בפעם הקודמת הטור עסק בחשיבות בניית סדר יום לתינוק ואיך עושים את זה בפועל. סיפרתי לכם על כך שבגיל חודש וחצי התחלתי לבנות סדר יום לבתי הגדולה, שיר. עם הקטנה שלי, רוני, הקדמתי אף יותר, והתחלתי עם סדר היום בגיל שבוע. היא נכנסה לשגרה סדורה כמו יד לכפפה. אולם רוני צרחה מכאבי בטן וגזים במשך חודש וחצי לפחות. כמעט כל ערב עד חצות לפחות, והיו גם ימים שלמים שבהם סבלה לאורך כל היום. בסוף יום כזה הייתי מותשת מיום שרובו (אם לא כולו) התנהל סביב הרגעתה, הרגשתי מסוחררת מרוב קיפוץ על כדור הפיזיו והזרועות שלי כמעט נשרו ממקומן. ברגע שבעלי נכנס הביתה מהעבודה, מסרתי לידיו את רוני והתעלפתי על הספה. בימים כאלה, סדר היום שלה השתבש כמובן לחלוטין, ואף הנקתי אותה בתדירות גבוהה יותר כדי להקל על כאביה.
גזים? בראש ובראשונה הכי חשוב להקל על הכאב
בתקופה זו דאגתי בעיקר להקל עליה ועל כאביה. אם נרדמה על הידיים לאחר סשן של כאבים, לאחר שניסתה לישון בעריסתה ולא הצליחה בגלל הבטן המציקה, העברתי אותה למיטה וקיוויתי שתישן כמה שיותר. תוך כדי כל הקושי, הזכרתי לעצמי שזו רק תקופה, שלפני גיל ארבעה חודשים ההרגלים השליליים עדיין לא מתקבעים ושתמיד ניתן להסדיר את הכל מההתחלה. הקפדתי (עד כמה שניתן) להפריד האכלה משינה, לקיים את טקס השינה הקבוע, לצאת איתה מהבית בכל יום, להשכיב אותה בחושך חלקי ביום ובחושך (כמעט) מלא בלילה, ובכל יום ללא גזים מיד חזרתי לסדר היום הקבוע והקפדתי להשכיב אותה בעריסה. כך, הצלחתי לצלוח גם את הימים הקשים, לשמור על שפיות ולהיכנס להרגלי שינה טובים בקלות וטבעיות ברגע שבו חלפה תקופת הגזים.
***
תופעה נוספת בסדר היום הנפוצה אצל תינוקות רכים וגם גדולים יותר, היא שהתינוק ישן לא רע בכלל במהלך הלילה, אך ביום הוא יותר ער מאשר ישן, וגם כאשר מצליחים להשכיב אותו לישון הוא מתעורר אחרי זמן קצר מדי וניכר עליו שהוא עדיין עייף.
גפן, אמא לבן שלושה חודשים, כותבת לי: "בני נרדם לבדו בלילה, וישן לילה שלם ללא התעוררויות לאוכל. הבעיה היא שביום, הוא לא מצליח לישון יותר מעשרים דקות. הוא מאד מתנגד ויכול לבכות גם שעתיים, למרות שאני מניחה אותו ישר כשאני מזהה את סימני העייפות (מוזר שמה שעובד בלילה לא עובד ביום). לבסוף אני מרדימה אותו על הידיים ומניחה, הוא ישן עשרים דקות ומתעורר וברור שהוא רוצה לישון עוד. בסה"כ במשך היום יש לו שלוש תנומות כאלה מה שממש לא מספיק לו. קראתי המון על לנסות לנדנד או לגעת בו לפני שמתעורר כדי שימשוך את השינה, כלום לא עוזר.. אשמח לעצותייך".
תנו לו לישון עליכם עשרים דקות עד לשינה העמוקה
רענון: השינה כולה בנויה ממחזורי שינה בזה אחר זה, כאשר אצל תינוק מחזור שינה נע בין 40-60 דקות. יקיצה של תינוקות מתנומת יום בתום 40 דקות היא תופעה נפוצה. הם אינם יודעים כיצד לחזור לישון, התעוררו כי תם המחזור ולא מתוך רעב, הם עדיין עייפים ואינם רעננים, ופתאום נוצר לו פרק ערות נוסף בין התנומה להאכלה הבאה. בינתיים התינוק עייף, עצבני והדבר לרוב גם עלול לפגוע בשנת הלילה מכיוון שהוא מגיע ללילה בעייפות יתר אשר פוגעת באיכות השינה שלו.
במקרה של גפן, בנה ישן בסך הכול עשרים דקות! מה שאומר שהוא לא מצליח להיכנס לשינה העמוקה כלל. הדבר נובע מקושי רב להירדם בשעות היום (שקיים בקרב תינוקות רכים רבים), ומכיוון שאינו מצליח להירדם בעצמו, הוא גם לא יודע איך להמשיך ולישון. במקרים של תינוקות כה רכים שאינם יודעים להירדם במיטה ולכן מרדימים על הידיים, חשוב להשאיר אותם ישנים בידיים עשרים דקות, רצוי עם שמיכת עיטוף, ורק אז, כאשר הם נכנסים לשינה העמוקה, להעביר אותם לעריסה להמשך השינה. כך הם ימשיכו לישון ולא יתעוררו בגלל המעבר בשלב השינה הקלה של תחילת מחזור השינה. למעשה, כל תנומת יום שעומדת על פחות משעה וחצי היא קצרה מדי ויש להאריכה.
