אם יש משהו שהורים צעירים לומדים כמעט מהרגע הראשון, זה לא להקשיב לכל מה שאנשים אומרים. הדודות, החברים, השכנים, ההורים ואפילו עוברי אורח ברחוב יציפו אתכם במידע, בעצות ובכללים של עשה ואל תעשה סביב התינוק כל הזמן, אם תבקשו ובעיקר כשלא תבקשו. איך אפשר לדעת למי לשמוע ואת מי לסנן? מהי עצה טובה ונכונה ומהו מיתוס חסר כל ביסוס?

עשינו בשבילכם קצת תחקיר, התייעצנו עם רקפת וורמסר, מדריכה מוסמכת להתפתחות ועיסוי תינוקות, וחסכנו את כאב הראש: הנה כמה מיתוסים מאוד מקובלים שנשמעים היטב בישראל, למרות שחלקם מופרכים לחלוטין.

אסור להושיב תינוק שלא מתיישב בעצמו: נכון באופן חלקי

תינוק חמוד (צילום: Shutterstock)
הושבתם תינוק בלי שעשה זאת בעצמו? | צילום: Shutterstock
מה יגידו לכם: אסור להושיב תינוק באופן מלאכותי אם הוא לא עושה את זה בעצמו, כיוון שזה עשוי לפגוע בשרירי הגב שלו.

האמת: תינוקות לומדים להתיישב בכוחות עצמם בין גילאי 7-11 חודשים, ובמשך התקופה הזו ניתן ואפילו רצוי לעזור להם להתנסות בישיבה כאשר הם נתמכים על ידי הורה, אבל בהחלט לא כדאי להושיב אותם לבדם. "האגן שלהם עוד לא בשל לזה", אומרת וורמסר, "ואנחנו רוצים שהם יגיעו להתיישבות עצמאית נכונה ומאורגנת". בנוסף, היא מסבירה, המטרה היא שהתינוק ילמד להיכנס לישיבה ולצאת ממנה בכוחות עצמו. "אם נושיב אותו ומשהו יגרה אותו במרחק, איך הוא יתקדם לשם? הוא לא יודע איך לצאת מהישיבה, הוא הגיע למנח הזה באופן מלאכותי", היא מסבירה. החל מגיל חצי שנה תוכלו להושיב את התינוק למספר דקות בחיקכם או בתוך הפישוק שלכם, לאפשר להם להכיר את המנח החדש, לשחק בשתי הידיים, לאכול – ובעיקר לשחק ולתקשר אתכם תוך כדי.

צריך למרוח לתינוק קרם לחות רק אם יש לו פריחה או יובש: לא נכון!

מה יגידו לכם: אין סיבה למרוח את התינוק בקרם באופן יומיומי.

האמת: עורם של התינוקות עדין פי כמה וכמה מעור של אדם מבוגר, והוא זקוק לטיפול, הגנה ותשומת לב מיוחדת. העור הדק נוטה להתייבש במהירות, ולכן מומלץ ביותר למרוח את גופו של התינוק בקרם לחות ייעודי לתינוקות לאחר כל רחצה, כדי למנוע מהם לפתח יובש.

צריך להעיר תינוקות לאכול כל 3 שעות: מיתוס!

תינוק ישן
להעיר או לא להעיר? זה המיתוס
מה יגידו לכם: תינוקות צריכים לקבל הזנה מדי שלוש שעות, ואם התינוק ישן יש להעיר אותו לשם כך.

האמת: ההנחיה הזו מיושנת מאוד, אבל מסתבר שהיא עדיין מושמעת לפעמים בפני הורים צעירים. כיום מנחה משרד הבריאות באופן רשמי להאכיל תינוקות אך ורק על פי דרישה (אם התינוק מצוי במשקל תקין, כמובן). כל עוד התינוק חיוני, רגוע או ישן – אין שום סיבה להטריד אותו ולהציע לו לאכול, להיפך: תנו לילד שלכם להביע בעצמו את תחושת הרעב שלו והיו מוכנים כמובן לספק לו אותה ברגע שיעשה זאת.

אסור לנענע תינוק על הידיים: מיתוס!

מה יגידו לכם: שאם תנדנדו אותו, הוא יתרגל וייהפך למפונק.

האמת: מגע ותנועה שניהם חיוניים ביותר לתינוק, שזה עתה יצא מהרחם בו הצטופף לו ברוגע והטלטל בעדינות. אם אתם מחפשים דרך להרגיע את התינוק שלכם, אתם בהחלט עשויים למצוא שנענוע עדין עוזר לו ומנחם אותו. אל תפחדו "להרגיל" אותו להירדם רק עם עזרה שלכם - מרבית התינוקות הצעירים לא מסוגלים להירדם עצמאית, ובחודשים הראשונים לחייהם גם אין שום סיבה לנסות ללמד אותם אחרת.

לא טוב לשים את הילד הרבה בטרמפולינה: נכון!

מה יגידו לכם: ישיבה בטרמפולינה פוגעת בגב.

