תינוקות הם חמודים, בהחלט, רק שהם גם בלתי צפויים קצת. ולא, לא רק בתחום השינה, אלא גם כשזה מגיע למזון. אז נכון שבגיל 5 חודשים, כשהם מתחילים טעימות, הם לא בדיוק יודעים להחליט מה הם אוהבים ולא, ובפחות או יותר יפתחו את הפה לכל חלקיק מזון שנציע להם, אבל מאוחר יותר מגיע שלב שבו כבר לא מובן מאליו שהם יאכלו כל מה שניתן.

יש תינוקות, למשל, שיישבו בשלווה בכסא וינשנשו כל רסק קישואים שתניחו לפתחם, יש כאלה שיסרבו לפתוח את הפה אפילו. יש כאלה שיסכימו לאכול רק פירות, ויש כאלה שיסרבו נמרצות למרק עוף טחון (אבל אותם אפשר בהחלט להבין). ויש תינוקות שקשה אפילו להתקרב אליהם עם כפית, כי כבר בגיל חצי שנה הם בטוחים שהם רוצים לאכול לבד. ולמה לא בעצם? אחת השיטות שצוברות תאוצה להצגת מוצקים לתינוקות היא baby led weaning, שמשמעותה הוא – גמילה מבקבוק או הנקה שהתינוק מוביל בעצמו. במילים אחרות – התינוק מקבל פריט מזון ליד שלו או למגש הכסא, סוג של פינגר פוד, ולגמרי לבד מנשנש את ארוחתו. בהשגחה מלאה ומוחלטת כמובן.

יש הורים שלקחו את הבייבי לד רחוק, והם מציעים לתינוק שלל מזונות, גם כאלה שיגרמו להורים חרדתיים לביעותי לילה. הרעיון שמאחורי השיטה גורס שכל תינוק שכבר יושב בכסא אוכל, החל מגיל חצי שנה בערך, יכול להסתדר לבד עם כל מיני מאכלים לא מעובדים, בדגש על פירות וירקות. אתם יכולים לקרוא לזה פינגר פוד, אבל הרעיון הוא שהאוכל מוצג כמו שהוא – לא מרוסק בכלל. מדובר בשיטה שיעילה במיוחד עבור תינוקות שלא יתנו לכפית להתקרב אליהם לפה, לא משנה כמה אווירון תעשו.

A post shared by Food Baby (@foodbabyny) on

לתינוקות כאלה, ואולי גם לאחרים, שיטת הצגת המוצקים הזו יכולה לעשות רק טוב – התינוק הסרבן מתנסה באכילה עצמאית בגיל מוקדם, הוא לומד מרקמים שונים של מזון והוא חש ביטחון עצמי ביכולת שלו, והוא בעיקר אוכל, כי הוא זה שמחליט מה להכניס לפה. יתרונות נוספים של השיטה הם שלא חייבים לעמוד ולהכין (או לקנות) פירות וירקות מרוסקים לתינוק. הכנתם מרק ירקות לכל המשפחה? התינוק יכול להסתדר עם קוביות תפוחי האדמה ורצועות הבטטה. יתרון נוסף הוא שהתינוק יושב אתכם לאכול ארוחת ערב, ואף אחד לא צריך לשבת עם כפית מולו. החסרון: מדובר בשיטת מלכלכת למדי, אז קחו בחשבון שצריך יהיה לעשות ניקיון מיד אחרי. וכמובן – אסור להשאיר את התינוק לאכול לבד לרגע אחד. נכון שהוא אמור לפתח את היכולת לאכול מבלי שהאוכל נתקע לו בגרון (וגם אם כן – הוא אמור להיות מסוגל להוציא אותו משם), אבל זה לא אומר שהוא עצמאי לחלוטין ולכן חייב השגחה תמידית בזמן האכילה.

