התקן תוך רחמי הוא מכשיר מאוד פשוט: ברגע שהכניסו אותו לרחם, אפשר לשכוח מהאפשרות להיכנס להריון, אפשר לשכוח מלקחת גלולות כל יום, ואם מדובר בהתקן עם הורמונים, אפשר לשכוח גם ממחזור סדיר. אבל למרות שהרבה נשים מאוד מרוצות מאמצעי המניעה הזה, יש גם כאלה שממש לא. כתבת של אתר refinery29, בשם קורי סטיג, כתבה באתר על ניסיונה המר עם התקן תוך רחמי. "למרות שלא הייתי בטוחה שההתקן שלי אשם ב-100 אחוז, עדיין היה ברור שהוא צריך ללכת. אחרי שהכניסו לי אותו התחיל לנשור לי השיער, התחילו לי מיגרנות על בסיס חודשי, תופעת לוואי מדווחת על ידי משתמשות במירנה, וכל הפנים שלי התמלאו באקנה קשה. לקח לי שנה להבין שהסימפטומים האלה לא הולכים לשום מקום".

סטיג החליטה לוותר על התענוג, והיא חולקת עם הקוראים את תהליך הוצאת ההתקן. היא מבקשת להבהיר שלא מדובר בתהליך כואב במיוחד, בהחלט לא כואב כמו ההכנסה שלו. ד"ר שרי צ'נצ'ני, גניקלוגית ופרופ' עמית במחלקה למיילדות וגיניקולוגיה במרכז הרפואי של NYU, מאשרת שהוצאת התקן אינה דבר כואב, "נדירות הפעמים שבכלל צריך לעשות משהו חוץ מלמשוך בעדינות בחוטים של המכשיר", אמרה לסטיג.

"אחרי שמוציאים את חתיכת הפלסטיק הפריקית הזאת, הדברים מתחילים להיות מעניינים", כתבה סטיג, "גם להוצאת התקן יכולות להיות תופעות לוואי, בין אם את עם המירנה ההורמונלי או זה הרגיל". יש נשים, למשל, שחוות התכווצויות ודימום קל, וד"ר צ'נצ'ני מבהירה שזו תופעה נורמלית הנגרמת מעצם ההוצאה.

אבל זו תופעת הלוואי הקלה והצפויה. סטיג מדווחת שחיפוש בגוגל תחת mirena crash, מעלה שלל פורומים המלאים בסיפורים על נשים שחוו תופעות לוואי איומות אחרי שהוציאו להן את ההתקן. החל משינויים דרסטיים במצב הרוח, דרך בחילה והתנפחות של השדיים. עם זאת, סטיג מגלה שעדיין לא ברור אם הסימפטומים הללו באמת קשורים לעובדת הוצאת ההתקן. המירנה עובדת על מינון נמוך של פרוגסטרון, שמעבה את רירית הרחם ומונע מהזרעונים לחדור לכיוון הביצית. עם זאת, ד"ר צ'נצ'ני טוענת שהמינון הנמוך לא יכול להיות אחראי לשינוי כזה דרסטי במצב הפיזי אחרי הוצאת ההתקן. בנוסף, מחקר חדש על ההתקנים ההורמונליים מציע שאולי התופעות המתוארות אינן כל כך שכיחות.

אישה בהריון (צילום: Shutterstock)
קחי בחשבון שאת יכולה כמובן להיכנס לדבר הזה שנקרא הריון. כן? | צילום: Shutterstock
"דבר נוסף לשקול אחרי שאת בוחרת להוציא את ההתקן שלך", ממשיכה סטיג, "זה האם את רוצה או לא רוצה לעבור לאמצעי מניעה אחר. בלי זה, כמובן, יש סיכוי סביר שתיכנסי להריון, אז זה די חשוב להכין תכנית אלטרנטיבית במידה שאת לא מעוניינת בהריון. הרופאים ממליצים להתחיל אמצעי מניעה אחר מיד אחרי הוצאת ההתקן.

"למרבה המזל, אחרי שהוציאו לי את ההתקן לא עברתי 'מירנה קראש'", מעדכנת סטיג, "לא היו לי בכלל תופעות לוואי, ופשוט חזרתי לגלולה וזה היה תהליך פשוט באופן מפתיע ומאוד זריז. לפעמים עוד יש לי מיגרנות, ואני עדיין סובלת מקוקו יותר דליל, אבל זאת בהחלט הקלה שאין לי התקן. מוסר ההשכל של הסיפור שלי הוא שלהתקנים אמנם יש אפקטיביות גבוהה, והם עובדים מצוין בשביל הרבה נשים, אבל יכול להיות גם שזה לא אמצעי המניעה המתאים לכולן, בטח לא הטוב מכולם. דברי עם הגניקולוג או גניקולוגית שלך על האפשרויות ועל ההשלכות שיכולות להיות לבחירה שלך, ותופעות הלוואי האפשריות של כל אמצעי מניעה. זה לא מידה אחת שמתאימה לכולן. גם אם זה ייקח קצת זמן, ותעברי תהליך של ניסוי וטעייה, הכי חשוב שאמצעי המניעה שבחרת יהיה מושלם בשבילך".

>> כל מה שצריך לדעת על התקן הורמונאלי