תחליף חלב אם חדש ישווק החל מהיום בישראל — תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) על בסיס חלב עזים. יתר תחליפי חלב האם שמשווקים בישראל מבוססים על חלבון חלב פרה. המוצר החדש נקרא קבריטה (Kabrita), מתוצרת Hyproca Nutrition ההולנדית. הוא יימכר בהתחלה באתר החברה, ובהמשך בחלק מרשתות השיווק. מחירו גבוה פי 2–3 בממוצע מהמוצרים המובילים של מטרנה וסימיליאק.

אריזת 400 גרם של קבריטה תעלה 85 שקל (21.25 שקל ל–100 גרם), בעוד שאריזת 700 גרם של מטרנה אקסטרה קר נמכרתב–50–65 שקל, תלוי ברשת(7.14–9.3 שקלים ל–100 גרם), ואריזת סימילאק אדוונס 900 גרם — ב–60–85 שקל, תלוי ברשת (6.6–9.4 שקלים למאה גרם). המוצר יימכר בהתחלה באתר החברה, במחיר היכרות של 72 שקל.

משווקת המוצר בישראל, בייבי גוט הולנד, מסבירה כי פערי המחירים נובעים מכך שעז מספקת 3.5 ליטרים חלב בלבד ביום, לעומת 33 ליטר חלב בממוצע ביום לפרה. בנוסף, טוענים בחברה כי למוצר החדש יש יתרונות על פני מוצרים המיוצרים מחלב פרה, שכן "מחקרים מראים שחלב עזים מסייע לעיכול קל בזכות הרכב חלבון ייחודי, והוא מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים באופן טבעי. מחקרים הראו גם כי יכולת הספיגה והעיכול של מינרלים חיוניים כמו ברזל, אבץ, נחושת וסלניום טובה יותר בחלב עזים בהשוואה לחלב פרה".

עם זאת, המוצר לא מעניק פתרון למי שאלרגי למוצרי חלב או רגיש ללקטוז. לדברי מנהלת השיווק של קבריטה בישראל, "יש פלח אוכלוסייה שמאמין כי חלב עזים טוב יותר בשל היתרונות שלו. גם הורים שהתנסו בתמ"ל פרה והתינוק שלהם לא קיבל את זה כל כך טוב מחפשים את המוצר שלנו. כל השחקנים בשוק איכותיים ויש להם מה להציע, אבל לכל ילד מתאים משהו אחר".

לדברי עינב אלבר, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, בשני המקרים — של תמ"ל מחלב פרה ושל תמ"ל מחלב עזים — "מדובר בחלב שאינו מתאים להזנת תינוקות רכים כמו שהוא. הכרחי לשנות את הרכב החלבון שלו ואת היחסים בין מרכיבי החלבונים כדי לייצר מזון שמתאים להזנת תינוקות. השינויים האלה מבטלים ממילא את היתרונות ואת החסרונות בשני הסוגים של תחליפי החלב. לגבי ילדים או מבוגרים, אכן יש יתרונות בעיכול של חלב עזים, אך הוא דל יותר בוויטמינים, חומצה פולית, B6 ו–B12".

תינוק אוכל מבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האם הבייבי שלך באמת צריך חלב עיזים? כל התשובות בפנים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ליאת ליבנה, מנהלת השיווק של קבריטה, אמרה בתגובה כי "חלב עזים עדין וקל יותר לעיכול בזכות הרכב חלבון ייחודי, ושיעור נמוך יותר של קזאין–as1. לגבי הרכב הוויטמינים והמינרלים, התמ"ל מועשר בהתאם להמלצות של ארגוני הבריאות בעולם ומשרד הבריאות בישראל, ונעשות השלמות בהתאם לדרישות".

מבייבי גוט הולנד נמסר כי תמ"ל קבריטה משווק ב–54 מדינות, בהן ארה"ב, הולנד, אנגליה, צרפת, ניו זילנד, ארצות סקנדינביה, רוסיה וסין. עוד נמסר שכל אריזה נבדקת בעשרות בדיקות במעבדות שונות בהולנד ובישראל, ועומדת בדרישות של רשות בטיחות המזון האירופית (EFSA) ובדרישות של משרד הבריאות בישראל. בהמשך יושקו בישראל גם מזונות המשך לתינוקות על טהרת חלב העזים, כגון דייסות ומחיות פרי.

החברה צופה לנתח שוק לא גדול, של כ–2%, מקטגוריית התמ"ל לתינוקות. לטענת החברה, מכירות תמ"ל מחלב עזים בעולם גדלות והולכות, ומהוות 3%–5% מנתח השוק של הקטגוריה.

מבירור שערך TheMarker עולה שרשתות רבות, בהן שופרסל מגה ויינות ביתן, לא מתכננות להכניס את המוצר לחנויות בשלב זה. במקביל, בחלק מרשתות השיווק ממשיכים למכור את מטרנה וסימילאק במבצעים עמוקים יותר, בעיקר עקב התחרות החדשה ששופרסל הכניסה לענף, כשהשיקה לפני שלושה שבועות מותג פרטי במחיר של 40 שקל לאריזת 700 גרם.

ברשתות אומרים כי את המבצעים שערכו מיד לאחר השקת תחליף החלב של שופרסל מימנו בעיקר הרשתות. כעת מטרנה וסימילאק הן אלה שממנות את רובם. לדוגמה, ברשת ויקטורי מוכרים מטרנה אקסטרה קר ומטרנה חלבי 700 גרם ב–50 שקל, סימילאק טופ 900 גרם ב–55 שקל וסימילאק אדוונס 900 גרם ב–60 שקל.

בשופרסל דיל, שהשיקה את המותג הפרטי, מוכרים את מטרנה וסימילאק במחירים גבוהים יותר: מטרנה אקסטרה קר ב–59.9 שקל וסימילאק אדוונס ב–79.9 שקל.

מנתונים שהגיעו לידי TheMarker עולה כי המותג הפרטי של שופרסל תפס בשבוע האחרון 12.6% מנתח המכירות של קטגוריית התמ"ל בשופרסל.

>> פרשת הסוכר במזון לתינוקות: שופרסל נגד המתחרים והדיאטנים

>> מה הכי מחרפן הורים בעגלת תינוק?