בשנים האחרונות, הפוליטיקאים גילו את הרשתות החברתיות. אנחנו רגילים לראות שלל פוסטים בנושאי חינוך, כלכלה ובריאות, אבל הפוסט שפרסמה השבוע חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו) היה שונה, אישי מאוד ובעיקר: האיר בעיה שמשום מה לא מקבלת מספיק תשומת לב.

רחל עזריה (צילום: פלאש 90, חדשות)
הטרגדיה הפרטית הובילה לדיון ציבורי. ח"כ רחל עזריה | צילום: פלאש 90, חדשות


בפוסט גוללה ח"כ עזריה את סיפורה של ענת דותן-עמר, חברה טובה שלה שנפטרה לפני שש שנים במפתיע שבוע לאחר לידת בנה. "היא היתה בחורה מצחיקה ומגניבה, חכמה מאוד, ציונית וערכית ומחויבת לייצר פה חברה טובה יותר", סיפרה עזריה בשיחה עם MAKO. "כשהיא נפטרה ביום הברית של בנה, ההרגשה הייתה הלם מוחלט. לא האמנתי שזה קרה, היה נשמע כמו חלום רע, ממש מופרך. לקח לי זמן לעכל את הטרגדיה הזו. דווקא ביום שמח של הברית הגיע האסון הזה, שאף אחד לא צפה, ורק כעבור זמן גיליתי שמדובר בתופעה, וכ-75% ממקרי המוות שמתרחשים סביב ההיריון והלידה מתרחשים בתקופת משכב הלידה, כלומר ששת השבועות הראשונים אחרי שהתינוק נולד".

בפוסט מסבירה עזריה כי היעדר המעקב הרפואי בתקופה הזו, וכן הקלות שבה אפשר לבלבל את הסימפטומים של מחלות ותסמונות אמיתיות עם תופעות שאופייניות לנשים אחרי לידה, מעמידות את הנשים בסיכון ממשי. כדי לכבד את זכרה של ענת, וכמובן: כדי להציל נשים נוספות, יזמה עזריה דיון בוועדה למעמד האישה, שייערך הבוקר בכנסת.
"מטרת הדיון שיזמתי היא בחינת דרכי התמודדות של מערכת הבריאות, מה ניתן לעשות כדי למנוע מצבים של תחלואה בתקופת משכב לידה אשר לא מאובחנים בזמן. אנו נבדוק אלו פתרונות מציעים במערכות הבריאות השונות, מבתי חולים ועד רופא המשפחה שפוגש את היולדת בזמן הקריטי הזה. הדיון חשוב לא רק בהיבט של מערכות הבריאות אלא גם בהעלאת הנושא לשיח הציבורי, חשוב שנשים תדענה שהגוף לאחר הלידה מפתח מחלות שלא היו בעבר אצלן ושלא תתביישנה לומר לרופא שזה לא רק ההורמונים לאחר הלידה. האופריה לאחר הלידה לא צריכה למנוע מהן להגיע לרופא, דחיה רק תפגע בהן. אנו נפעל לפתרונות אפשריים גם כשיש תינוק/ת בני יומם יחד איתן בבית".

בפוסט ביקשה עזריה לשמוע סיפורים נוספים של סיבוכים במשכב הלידה - והוצפה בפניות. "הגיעו אליי עשרות של סיפורים, חלקם ממשפחות של נשים שנפטרו וחלקם מנשים שהצליחו להתאושש ממחלות ואירועים שונים. למשל, אישה בשם מיכל, שילדה את בתה לפני 7 שנים. למחרת הלידה היא הרגישה רע מאוד, לא חום או בחילה אלא ממש חוסר יכולת לזוז. בימים הראשונים פשוט לא התייחסו לכאבים שלה, אמרו לה שאלו כאבים מהתכווצויות הרחם וגם כשבדיקת דם העלתה שההמוגלובין בדמה ירד ב-50% ממה שהיה לפני הלידה, שחררו אותה מבית החולים כשהיא בקושי יכולה ללכת. לאחר יום נוסף של כאבי תופת חזרה לבית החולים והתייחסו אליה בזלזול, עד שתוך כמה שעות היא נכנסה לקריסת מערכות והובהלה לטיפול נמרץ. בסופו של דבר התגלה אצלה חיידק טורף והיא הייתה מורדמת תקופה ארוכה. זה הגיע למצב שהרופא אמר לבעלה שיגיד למשפחה לבוא להיפרד כי היו בטוחים שהיא לא תצא מזה. כעבור חודשיים היא השתחררה, ומאז עברה לא פחות משמונה ניתוחים, ולמרבה הצער איבדה את רחמה ושחלותיה, מה שאומר שלא תוכל להרות ולהביא עוד ילדים ביולוגיים לעולם.
אישה עצובה (צילום: Martin Dimitrov, Istock)
כמות התחלואה לאחר הלידה - אדירה | צילום: Martin Dimitrov, Istock


"סיפור נוסף הגיע מאישה בשם עינת, שילדה את בתה בניתוח קיסרי שעבר בשלום, וכמוהו גם הימים הראשונים באשפוז והשחרור הביתה. רק שבועיים וחצי לאחר הלידה, התחיל אצלה באופן פתאומי דימום קשה, או כמו שהיא אמרה: 'קמתי להניק בלילה ומצאתי את עצמי שוכבת בשלולית אדומה, נהרות של דם יצאו לי מבין הרגליים'. אמבולנס פינה אותה לחדר הלם בבית החולים, שם הצליחו לעצור את הדימום, ולמרבה המזל גם להציל את הרחם. באופן נדיר למדי, האירוע המפחיד חזר על עצמו פעמיים נוספות, אולם עינת, כאמור, שרדה".

*הבוקר (יום שלישי) יתקיים הדיון בוועדה למעמד האישה, בשיתוף נציגי קופות החולים ובתי החולים השונים.

>> האם לידה רגילה באמת עדיפה?