ארבע דרכים להארכת זמן השינה במהלך היום
חשוב לזכור שהדבר הקבוע ביותר אצל תינוקות (ובמיוחד בחודשים הראשונים) הוא שהכל משתנה כל הזמן! צריך לשמור על אופטימיות ואמונה בדרך, כמו גם על סדר יום ברור. ברגע שהוא יהיה בשל לכך, לקראת גיל 5 חודשים, תנומות היום יתחילו להשתפר. אך גם עוד קודם, ולמעשה בכל גיל שבו תנומות היום קצרות מדי, יש כמה טכניקות שניתן להשתמש בהן כדי להאריך את תנומות היום. כל אחד יכול לבחור מה שמתאים לו ולתינוק שלו.
כלל: יש להאריך תנומות בוקר וצהריים בלבד. אין להאריך את תנומת אחר הצהריים (סביב 16:00-17:00) כי היא אמורה להיות קצרה (30-40 דקות). מטרתה להגיע רעננים וללא בכי לשגרת הערב הכוללת הפשטה-אמבטיה-הלבשה שמאד מעייפת את התינוק. תנומה זו נשמטת ראשונה בין גיל 8 חודשים לשנה.
הטכניקות שלהלן מתייחסות למקרה לדוגמה שבו התנומה קצרה ועומדת על 40 דקות בלבד.
אופציה א': להחזיר לישון באמצעות מוצץ. יש לחכות ליד חדרו של התינוק 40 דקות מאז שנרדם, וברגע שמתעורר להיכנס, לשים מוצץ ולצאת.
אופציה ב': לכוון שעון מעורר ל-37 דקות אחרי שהתינוק נרדם, להיכנס ולהתיישב בשקט לידו (להכין כסא ליד המיטה מבעוד מועד). ברגע שהגוף מתחיל לזוז (כלומר לקראת יציאה מהשינה), יש ללטף וללטף אותו בלי הפסקה עד שחוזר לישון בנשימות עמוקות. זה יכול לקחת עד 20 דקות. כלומר, אנחנו עוזרים לו לעבור מחזור שינה וגם להיכנס לשינה העמוקה במחזור השינה השני. להמשיך כך במשך כשבוע וחצי ואז לנסות לאפשר לו להאריך את השינה בעצמו. חשוב לא להמשיך עם זה מעבר לשבוע וחצי כדי שלא "יתרגל" לעזרה שלכם בהארכת תנומות היום.
אופציה ג': להעיר כדי לישון - התערבות בשעון הביולוגי (זו השיטה המתאימה ביותר להארכה במסגרת של משפחתון או גן כך שלא תפריע לילדים האחרים). יש לגשת אליו 20 דקות לאחר שנרדם, ובשלב השינה העמוקה לגרום לעוררות של הגוף בלבד (שלא יתעורר לגמרי) באמצעות הכנסה והוצאה של המוצץ, ליטוף או ניעור קל של הגוף ולצאת מהחדר. הדבר משבש את השעון הביולוגי ולאחר מספר ימים התינוק מתחיל להאריך את השינה בעצמו. ייתכן שלא יעבוד בימים הראשונים, יש להתמיד.
אופציה ד': הארכה עצמאית של השינה. יש לפעול באותו האופן כאילו אמצע הלילה ולהחזיר לישון במיטתו בעקביות בכל דרך שאינה תלות (כלומר לא בהנקה, בקבוק, נענוע על הידיים, לינה משותפת ועוד). כלומר: ללטף, לטפוח, ללחוש ששש, לסייע בהכנסת מוצץ, לסוכך על העיניים ועוד. אם הוא לא בוכה אלא רק מפטפט במיטתו, אין לגשת אליו. יש לטפל בהתעוררות אך ורק אם הוא מתחיל לבכות ולהחזיר אותו לישון בנחישות, אם הוא מעל גיל חצי שנה יש להחזיר אותו לישון במיטה. ניתן גם להשתמש בשיטת הרם-הורד אך יש להיות מאד עקביים בכך. אחרי 20-30 דקות, אם לא חזר לישון, יש לצאת מהחדר לחצי דקה ורק אז לחזור פנימה ולהוציא אותו מהמיטה. המטרה: שלא יעבור מסר שה"עקשנות" שלו היא זו שגרמה לכך שייצא מהמיטה. השיטה הזו אמנם המתישה מכולן, אך בניגוד לקודמות שמהוות "טכניקה" ומניפולציה על השעון הביולוגי, הדרך הזו היא בעצם לימוד עקבי. אנו מלמדים את התינוק ומעבירים לו מסר שעכשיו ישנים, לפיכך זו דרך שמומלצת רק אחרי גיל 5 חודשים, הגיל שבו תינוק בשל ללימוד שינה.
חשוב: יש להתמיד לפחות שבוע בכל שיטה לפני שמתייאשים ועוברים לשיטה אחרת, מכיוון שפעמים רבות לא תראו תוצאות מיידיות אלא רק לאחר התמדה. לאחר תקופת התמדה בטכניקה של בין שבוע לשבועיים, ניתן יהיה לראות שהתינוק מצליח בעצמו לישון תנומה ארוכה יותר ויותר, מספקת ומרעננת. כמו כן, ברוב המקרים, כאשר התינוק כבר יודע להירדם עצמאית לתנומות יום, הוא יידע להאריך בעצמו את השינה.
>> יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לנו ninemonth@mako.co.il
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
>> לכל הטורים של "חלומות פז"
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים