אתן מצפות בקוצר רוח ללידה כדי להיפטר משלל תופעות מעצבנות שליוו אותכן במהלך ההריון, כמו משקל עודף, בחילות, בצקות?. אולי תתאכזבו לגלות שאחרי הלידה קיימות תופעות מטרידות לא פחות – פיזיולוגיות, פסיכולוגיות ואסתטיות. אבל אל דאגה - לרוב התופעות האלה יש טיפול וחלקן אפילו עוברות לבד. איך מטפלים? מיטב המומחים התגייסו לענות.
עוד ב9 חודשים:
>> יש מוצא: מה עושים עם עצירות בהריון?
>> איך לישון טוב בהריון?
>> רוצה הרבה ילדים? חפשי בן זוג כנוע
תופעות פיזיולוגיות
כאבים באזור התפרים
נשים שעברו חתך מכוון במהלך הלידה ("חתך חיץ") או קרע טבעי, עשויות לסבול מכאבים באזור התפרים. למעשה, כאבים אלה הם אחת הבעיות הנפוצות ביותר שמטרידה נשים לאחר לידה.
טיפול: חתכים או קרעים שנתפרו מחלימים בדרך כלל תוך כשבוע והתפרים נמסים מעצמם.
להקלת הכאבים, ניתן ליטול משככי כאבים, לשטוף את המקום במים פושרים, למרוח משחות המכילות קלנדולה או להשתמש בפדים עם ג'ל. הזמן הוא התרופה הטובה ביותר לטיפול בכאבים אלה, אך אם קיימת החמרה בהם במקום שיפור – מומלץ לפנות לרופא.
הפרשות נרתיקיות
בשבועות הראשונים אחרי הלידה קיימת הפרשה דמית מהנרתיק. הפרשה זו מכונה "לוכיה" והיא הולכת ומתבהרת עד שהיא נעלמת לגמרי.
טיפול: ההפרשות הן תהליך טבעי שקשור לכך שהרחם מתכווץ וחוזר למבנה שלפני הלידה, ולכן אין צורך בטיפול נוסף. יחד עם זאת, יש לפנות לרופא אם ההפרשות ממשיכות להיות דמיות ולא מתבהרות או אם יש להן ריח רע או צבע מוזר.
התכווצויות הרחם
כתוצאה מהתכווצות הרחם וחזרתו למבנה שלפני הלידה, מורגשות התכווצויות חזקות וכואבות שמזכירות את צירי הלידה. בזמן ההנקה מופרש הורמון בשם אוקסיטוצין שגורם להתכווצויות הרחם ולכן הכאבים מתגברים.
טיפול: ניתן להשתמש במשככי כאבים ולהתנחם בכך שהכאבים הם זמניים.
טחורים
כתוצאה מהלחץ שיוצר הרחם במהלך ההריון על כלי הדם באזור האגן ובגלל הלחץ התוך בטני העצום בזמן הלידה, נשים רבות סובלות מהתנפחות של כלי הדם בזמן ההריון או אחרי הלידה – תופעה המוכרת בשם טחורים. הסימנים לטחורים הם כאבים בפי הטבעת, עצירות או הימצאות דם בצואה.
טיפול: ניתן להקל על התופעה בשלביה המוקדמים על ידי ישיבה באמבטיה פושרת, שמירה על היגיינה של פי הטבעת, שתיית נוזלים מרובים ומעבר לתזונה עשירה בסיבים, שמסייעת לפעילות מערכת העיכול. אם הטחורים לא חולפים כחודש וחצי אחרי הלידה, רצוי לפנות לרופא. הטיפולים הרפואיים לטחורים כוללים חומרים שמכווצים את כלי הדם הנפוחים, צריבת הטחור או קשירתו.
