לא צריך לעבור לידה טראומטית, להתקשות בהנקה או להיות בעלת רקע פסיכיאטרי. גם אחרי לידה קסומה ומוצלחת, אפשר להרגיש מדוכדכת, ואפילו מדוכאת.
הסיבות לכך, לא לגמרי ברורות וגם היום הרופאים לא יכולים להגיד בבירור מי תסבול מ"בייבי בלוז" - דכדוך קל אחרי הלידה, ומי תהיה מועדת לסבול מדיכאון של ממש.
הסיפור המזעזע על האם מרהט שרצחה את ילדיה, ככל הנראה כתוצאה מדיכאון חמור ממנו סבלה, מעורר לא מעט תהיות לגבי גילויו המוקדם והטיפול הנדרש בו, שיכול היה אולי למנוע את הטרגדיה הנוראה.
בייבי בלוז או דיכאון אחרי לידה?
בעוד שדכדוך מסויים אחרי הלידה הוא טבעי ונורמלי, כאשר האישה מתקשה לתפקד, ומוצאת את עצמה חושבת שוב ושוב מחשבות אבדניות או מחשבות על פגיעה בתינוק – היא סובלת מדיכאון, וזקוקה לעזרה. "כשמדברים על 'בייבי בלוז', אפשר להגיד בקלות שיש לפחות 30 אחוז מהנשים שחוות אותו במידה מסויימת, ויש שיאמרו שאף יותר", אומר ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל. "דיכאון קליני ממשי, עם פגיעה בתפקוד, מופיע אצל עד עשרה אחוזים. נדירים עוד יותר מקרים של מחשבות פסיכוטיות פרנואידיות – נשים שמשוכנעות שהתינוק שלהן מנסה להזיק להן, שהבעל שם להן רעל באוכל או שכולם מחפשים את רעתן".
חשוב לזכור שה"בייבי בלוז" אחרי הלידה, אמור להיות תחום בזמן: הוא קורה בדרך כלל בין היום השלישי והעשירי לאחר הלידה, כשהשיא שלו, הוא ביום החמישי.
ד"ר חנה גילאי גינור, פסיכולוגית קלינית מהמרכז לפסיכותרפיה "הורותא" ובית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי "הגורמים לדיכדוך הזה הם ככל הנראה השינויים ההורמונליים החדים וכן התגובה למתח ולהתרגשות הקשורים ללידה ולימים שאחריה. הדכדוך יכול להימשך שעות, יום או יומיים ועשוי לקרות לסירוגין במשך השבועיים הראשונים".
המאפיינים שלו כוללים לא פעם תחושות של חוסר שקט, בלבול, חוסר ריכוז ואפילו שכחנות. לעיתים מתלווה אליו גם תחושה של חרדה וקשיי הירדמות, על אף העייפות הרבה וחרף העובדה שהתינוק נרדם שליו ושבע. ד"ר גילאי גינור מרגיעה ומסבירה, כי הסימפטומים הם זמניים ובדרך כלל חולפים עם תמיכה רגשית טובה וטיפול פיזי טוב: הוא אמור לחלוף תוך תקופה של כשבועיים, במרבית המקרים- ללא כל טיפול רפואי.
נורות אזהרה לדיכאון אחרי לידה:
1. קושי לישון
2. חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר
3. קשיי חשיבה
4. חוסר הערכה עצמית
5. קושי בריכוז
6. תחושת עצב וסבל גדול - האישה חשה שהיא לא נהנית מהדברים שהייתה נהנית עד כה, לא מצליחה למצוא שימחה בהולדת התינוק ומאשימה את עצמה שהיא לא אם מספיק טובה ושהאחריות הזו גדולה עליה
7. חוסר תפקוד ואפטיה כלפי התינוק והסביבה - "אם האם לא תפקודית, גם הקשר עם התינוק מתחיל להיפגע", מציין ד"ר מיקי בלוך, פסיכיאטר ומנהל המרפאה לבריאות הנפש של האישה במרכז הרפואי סוראסקי.
8. מחשבות אובדניות - במקרים קיצוניים, הלידה יכולה להביא לשינויים הורמונאליים שמבשרים על תחילתה של פסיכוזה ו/או מחלת נפש. אלה יכולות להיות קשות וממושכות, לגרום למחשבות אובדניות ואף להגיע לאשפוזה של האם. כל המומחים מציינים שמדובר בתופעה נדירה, אך ממליצים לנשים עם רקע של משברים נפשיים ולסביבתן הקרובה להיות עם היד על הדופק יותר מתמיד.
כיצד מטפלים?
נשים שחוות אפילו חלק מהתסמינים הללו, חייבות לגשת לסניף טיפת חלב או לרופא המטפל. מירה חונוביץ, אחות מפקחת ארצית בבריאות הציבור מטעם משרד הבריאות ואחראית על כל סניפי טיפת חלב בארץ, מספרת כי בתקופה האחרונה, כחלק ממהלך חדש, הוגברה במיוחד הערנות של אחיות טיפת חלב על מנת לאתר נשים שסובלות מדיכאון אחרי לידה. האחיות עברו הכשרה מיוחדת בנושא ואף צוידו בשאלון מיוחד, העונה לשם "סולם אדינבורו", שעוזר להן באיתור נשים מועדות.
לפי שקלול התשובות במחשב יהיה קל יותר לאבחן את מצבה של האישה, והאחות המטפלת תוכל להציע תמיכה ולהפנות לעזרה נפשית בעת הצורך. "השאלון הזה נותן לגיטימציה ומהווה פתח לדיאלוג בתחומים הקשים של מצב רוח וחוסר ביטחון", מסבירה חונוביץ.
טיפול נפשי ניתן לקבל במסגרת קופות החולים, במרפאות של משרד הבריאות, במסגרת פסיכולוג או פסיכיאטר פרטי או במסגרת קבוצות תמיכה. "במרבית המקרים, אם תטפלי בעצמך ובדיכאון- הוא יחלוף. אם הדיכאון לא עמוק במיוחד – הטיפול המומלץ הוא טיפול פסיכולוגי קצר מועד. אם בתוך כמה שבועות לא רואים הטבה- מוסיפים טיפול תרופתי", מסכם ד"ר בלוך.
1. אל תתביישי; הדכדוך הזה שאת חשה הוא טבעי ונורמלי. גייסי כמה שיותר גורמי תמיכה מהקרובים לך שיעזרו עם התינוק בשבועות הראשונים.
2. מצאי את התנאים לשינה רציפה וטובה; תשישות ועייפות יכולה להחמיר את הדכדוך.
3. אל תסתגרי; צאי מהבית. אפילו השאירי את התינוק שלך עם הסבתא וצאי להתאוורר.
4. הקפידי על תזונה בריאה ומאוזנת; ומהרגע שאפשר, שלבי גם התעמלות.
5. שמרי על דיאלוג רצוף עם בן הזוג; אל הדכדוך מתלווה לעיתים תחושת חוסר שליטה על החיים. שתפי את בן זוגך בתחושותייך, ונסו לפתור יחד בעיות בוערות ברמה הפרקטית, על מנת להוריד מהעומס הנפשי.