים, אם אתן חשות בדגדוג פנימי קל, לא בטוח שזו הרגל או היד של התינוק שלכן. מסתבר שעוברים זכרים יכולים לחוות זקפה כבר ברחם. למעשה, שני המינים יכולים לאונן ברחם אך רק את הזכרים אפשר "לתפוס על חם" באולטראסאונד כשהם בזמן העוררות שלהם.
ויש גם כמה שיאים מעניינים:
הריון שנמשך מעל לשנה: ברוב המקרים הריון של אישה נמשך תשעה חודשים או 280 ימים. יש שאצלן הוא ארוך או קצר יותר, אך זוהי מסגרת הזמן הסטנדרטית. ההיריון הארוך ביותר בהיסטוריה נרשם בשנת 1945, הייתה זו ביולה האנטר בת ה-25 אשר הריונה נמשך 375 ימים, כלומר קצת יותר משנה, ו-100 ימים מעבר להריון ממוצע. אם יש לכם ספק, אורך הריונה של האנטר אושר ע"י בדיקות הריון ומחזור חודשי. ההנחה של הרופאים היא שההיריון נמשך זמן כה רב בגלל שהעובר התפתח ברחם בקצב איטי מאוד, אך למרות זאת בתה של האנטר, פני דיאנה, הייתה בריאה ונורמאלית בעת הלידה.
לא ייאמן: האם הכי צעירה בהיסטוריה הייתה בת חמש (!). זה קרה בפרו כאשר ילדה בשם לינה מדינה הובהלה במאי 1939 לבית החולים, שם ילדה בניתוח קיסרי בן. כאשר אביה הבחין בגידול חריג בבטנה הוא לקח אותה לבית החולים, שם גילו בבדיקות כי לינה נמצאת בחודש השביעי להריונה. האב נעצר לאלתר על גילוי עריות. בהיסטוריה הרפואית שלה התגלה כי היא החלה לקבל מחזור חודשי כבר בגיל 3.
תינוק תינוק: משקל של יילוד ממוצע הוא 3,400 ק"ג וגובהו הממוצע הוא 50 ס"מ. התינוק ששבר את שיאי גינס נולד ב-19 לינואר 1879, בסביליה אוהיו שבארה"ב במשקל 9.98 ק"ג ובגובה 71.12 ס"מ. אימו של התינוק, אנה בייטס, הייתה אישה לא קטנה בעצמה, והתנשאה לגובה של 2.41 מטר. התינוק של אנה לא הספיק לקבל שם רשמי, ונפטר כעבור 11 שעות.
פורייה באקסטרים: בזמן שרובנו מתלבטים בין שניים או שלושה ילדים, יש כאלו שלא עצרו לרגע, לחשוב או להוליד. האישה הפורייה ביותר בהיסטוריה היא ככל הנראה מי שהייתה ידועה כ"אשתו של פיודור וסילייב" מכפר שוייה ברוסיה, שפינקה את העולם ב-69 צאצאים!! במאה ה-18. במהלך 27 הריונות היא הביאה 16 זוגות תאומים, שבע שלישיות, וארבע רביעיות. מעניין שלמרות התרומה הנכבדת שלה להיסטוריה, אפילו שמה הפרטי אינו ידוע.
רואים כפול: המדינה שמסמנת את השיא בילודת תאומים היא בנין שבמרכז אפריקה. על פי מחקר בינלאומי ומאגר מידע גלובלי על תאומים נמצא כי בבנין נרשם הממוצע הלאומי הגבוה ביותר עם 27.9 תאומים לכל 1,000 לידות.
>> מיתוסים על מוצצים שחייבים לנפץ