האמת: לא כדאי שהתינוק ישרוץ שעות בשכיבה בטרמפולינה, אבל לא רק בגלל פגיעה בגב שלו. הישיבה הנתמכת בזווית של בין 90 ל-45 מעלות מאוד מקלה על ההורה, שיכול לפנות את שתי ידיו לדברים אחרים תוך כדי שהוא ממשיך ליצור קשר עין ואינטראקציה עם הילד היושב. אבל שהות כזו לאורך שעות על גבי שעות במשך היום לא מומלצת פשוט כיוון שהיא מונעת מהתינוק שלכם להתנסות במנחים אחרים חשובים הרבה יותר, כמו שכיבה על הגחון למשל, המשמעותית ביותר להתפתחות שלו. "בנוסף, הזווית של הטרמפולינות קבועה למרות שהתינוק גדל וגופו משתנה", מסבירה וורסמר. "אם תניחו אותו על פוך, למשל, הוא יכול לנוע והתמיכה גם מתאימה את עצמה למבנה הגב שלו, וזה הרבה יותר מומלץ".

מקלחת זה עניין היגייני ואסתטי: לא נכון!

מה יגידו לכם: צריך לקלח את התינוק כי הוא מזיע ופולט או מתלכלך מהפרשות.

האמת: המקלחת חשובה ומשמעותית הרבה-הרבה יותר, ואתם צריכים לעשות לתינוק שלכם אמבטיות יומיות לא רק כדי לנקות אותו. זמן האמבטיה הוא זמן יקר להיקשרות שלכם ההורים עם התינוק, הוא זמן בו התינוק רוכש מיומנויות וכלים ולומד על העולם: הברווזון השוקע מלמד אותו על יחסי כובד ומשקל, הסבון הריחני מפעיל אצלו את חוש הריח ומתחיל להעניק לו זכרונות ראשונים, ומגע הקצף במים מרגיל אותו לחוש משטחים ומרקמים שונים.

אסור לנסוע עם התינוק נסיעות ארוכות במושב הבטיחות: נכון!

מה יגידו לכם: צריך לעצור כל חצי שעה ולהוציא את התינוק ממושב הבטיחות.

האמת: לדברי וורסמר, זווית הישיבה בכיסא הבטיחות של התינוקות מאוד לא בריאה לגוף. "מן הסתם משפחות לא מסתובבות שעות על גבי שעות עם תינוקות במכונית, אבל אם יוצא לכם לצאת לנסיעה ארוכה, תעצרו כל ארבעים דקות לרענון", היא ממליצה. "אם התינוק ישן, תנו לו לישון, אבל אחרי שעה וחצי הייתי בכל מקרה עוצרת. הרי גם אתם זקוקים להפסקה, לא?"

תוכן איכותי בטלוויזיה לתינוקות מפתח את המוח: מיתוס!

תינוק קורא ספר (צילום: Shutterstock)
תוכן איכותי בטלוויזיה? נסו ספר במקום | צילום: Shutterstock
מה יגידו לכם: ישנם תכנים המיועדים לתינוקות שפועלים בהתאם לגיל וליכולת הקוגניטיבית שלהם ומפתחים אותם.

האמת: מתחת לגיל שנתיים אין לתינוקות יכולת לקלוט תכנים, גם אם הם חינוכיים ואמורים לפתח אותם או לתרום להם. מה שתינוקות כן יכולים לקלוט זו אינטראקציה אנושית, שפה ותקשורת בלתי אמצעית עם ההורים או עם אנשים אחרים – זו תורמת להם ומעשירה אותם מאוד. הטלוויזיה היא מפלט נוח וקל - וכל הורה חייב לפעמים כמה דקות פסק זמן של טלוויזיה מרצדת מול העיניים של התינוק. אל תעשו לעצמכם רגשות אשם על זה, זה לא מזיק לו. אבל יותר מכמה דקות ביום פשוט מונעות מהתינוק שלכם ללמוד על העולם בעזרת התבוננות, מגע, הקשבה וקשר אנושי, וזה מאוד חבל.

אם התינוק שלכם נולד בחורף, הוא יתפתח לאט יותר: מיתוס!

מה יגידו לכם: תינוקות קיץ מתפתחים מהר יותר בגלל שהם קלילים ועורם חשוף.

האמת: זה נכון שתינוק שלבוש מסורבל מתקשה יותר בתנועה, אבל אתם בקלות יכולים לעזור לו להתגבר על המכשול. נסו לייצר בבית טמפרטורה נוחה וחמימה ולהוריד מהילד מעט שכבות. הקפידו להניח אותו על משטח מבודד ולא על הרצפה – ואין דבר שיעצור אותו מלחקור את העולם ולהתוודע למשטחים ומרקמים חדשים.

לתינוקות אסור לשכב כל היום על הגב – נכון!

מה יגידו לכם: התינוק שלכם חייב לתרגל מדי יום שכיבה על הבטן.

גם אם הוא שונא את זה מאוד, שכיבה על הגחון היא חיונית להתפתחות של התינוק. עשו לכם הרגל מדי יום לעשות קצת עבודת בטן, ונסו להנעים לתינוק את השהות על הגחון, להצחיק אותו, לשיר לו או לגרות אותו במשחק. רק דרך שכיבה על הבטן יוכל התינוק לחזק את שרירי הצוואר והכתפיים, לזקוף את הראש ובהמשך להתקדם לזחילה. בנוסף, שכיבה ממושכת על הגב יוצרת אצל תינוקות רבים צורה שטוחה באחורי הראש, הניתנת אמנם לתיקון אבל אינה רצויה.

והכי חשוב, זכרו תמיד: אנשים תמיד יציעו, ייעצו, יפחידו ויתערבו. קשה להתעלם מכל רעשי הרקע האלה, וקשה להאמין שאתם יודעים הכי טוב. היו בטוחים בעצמכם, בהורות שלכם ובתינוק שלכם – כל השאר כבר יבוא באופן טבעי.

>> נולדה עם אותו "פגם" גנטי כמו של אמה