לא שלידה רגילה, נרתיקית, היא תמיד מאה אחוז חגיגה של אושר צרוף, אבל הרוב המוחלט של הנשים יעדיפו לעבור הכל – כולל חתכים במקומות שהשתיקה יפה להם, ואקום, מלקחיים ורופא עב כרס שיושב להן על הבטן – העיקר לא לשכב מתחת לסכין.
ועדיין, הטבלה לא משקרת: 20% מהתינוקות הישראלים נולדים בחדר ניתוח, ומשאירים אמא עם צלקת למזכרת בשיפולי הבטן. בקורס הכנה ללידה אולי הסבירו לך מה עושים שם, ואם למנתח היה זמן אולי הוא סיפר לך מה הוא עושה ואיך תרגישי בימים הקרובים – אבל יש דברים שתצטרכי לגלות לבד. כדי להקל עלייך, הנה 20 דברים שאף אחד לא טורח להגיד לך לפני הניתוח הקיסרי. לגזור ולשמור.
יש דימום, גם אחרי קיסרי
1. לא נכשלת. בין אם נכנסת לניתוח אלקטיבי כי פחדת מהצירים, או מפני שהתינוק שלך בחר להראות לעולם טוסיק ולא ראש, וגם אם לחצת שעות ובסוף סיימת בניתוח – לא עשית שום דבר רע.
2. מצד שני, מותר לך להרגיש אכזבה. כן, אפילו אם את והתינוק בריאים והכל בסדר. זכותך, ושלא יגידו לך אחרת.
3. עשי הכל כדי לא להצטנן. שיעולים ועיטושים הם בערך הדבר הכי נורא שיכול לקרות לקיסרית עם תפרים טריים, וכל אפצ'י יגרום לך להרגיש כאילו פילחו לך את הצלקת מחדש, והפעם בלי חסדי ההרדמה.
4. ואם כבר הצטננת: הצטיידי בכרית. לפני כל אפצ'י הצמידי אותה לצלקת, והתפללי לטוב. אף פעם לא מזיק.
5. ורצוי יותר מאחת. קולקציה נאה של כריות בגדלים מגוונים ובדרגות קושי משתנות תעזור לך לעשות את הבלתי אפשרי: למצוא תנוחה נוחה, להחזיק את התינוק ואפילו לקום לבד מהמיטה.
6. זה לא הזמן לראות קומדיות. לפחות לא כאלו מהזן המצחיק. נכון שזה מעביר יופי את הזמן במיטה, אבל בפעם הראשונה שתצחקי תגלי למה הצענו לך להחזיק כרית בהישג יד.
7. את צריכה לקום. נכון שזה נראה דמיוני, אבל ככל שתסתובבי יותר, כך יכאב לך פחות ותחלימי מהר יותר.
8. מצד שני, אל תתפרי את השכונה בהליכות. פתחו לך את הבטן, ואת חייבת לנוח.
9. אל תלבשי תחתוני רשת. הם לא מיודדים עם סיכות המתכת שמחזיקות לך את הצלקת, והריב ביניהם עלול להיות עקוב מדם. במקום זה, שלחי מישהו לשוק או להאנגר, שיביא לך חבילות תחתונים מבית האופנה הידוע "10 ב-10", שלא תתקמצני לזרוק.
"זהירות, קיסרית באוטו"
10. כן, גם אחרי קיסרי יש דימום מהנרתיק. פשוט לא רצו שתרגישי שאת מפסידה משהו.
11. הנסיעה הביתה לא תהיה נעימה. חמשת ימי האשפוז שבהם מפנק אותך הביטוח הלאומי מספיקים לתחילתה של ההחלמה, כך שקחי בחשבון שהדרך הביתה באוטו עלולה לכאוב קצת, ובקשי מהנהג (כי מיותר לציין שאת לא נוהגת במצב כזה, נכון?) להיות אטי וזהיר מתמיד, ולא רק בגלל היצורון שבסלקל מאחור. בעצם, קצת מוזר שעוד לא מכינים שלטים "זהירות, קיסרית באוטו".
12. זהירות עם הכרובית. אם את מניקה, ממילא יש להניח שאת מתנזרת ממזונות "מגיזים". אבל גם אם לא, זכרי שמערכת עיכול אחרי הרדמה פועלת פחות טוב, ושגזים אחרי קיסרי כואבים לא פחות מצירים.
13. ועם כל מה שעלול לגרום לך לעצירות. כל עיכוב מיותר בעניינים שם יורגש היטב, וכדאי לדאוג לפעולה חלקה ככל האפשר.
14. אל תתפלאי אם לוקח לחלב קצת זמן להגיע. לפעמים הגוף לא קולט מהר מספיק מה עבר עליו, ויכול לקחת כמה ימים עד שיגיע הכובד המפורסם שיאותת לך שהמחלבה נפתחה לציבור.
15. אל תיבהלי מעקצוצים וגירודים בצלקת. זה חלק מההחלמה.
16. מצד שני, אם יש לך כאבים או הפרשה, לכי לרופא. סביר שזה שום דבר, אבל את חייבת לוודא שהכל בסדר.
17. לבטן קיסרית לוקח יותר זמן להשתטח מחדש. תירוץ שאין לזלזל בו.
18. אל תטפסי במדרגות. אם יש לך שתי קומות בבית, ארגני לך מחנה קבע באחת מהן עד שתתאוששי קצת.
19. הנקה לא חייבת להיות בערסול. עם קצת יצירתיות (או יועצת מוכשרת) תוכלי למצוא תנוחות (כמו תנוחת הפוטבול או מעבר לכתף) שיאפשרו לך להניק בלי לקרב את התינוק לאזור הבטן שלך.
20. אל תתביישי ממשככי הכאבים. את לא נרקמונית בגמילה, את אישה אחרי קיסרי. מותר לך להתייחד קצת עם קופסת הכדורים, עד יעבור זעם.