בריחת שתן
בריחת שתן היא תופעה נפוצה בקרב נשים אחרי לידה. התופעה קשורה להיחלשות "רצפת האגן" – שהיא מערכת של עצבים, כלי דם ושרירים שתומכת באיברי הבטן התחתונה, ביניהם שלפוחית השתן. במהלך הלידה ראשו של התינוק מותח את שרירי רצפת האגן, דבר שמאריך אותם ומחליש אותם. כתוצאה מכך, בקרב נשים רבות השרירים שנחלשו לא מצליחים לספק את התמיכה הראויה לאיברי הבטן התחתונה ולמנוע דליפה של שתן משלפוחית השתן, ובעיקר כאשר הלחץ התוך בטני גדל, למשל בזמן שיעול, עיטוש או צחוק.
טיפול: למרות הטראומה שעוברים שרירי רצפת האגן במהלך ההריון והלידה, ניתן לחזק שרירים אלה וכך למנוע את התופעה של בריחת שתן. חיזוק השרירים מתקבל בעזרת תרגילים פשוטים, במהלכם מכווצים את השרירים מכיוון הנרתיק אל מרכז הבטן, כמו במהלך "התאפקות" לשירותים.
בעיות גב
במהלך ההריון חלים שינויים רבים בגוף האישה. העלייה הניכרת במשקל והבטן הגדלה גורמים להסטת מרכז הכובד של הגוף ולנטייה לפנים. אחרי הלידה משקל הגוף יורד, אך בשל השינויים ביציבה ומאמץ האישה להחזיק את הגוף בסוף ההריון, נשים רבות סובלות מכאבי גב גם אחרי הלידה. סיבות נוספות לכאבי הגב הן זריקת האפידורל והטיפול בתינוק, במהלכו מרימים ומורידים אותו מהידיים עשרות פעמים ביום.
טיפול: כדי להפחית את כאבי הגב, כדאי לחזק את שרירי הבטן אשר תומכים בגב. חשוב להקפיד על יציבה נכונה בעת הטיפול בתינוק – לא להתכופף אליו בזמן ההנקה אלא להרים אותו אל השד ולא לסחוב אותו בצידי הגוף אלא להשתמש במנשא על הבטן או הגב. כאשר מרימים את התינוק מהרצפה, אין להרים אותו עם גב כפוף כאשר הידיים רחוקות מהגוף אלא לכופף את הברכיים ולהחזיק את התינוק קרוב לחזה. אם הכאבים נמשכים, רצוי לפנות לרופא, לפיזיותרפיה או לטיפול אלטרנטיבי, למשל שיאצו, כירופרקטיקה או דיקור סיני.
גודש בשדיים
לאחר הלידה, נוצר חלב בגוף האישה אך הכמויות אותן צורך התינוק הן עדיין קטנות. עד שמושג שיווי משקל בין הכמות שנוצרת בגוף לבין זו שצורך התינוק, יתכן שהשדיים יהיו נפוחים, מלאים וכואבים. כאשר התינוק יונק ביעילות, הגודש אמור לחלוף תוך כמה ימים. במצבים בהם הגודש לא חולף, עלולה להתפתח דלקת שמתבטאת בכאבים, חום ואודם מקומי.
טיפול: ההנקה היא מנגנון של היצע וביקוש – הוצאת חלב מן השד מאותתת לגוף לייצר חלב נוסף ולכן, לא מומלץ לשאוב חלב כדי להקל על הגודש, אך ניתן לסחוט מעט חלב באופן ידני עד לתחושת הקלה. מקלחת חמה ועיסוי השד עשויים להפחית את התחושה של שדיים קשים וכואבים, ואיך אפשר בלי "תרופת סבתא" – למרות שיעילותו של הכרוב לא הוכחה באופן מדעי, נשים רבות מספרות שהנחת עלי כרוב על השדיים מקלה על מלאות השדיים.
אם הגודש בשד לא חולף, זה עשוי להצביע על כך שהתינוק לא יונק בצורה יעילה ולא מרוקן את השד. במקרה כזה, מומלץ לפנות ליועצת הנקה.