אשרת דודאי, דיאטנית קלינית ומומחית תזונה באתר "מאמונט" מסכימה ומוסיפה כי שיטת ה-baby led בהחלט תופסת תאוצה היום, בעיקר בקרב תינוקות שמתנגדים למרקם טחון. אין באמת קשר לכמות השיניים שיש לתינוק (הם לועסים מצוין בעזרת החניכיים) וכל עוד המרקם רך ולא בחתיכות קטנות, התינוק יצליח לאכול את זה. יתרון נוסף לשיטה הוא בכך שהתינוק מפתח תחושת מסוגלות - הוא בשליטה על הארוחה ועל מה שנכנס לו לפה וכך יש פחות מאבקים סביב האוכל. בנוסף, השיטה עוזרת לתינוק להבדיל בין תחושת רעב לתחושת שובע באופן עצמאי. ההורים צריכים להיות בהשגחה מתמדת בזמן הארוחה וללמוד להיות רגועים וזה החלק הקשה.

A post shared by Food Baby (@foodbabyny) on

אז מה אפשר לתת לתינוקות שעוד לא הצמיחו שיניים לאכול בשיטה המדוברת? ובכל, כמעט הכל. הנה רשימה שערכה קייט, בלוגרית בריטית תומכת השיטה, שגילתה אותה אחרי שהבת השנייה שלה פשוט סירבה לאכול בכפית:

פירות: תותים, מלון, ענבים (כשהם חתוכים לחצי, ובעדיפות להסיר את הקליפה), אבטיח, תפוח, אגסים, בננות, אבוקדו, נקטרינות ואפרסקים, דובדבנים. יש אמהות שמציעות גם מנגו, יש כאלה שמעדיפות לחכות מחשש לאלרגיה. 

ירקות: מקלות מלפפון (אפשר ורצוי לקלף), עגבניות, בטטות בתנור או ממרק, אפונה ותירס (רק כשהפעוט יודע ללעוס היטב), שעועית אפויה, כרובית מבושלת.

דגים ובשר: אפשר להציע לתינוק בן חצי שנה ומעלה דגים מסוגים שונים. כמובן שיש לדאוג שהדג מבושל היטב ולטפל בעצמות. עוף הוא גם אפשרות, והוא לא חייב להיות טחון במידה שהוא רך מספיק.

פחמימות: טוסט, פסטה (נסו צורות שהתינוק יכול להתמודד איתן, לא ספגטי למשל), פולנטה, קוסקוס, אורז, פיתה, נודלס, תפוחי אדמה בין אם פירה או קוביות, ביצה מקושקשת.

A post shared by Food Baby (@foodbabyny) on

בגזרת החטיפים אפשר להציע פריכיות אורז, פיצה, חתיכות גבינה, קרקרים, פתי בר, קורנפלקס ללא סוכר ואפילו מאפה שהוכן בבית והוא מזין יחסית.

A post shared by Food Baby (@foodbabyny) on

אשרת ממליצה להתחיל את ה-baby led בדומה לטעימות רגילות, כלומר חשיפה למזון חדש במשך 3 ימים כדי לוודא שאין רגישות או אלרגיה. כדאי להתחיל עם ירקות (כולל אבוקדו) ורק אחר כך להכניס פירות (באופן טבעי התינוק יעדיף מתוק). חשוב שהחתיכות יהיו גדולות יחסית ונוחות לאחיזה ביד של התינוק- רצוי רצועות. תירס ואפונה רצוי למעוק מעט על מנת למנוע חנק. ענבים ודובדבנים כדאי לשלב בשלב מתקדם יותר בו התינוק יודע ללעוס היטב וכמובן לחתוך לחצי/רבע ולהוציא חרצנים. לאחר מכן לשלב בהדרגה (לאו דווקא בסדר הזה): ביצה, דגים ובשר, מוצרי חלב לא ממותקים, פחמימות ושומנים (טחינה, שמן זית וקנולה, ממרח שקדיה, חמאת בוטנים טבעית וכו'). חשיפה למזון מעובד (קורנפלקס, קרקרים פתיבר, פיצה, פריכיות וכו') כדאי לדחות עד כמה שניתן כיון שמזון זה עשיר בנתרן, בסוכר ובשמן. נשנושים יותר בריאים הם מאפינס של ירקות או פירות שמכינים בבית בצ'יק צ'ק, פרוסת לחם עם חמאת בוטנים טבעית וריבה ללא סוכר או פשוט פרי!

>> טבעונית בהריון: 10 דברים שאת חייבת בתפריט שלך