אם אתם חושבים שכאשר אתם מאווררים את החדר אחרי שעישנתם בו ללא נוכחות הילדים, אין לכם סיבה לחשוש – קבלו ביטול; חוקרים מבית החולים לילדים בבוסטון טבעו מונח חדש בשם "עישון מיד שלישית". הכוונה היא למשקעים של גזים ורעלים הנפלטים מהעישון ונשארים בחדר גם הרבה אחרי שהסיגריה כבתה.
כמו עישון פסיבי
מחקר חדש שפורסם בגיליון ינואר של כתב העת האמריקני לרפואת ילדים Pediatrics, בדק עמדות של הורים לגבי עישון בבית והסיכונים הבריאותיים הכרוכים בכך לילדיהם. "כשאתה מעשן, בכל מקום, חלקיקי הרעלים שנפלטים מהעשן נכנסים לשיער ולבגדים שלך", מסביר פרופ' ג'ונתן וינקוף, עורך המחקר ומומחה לרפואת ילדים מאוניברסיטת הארווארד. "כשאתה בא במגע אחר עם התינוק שלך, גם אם אתה לא מעשן באותו הזמן, הוא יבוא במגע עם הרעלנים האלה.
"עישון יד שלישית הוא מה שאנו מריחים כשאדם מעשן נכנס למעלית לאחר שיצא החוצה לעשן, או בחדר במלון שעישנו בו. חוש הריח שלנו לא משקר, מדובר בחומר כל כך רעיל שהמוח אומר לנו להתרחק ממנו".
לדבריו, ילדים קטנים רגישים לכך במיוחד כי הם זוחלים על הרצפה, משחקים ונוגעים באזורים נגועים. עשן מיד שלישית עשוי להישאר בבית זמן רב גם אם איש כבר לא מעשן שם – הוא נספג בספות, במצעים, ובשטיחים. בדומה לעישון פסיבי, מגע עם החלקיקים האלה קושר עם בעיות קוגניטיביות בקרב ילדים. "הסכנות מוחשיות מאד", אומר ויניקוף. "מטרת המחקר הייתה לברר האם הורים באמת מודעים להשפעות המזיקות שיש לעשן הסיגריות שלהם והאם הם נוטים לעשן פחות בבתיהם בשל כך".gבמסגרת המחקר, ערכו החוקרים סקר ב-1,500 בתים. על פי התוצאות, 95.4 אחוז מההורים שאינם מעשנים ו- 84.1 אחוז מההורים המעשנים הסכימו שעישון מיד שנייה מזיק לבריאות הילדים שלהם. 65.2 אחוז מקבוצת הלא מעשנים לעומת 43.3 אחוז מהמעשנים האמינו שעישון יד שלישית יכול אף הוא להזיק. ההורים הלא מעשנים נטו יותר לשמור על כללי איסור עישון בבתיהם.
לדברי פרופ' וינקוף, המחקר מראה שמודעות הולכת וגוברת לעישון מיד שלישית, עשויה לעודד מגמה של איסור עישון בבית. לטענתו, חשוב יהיה בעתיד לכלול את הנושא גם בקמפיינים של הסברה בריאותית ותוכניות להפסקת עישון.