אף אחד לא נהנה לצום. אבל בעוד שאצלנו, המבוגרים, צום גורם בעיקר לריח נורא מהפה, או מקסימום קצת סחרחורת, אצל תינוקות קטנטנים צום יכול להיות הרבה יותר דרמטי. משום מה, יש תינוקות שמכריזים מדי פעם על שביתות הנקה, ופשוט מסרבים לאכול.
"זה נשמע קצת רומנטי ומהפכני, כאילו לתינוק יש אידאלים והם שובתים בכוונה, אבל האמת היא שעל פי רוב מדובר בסוג של טראומה", מסבירה סיון טמיר משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC "יש אמהות שחושבות שאולי התינוק גומל את עצמו, אבל זו תפיסה מוטעית, מכיוון שרוב התינוקות נגמלים בהדרגה, ולא בבת אחת. לכן, כשמזהים שביתת הנקה או סימנים מקדימים (למשל, הנקות מתקצרות והולכות), חשוב לנסות ולזהות את מקור הבעיה ולטפל. אם השביתה מתחילה במפתיע, חשוב להמשיך לשאוב במועדים קבועים, כדי לשמור על אספקת חלב יציבה ולא ליצור בעיה משנית של חוסר חלב".
אז מה הגורמים לשביתת הנקה? ומה עושים כדי לשכנע את התינוק לפתוח את הפה לאיזו יניקה מתחלת? הנה כמה דברים שצריך לדעת על שביתות הנקה.
לפעמים, רק צריך לשנות תנוחה
1. הן יכולות להתחיל כשהתינוק לא מרגיש טוב. "כשלתינוק יש רפלוקס, פועל אצלו מנגנון שגורם לו לינוק רק את המינימום הדרוש לו להישרדות", אומרת טמיר משגב. "גם בעיות בריאות אחרות, כמו צינון, בקיעת שיניים או כאבים שונים יכולות לגרום לתינוק לשבות, וכדי לפתור את משבר ההנקה צריך קודם כל לטפל במה שמציק לתינוק – וכמובן, להמשיך לשאוב כל הזמן".
2. גם יותר מדי גירויים חיצוניים עלולים לגרום לשביתת הנקה. "יש גיל, בדרך כלל סביב גיל שלושה-ארבעה, שבו התינוק נפתח לעולם ונראה שהוא מעדיף לעשות כל דבר חוץ מלינוק, וכל גירוי מסיח את דעתו. זה נורמלי, וגם לנו היה קשה להתרכז בארוחה אם כל רגע היינו רואים משהו מדהים וחדש. זה שלב שחולף, ובמהלכו כדאי להעדיף להניק בחדר שקט, כדי לא להסיח את דעתו של התינוק ולאפשר לו להתרכז באכילה".
3. שיניים ותגובה לשיניים. "מעבר לכאבים שמסבה צמיחת השיניים, לפעמים תגובה לא נכונה של האם יכולה לגרום לתינוק להיבהל ולסרב לינוק. מספיקה זעקת כאב אחת של אמא שחטפה ביס כדי לגרום לתינוק להירתע מהשד, ובמקרים קשים להימנע לחלוטין מיניקה". כמובן שזה לא אומר שאת צריכה לקבל ביסים ולא להזיז שריר, אבל נסי למתן את התגובות.
4. יותר מדי או פחות מדי חלב. "אם יש חוסר חלב, שגורם לתינוק לינוק בלי לקבל תמורה, הוא עלול לפתח תסכול ולוותר על היניקה. מאידך, עודף חלב עלול לגרום לתינוק תחושת חנק, שתרתיע אותו מהשד". לכן, שני המצבים הללו דורשים טיפול. בחוסר חלב אפשר לטפל בתוספי תזונה ובתרופות, ובמקרים מסויימים גם בהנקה במקביל להזנה בתמ"ל מצינורית. אם יש עודף חלב אפשר לסחוט קצת את השד לפני כל הנקה, ולהניק כשאת נשענת לאחור, כדי לתת לגרביטציה למתן את הסילונים.
5. לפעמים כל מה שצריך זה לשנות תנוחה. "תינוקות שנולדו בלידה קשה, עם ואקום או מלקחיים, יכולים להתקשות לינוק בתנוחות מסויימות, בגלל עיוות או כאב שיש להם כתוצאה מהלידה. חשוב לאבחן ולטפל בבעיות כאלו, בעזרת רפואה קונבנציונלית או משלימה, וכדי לאפשר לתינוק לינוק עד שתיפתרנה מומלץ להיעזר באשת מקצוע, שתראה לך תנוחות חלופיות שלא יציקו לתינוק".
6. נסי להניק כשהתינוק ישנוני. לפעמים, כשהתינוק מתעורר מהשינה, הוא "שוכח" את חזית ההתנגדות העממית שפתח, ויונק בהיסח הדעת. לכן, אם את נתקלת בקשיים, נסי להציע לתינוק את השד כשהוא לא עצבני או חשוף לגירויים שונים, אלא נינוח וישנוני.