הידעתם? כ-8% מהלידות בשנה בישראל הן לידות של פגים. פג מוגדר כיילוד שנולד לפני שבוע 37 ללא קשר למשקלו של הילוד. בזכות התקדמות הרפואה, הטיפול בפגיות מוביל לשיפור ניכר בשרידות הפגים ובהפחתת שיעור הסיבוכים בעת השהות בפגיה ובהמשך החיים. יחד עם זאת, צרכיו המיוחדים של הפג אינם מסתיימים עם שחרורו לביתו, וחשוב מאד לקדם את הטיפול הנאות גם בקהילה.

לפני שנה, הוציא משרד הבריאות חוזר מיוחד ("חוזר הפג בקהילה") המדגיש את חשיבות התיאום בין גורמי האשפוז בפגיה עם הגורמים הקולטים את הפג בקהילה. בדרך כלל פג ישוחרר כשהוא לפחות בגיל 36 שבועות מתוקן, משקלו מעל 2 ק"ג ומצבו הבריאותי מאפשר את שחרורו הביתה.

היום, יום שלישי, חל "יום הפג" בכנסת ומטרתו להעלות למודעות הציבורית את צורכי הפגים בישראל למען שיפור איכות חייהם. את היום המיוחד בכנסת מובילה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, יו"ר "הפורום למען הפגים בישראל", לרגל היום המיוחד, הנה כמה מהדברים החשובים שצריך לדעת רגע לפני שהפג משוחרר מבית החולים לביתו.

רישום מסודר לקופה. עוד במשך השהייה בפגיה חשוב שההורים יגיעו לקופת החולים עם המסמכים הדרושים וירשמו את התינוק כמבוטח בקופה עם שיוך מסודר של סניף חברות, וחשוב גם להיות משוייך לרופא ילדים מסוים. רישום זה יאפשר את קידום כל הנקודות הבאות גם בטרם השתחרר הפג מהפגייה. מומלץ לקבוע תור מסודר של ההורים עם רופא הילדים האישי, כדי לתאם ציפיות ולקבל הסבר על מה צפוי הפג לעבור בחודשים הראשונים בקהילה.

העברת המידע הרפואי לצוות הקהילה. חשוב שצוות המרפאה שיקבל את הפג יכיר בעוד מועד את הפג ואת צרכיו המיוחדים. מכתב מפורט עם מידע על ההיבטים הנדרשים להמשך טיפול ומעקב יוכנס לרשומה הרפואית וצוות המרפאה (רופא ילדים אישי, אחות הסניף ונציגות ההנהלה בסניף) יתחיל לקדם את האישורים לתרופות והשירותים רפואיים, לו יזדקק הפג בהמשך. 

_OBJ

רישום לתחנת טיפת חלב. חשוב שאחות טיפת החלב תכיר את הפג שעומד להשתחרר לביתו, כדי לתאם עבורו מעקב מהיר ותכוף ככל הנדרש לפי מצבו. טיפות חלב מופעלות ע"י משרד הבריאות, מספר עיריות וקופות החולים בתלות למיקום בארץ. בטיפת חלב האחות תעקוב אחר קצב העלייה במשקל, האורך והיקף הראש, תוך העלאת הנתונים לעקומות גדילה מותאמות לפגים לפי גיל מתוקן. האחות תתזמן את המשך תכנית חיסוני השגרה, בהתאם לגיל בו קיבל בבית חולים את החיסון הראשון לדלקת כבד מסוג B. בנוסף, אחות התחנה מיומנת באיתור קשיים הסתגלותיים ותפקודיים אצל האם ותוכל לכוונה לתמיכה בהתאם. 

התפתחות הילד. בקרב פגים, בייחוד אלו שנולדו בשבועות נמוכים במשקל מתחת 1.5 ק"ג, או שחוו סיבוכים במהלך הפגייה, ישנה חשיבות למעקב מוקדם לאיתור בעיות או עיכובים בהתפתחות וטיפול בהקדם. החשוב ביותר הוא מפגש עם פיזיותרפיסט תוך מספר שבועות אחר השחרור. בהמשך, דרוש אבחון רב מקצועי במכון ההתפתחותי אשר יקבע לאיזה סוג של מעקב וטיפול יזדקק הפג. 

