אין תמונה
אין כמו עיסוי טוב לפני השינה, אבל שימו לדברים הבאים
כשאתם מקדישים מדי יום כמה דקות לעיסוי התינוק שלכם, אתם מחזקים את ההיקשרות ביניכם ועל הדרך גם מכירים לו את הגוף שלו וגבולותיו, מסיעים לו בהתפתחות מתח שרירים, קואורדינציה וגמישות, מרגיעים אותו ועוזרים לו לישון טוב יותר. אך לא רק עבורו - עיסוי לתינוק מומלץ במיוחד ומחקרים אף מראים כי עיסוי ושגרת מגע של הורה/מטפל הם הכרחיים לגדילה, להתפתחות, לתקשורת וללמידה על התינוק.

בזמן שניתן כמובן לעסות את התינוק בכל זמן של היום, כשהוא מגיע חלק מטקס השינה, הכולל אמבטיה, עיסוי וזמן שקט - הוא מקבל ערך מוסף. את העיסוי ניתן ללוות במוזיקה מרגיעה, בשירה שלכם או בשקט. מה שהכי חשוב הוא שאתם תהיו רגועים ונינוחים, כדי שגם התינוק יוכל להירגע. ביקשנו מרקפת וורמסר, מדריכה מוסמכת להתפתחות ועיסוי תינוקות, שתיתן לנו כמה כללי אל תעשה.

לא מעסים תינוק עם חום

חשבתם שדווקא עיסוי מרגיע יכול לעזור לילד החולה והמסכן? עדיף שלא. "לתינוק עם חום אל תעניקו עיסוי בשום פנים ואופן", מדגישה וורסמר. את התינוק החלוש שלכם נחמו והרגיעו בדרכים אחרות, אבל לחץ על השרירים במצב בו הגוף נלחם במחלה איננו מומלץ.

לא לעסות על מקום גבוה

למשל, על שידת ההחתלה. את העיסוי מוטב לבצע על המיטה שלכם או על פוף גדול, כאשר אתם יושבים או כורעים על הברכיים. את שידת ההחתלה נשאיר לטיפולים מסוג אחר, גם בגלל שיקולים בטיחותיים אבל גם מתוך רצון לתת לעיסוי אווירה אחרת, מיוחדת, שתקשר אותו אצל התינוק לחוויה שונה מחוויית הטיפול היומיומי.

לא לעסות עם תכשיטים

נשמע הגיוני, ובכל זאת שווה הדגשה. חשוב להסיר את כל התכשיטים, במיוחד אילו העבים והדומיננטיים שעלולים לשרוט, וכדאי לשים לב גם לציפורניים, שלא יפריעו בזמן העיסוי. העור של התינוק שלכם הרבה יותר עדין ממה שאתם חושבים. 

אין תמונה
שימו לב שכשאתם מעסים תינוק ערום החדר צריך להיות חם מאוד

לא לגעת במקום של חיסון

"אין בעיה לעסות תינוק שקיבל חיסון", אומרת וורמסר, "כמובן במידה והוא במצב רוח לזה. אבל הקפידו שלא לגעת ברגל שקיבלה את הזריקה, כיוון שהמקום רגיש וכואב ואתם עשויים להכאיב לתינוק".

לא להקפיא את החדר

יצא לכם פעם לקבל עיסוי בחדר קר? זו לא חוויה נעימה. שימו לב שכשאתם מעסים תינוק ערום החדר צריך להיות חמים ונעים, יותר מטמפרטורת חדר רגילה. יש תינוקות שלא מרגישים בנוח בעירום, ואותם גם ניתן לעסות בשלבים – לחשוף את פלג הגוף העליון ולעסות אותו, את הידיים ואת החזה, ואחר כך להלביש בחולצה ולפשוט את המכנסיים לעיסוי הרגליים.

לא לעסות תינוק באי שקט

"תינוק שבוכה לא מעסים בשום פנים ואופן", אומרת וורסמר. גם אם אתם נורא רוצים להיקשר אליו בדרך הזו, אבל הוא פחות בעניין – אין לכם ברירה אלא לוותר. "מרימים, מחבקים, מרגיעים, מנסים שוב – אבל במידה ולא הולך, לא ממשיכים. עדיף לחכות לרגע מתאים יותר בו יהיה לו נוח יותר לקבל את העיסוי, ויתרום יותר גם להעמקת הקשר ביניכם".

ועכשיו, אחרי שאתם יודעים בדיוק מה לא – אתם מוזמנים להפשיל שרוולים, לעמעם את האורות, לנשום עמוק ולהתחיל להתחבר עמוקות לתינוק שלכם. זה בריא, זה חשוב – וזה כיף, גם לו וגם לכם.