תופעות אסתטיות
נשירה
נשים רבות מבחינות בכך שאחרי הלידה, השיער שלהן הופך לדליל ושבמהלך היום הן מוצאות שערות רבות על החולצה. נשירת שיער אחרי לידה היא תופעה שכיחה שקשורה בעיקר לשינויים ההורמונאליים המתרחשים בגוף האישה במהלך ההריון ואחריו.
מחזור הצמיחה של שערה מתחלק לשלושה שלבים – השערה צומחת, נכנסת לשלב של מנוחה ואז נושרת ובמקומה צומח זקיק שערה חדש. ההורמונים המופרשים בגוף האישה במהלך ההריון מאטים את קצב המעבר משלב הצמיחה לשלב המנוחה וכך, שערות רבות נמצאות בשלב הצמיחה והשיער נראה מלא. עם הלידה יורד מינון ההורמונים האלה ובבת אחת שערות רבות עוברות משלב הצמיחה לשלב המנוחה והנשירה.
טיפול: ברוב המקרים, נשירת השיער אחרי לידה היא תופעה חולפת וכחצי שנה עד שנה מחזוריות השיער חוזרת לעצמה. יחד עם זאת, קיימים גורמים שעשויים להאריך את משך הזמן וכדאי לשים אליהם לב. לתזונה נכונה תפקיד מרכזי בבריאות השיער וחסכים תזונתיים עשויים להחמיר את הבעיה של נשירת השיער אחרי לידה. בנוסף, רצוי להימנע מתסרוקת הדוקה מדי, מסירוק רב של השיער ומשימוש בכימיקלים.
בעיות עור – פיגמנטציה ופצעים
השינויים ההורמונאליים שמתחוללים בגוף האישה במהלך ההריון ולאחר הלידה משפיעים במקרים רבים על עור הפנים והגוף. עלייה ברמת הורמוני המין מעודדת את התאים לייצר פיגמנט, וכתוצאה מכך עשויה להופיע מעין "מסיכת הריון" – התכהות על עצמות הלחיים, המצח והסנטר. הורמון הפרולקטין המופרש בזמן ההנקה לא מאפשר לכתמים להתבהר ולכן נשים רבות סובלות מפיגמנטציה גם לאחר הלידה.
תופעה מטרידה לא פחות היא הפרשה מוגברת מבלוטות החלב, שמתבטאת בעור שמנוני או בפצעים. בדרך כלל ישנו שיפור במראה העור במהלך השליש השני להריון כתוצאה מהאיזון בהורמונים, אך ברוב המקרים הפצעים חוזרים לאחר הלידה.
טיפול: אלינור טיילר, קוסמטיקאית שמתמחה בטיפול באקנה ופיגמנטציה, ממליצה לטפל בכתמים הכהים שמופיעים על העור באמצעות טיפול שמשלב קילוף עדין של השכבה העליונה של העור ושימוש בתכשירים שממיסים את הכתם. תכשירים אלה מכילים מרכיבים כגון רטינול, הידרוקינון וחומצה קוג'ית ולכן יש לחכות עם הטיפול עד לסיום תקופת ההנקה. לעומת זאת, בעור שומני ובפצעים מותר ואף מומלץ לטפל כבר בזמן ההריון. ניקוי העור מ"שחורים" ושימוש בתכשירים שמסירים את עודפי השומן, עוזרים לפעילות תקינה של בלוטות החלב ומשפרים את מראה העור. תכשירים אלה מותרים לשימוש בתקופת ההריון ובמהלך ההנקה.
סימני מתיחה
סימני מתיחה הם קווים הנוצרים בעור בגלל קרעים בדרמיס – שכבת העור הפנימית. במהלך ההריון גוף האישה גדל במהירות, העור נמתח וכתוצאה מכך נוצרים הקרעים. בנוסף לעלייה הגדולה במשקל, גמישות העור יורדת במהלך ההריון בגלל שינויים הורמונאליים, דבר שמחמיר את הקרעים שנוצרים בעור.