מכשור נילווה נדרש. ישנם מכשירים שונים שייתכן שידרשו לטיפול בפג, בהתאם לתחלואת הפג. כאמור כדאי להתחיל את ההליך המנהלי להשגתם מבעוד מועד. מדובר על מכשירים לניטור נשימה במיטה, מד רווי חמצן, משאבות להזרמת הזנה דרך גסטרוסטום (פיום הקיבה).

תזונת הפג בקהילה. לפג בקהילה צרכי תזונה מיוחדים עקב צמיחה מואצת בחודשים ובשנים הראשונות לחיים.  בחלק מהפגים, בעיקר בשבועות לידה מאוחרים יותר,  ניתן יהיה להסתפק בחלב אם בלבד, בין אם בהנקה או בשאיבה. חלקם יקבל שילוב של חלב אם  ותמ"ל (תרכובות מזון), ואחרים יוזנו בתמ"ל פגים בלבד. המזון הייחודי חשוב מאד לגדילת הפגים בצורה טובה ולמניעת התפתחות מחלות שונות. ישנם תמ"לים לשלבי התפתחות הפג השונים ובהמשך יעברו לתזונת תינוק ופעוט רגיל. חשוב גם להקפיד על תוספי מזון בפגים, בעיקר ברזל וויטמין D, אך בהתאם להנחיות היועצים המומחים ייתכנו תוספי מזון נוספים בהתאם לצרכיו של הפג הפרטני. 

_OBJ

ייעוצי רופאים שניוניים.  פגים שחוו סיבוכים שונים בפגייה במערכות גוף שונות נדרשים למעקב באותם תחומים. התחומים העיקריים הינם מחלות ריאה בילדים (פולמונולוגיה), קרדיולוגיה, גסטרואנטרולוגיה, נוירולוגיה, אנדוקרינולוגיה,  עיניים, אא"ג. כמו כן, נדרש מעקב מקצועות כירורגיים שונים אצל פגים שנותחו: כירורגית ילדים, אורולוגיה, נוירוכירורגיה ועוד. לעתים נוטים לשכוח את רפואת השיניים, אך רצוי לעקוב אחר התפתחות התקינה של השיניים, מאחר שהפגים חשופים יותר לבעיות בקיעה, פגמים בזגוגית השן ובעיות בהתפתחות החיך. לרוב, הפגייה גם מזמנת את הפג לביקורת במרפאת חוץ פגים בבית החולים בו נולד הפג, לצורך ביקורת ומעקב אצל הנאונטולוג (רופא מומחה במחלות הילוד).

חיסון פגים כנגד נגיף ה- RSV ומחלת השפעת. במהלך החודשים נובמבר ועד מרץ בעונת החורף, זכאים הפגים, בהתאם לשבוע לידה, משקל או קיום תחלואה לבבית או ריאתית משמעותית, לקבל חיסון סביל המוזרק אחת לחודש בשריר ומקנה הגנה סבילה כנגד נגיף ה-RSV, נגיף המסוכן במיוחד לפגים. פגים המשתחררים לביתם במהלך עונה זו, מקבלים את המנה הראשונה בפגייה טרם שחרורם. קופות החולים הקימו מרכזי חיסון אזוריים כדי להנגיש את החיסון להורים. בחורף, גם מומלץ לחסן כנגד מחלת השפעת, שיכולה לסבך את מצבם הבריאות של פגים, ולכן אם מלאה לפג חצי שנה עם תחילת עונת החיסון ומצבו הבריאותי הכללי תקין, הוא יקבל בשנה הראשונה את החיסון בשני מועדים בהפרש של חודש.

קורס החייאה בסיסי. לכל ההורים עם פגים ויילודים, ובמיוחד כאלו אשר חוו ברקע פגיעות במערכות חיוניות, כגון בדרכי הנשימה, הלב או פגיעות מוחיות, מומלץ לעבור קורס החייאה בסיסי. חלק מהפגיות מציעות זאת כבר בעת האשפוז בפגייה. הורה מיומן יותר גם יצליח בעת אירוע חירום עם הפג, אך גם רמת החרדות שלו תפחת בעקבות זאת.

*הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים, מרכז תחומי התפתחות הילד וחיסוני פגים, חטיבת הרפואה, לאומית שירותי בריאות.