טיפול: התסכול שגורמים סימני המתיחה לנשים הוא גדול, וחברות קוסמטיות שונות טוענות שבידיהן תכשיר שיעלים סימנים אלה.בדרך כלל מדובר בקרמים המבוססים על חומצה רטינואית, המגבירה את קצב חילוף התאים אך בפועל, לא נמצא עדיין פיתרון שיעילותו הוכחה במחקר מדעי. ישנם ניסיונות לטפל בסימני המתיחה על ידי לייזר, אך טיפולים אלה לא מעלימים לגמרי את הסימנים, רק מטשטשים אותם.
פס כהה בבטן התחתונה
במהלך ההריון מופיע אצל חלק מהנשים פס כהה היוצא מהטבור לכיוון המפשעה. פס זה מכונה "ליניאה נגרה" (בלטינית – פס שחור).
טיפול: הפס הכהה מתבהר ונעלם ברוב המקרים אחרי הלידה, ללא צורך בטיפול.
תופעות פסיכולוגיות
שינויים במצב הרוח
הדאגה הבלתי פוסקת לצרכיו של התינוק, המחסור הגדול בשינה, העייפות לאחר הצירים והלידה, דימוי הגוף המשתנה בגלל השדיים המטפטפים והבטן הנפוחה דורשים הסתגלות נפשית ניכרת. בנוסף לכך, לאחר הלידה חלים שינויים הורמונאליים עצומים וחלקם קשורים לשינויים במצב הרוח. כל אלה גורמים לדכדוך ברמות משתנות בקרב אימהות טריות. במקרים קיצוניים, המכונים "דיכאון אחרי לידה", מצב הרוח הקשה אינו חולף ופוגע ביכולת התפקוד של האישה.
טיפול: קודם כל חשוב לזכור שהדכדוך בימים הראשונים הוא טבעי ואין מה לדאוג. אם מתחשק לך לבכות, תבכי. זה בסדר, לא תהיי הראשונה שעושה זאת. כדי להפחית ככל האפשר את התשישות לאחר הלידה, רצוי להגביל שיחות טלפון וביקורים ולנוח כאשר התינוק ישן – המשימות בבית יחכו. אם מציעים לך עזרה בטיפול בתינוק ובבית – כדאי לקבל אותה. אם הדכדוך ממושך או שעוצמתו גדולה, כדאי לדבר על הדברים – עם הבעל, עם חברה, עם רופא המשפחה או עם פסיכולוג, ולא להתמודד איתם לבד.
ירידה בחשק המיני
קיום יחסי מין אחרי לידה עשוי להיות נושא רגיש. דימוי הגוף המשתנה, התשישות והחשש שאולי יכאב, יכולים לגרום ליחסי המין להיות הדבר האחרון בסדר העדיפויות שלך.
טיפול: אל תכריחי את עצמך לקיים יחסי מין אם לא מתחשק לך. זה טבעי שיש ירידה בחשק המיני וגם פה מילת המפתח היא – זמן. אם את מעוניינת לקיים יחסי מין אך חוששת מכאבים, ניתן להשתמש במשחות לסיכוך. חשוב לזכור להשתמש באמצעי מניעה אם אינכם מעוניינים עדיין בהריון נוסף.
אם ירד לך החשק ללדת אחרי שקראת את הרשימה הארוכה, חשוב לזכור שמדובר בתופעות שחלקן נפוצות יותר וחלקן פחות, כך שברות המזל לא יהיו מוטרדות מתופעות רבות. גם אם לא התמזל מזלך ורוב הרשימה מוכרת לך – זכרי שרבות מהתופעות חולפות מעצמן ובאלה שלא חולפות ניתן במקרים רבים לטפל. אם כל זה לא מנחם אותך, החיוך הראשון של התינוק, ההתהפכות מהבטן לגב והיום בו הוא מתחיל לצחוק, בהחלט עוזרים לשכוח.
סייעה בהכנת הכתבה: ד"ר מושירה אבו-דיא, רופאת נשים מבית החולים הדסה עין כרם.