"כשנכנסתי להריון הראשון, היה לי ברור שאני רוצה להניק. מאוד רוצה להניק", מספרת ליאת, 38, אמא לשלושה ממזכרת בתיה. "אבל שמעתי מסביבי על כל כך הרבה נשים שהתמודדו עם קשיים ואתגרים בהנקה וחשבתי להתכונן מראש עד כמה שאני יכולה. נרשמתי לקורס הכנה להנקה ובשבוע 37, הגעתי לשעה וחצי ובה הכינו אותי לרגע הזה בו התינוק ידבק לפטמתי ואזין אותו. זה היה מדהים, מעשיר ומחכים. קצת רעדתי בידיים כשהייתי צריכה להחזיק את הבובה, אבל התרגשתי מאוד מהמעמד וחיכיתי בציפייה לרגע שזה יקרה כבר בלייב. הרגשתי שאני צולחת את זה כמו גדולה".

שבועיים וחצי אחרי, זה קרה. התינוקת נולדה קטנה מאוד ורעבה מאוד. ליאת החלה לתרגל על רטוב את כל מה שלמדה על יבש, אבל משהו שם לא הסתדר לה בכלל. כמה שעות על הציצים, והפטמה נפצעה קשות, דיממה, התנפחה, וכאבה מאוד. גם פטמתה השנייה ספגה לא מעט באתגר. התינוקת נותרה רעבה, לא ישנה ובעיקר לא עולה במשקל. "באתי מתורגלת וגיליתי שהמציאות שונה לגמרי. עברנו חודש לא קל לאחר הלידה, במסגרתו הזמנתי יועצת הנקה (פעמיים!), קניתי אינספור תכשירים לריפוי והקלה על המצב. אני לא מצטערת שהלכתי לקורס הזה אבל תוהה עד כמה זה נכון לעשות את זה לפני הלידה, לפני שבאמת מחזיקים תינוק".

קורס הכנה להנקה הוא קורס שמוצע בשלל מסגרות - פרטיות וגם דרך הקופה ובתי החולים. לרוב מדובר במפגש אחד בן כשעתיים ומחירו צנוע למדי (כ-90 שקלים), אך נשאלת השאלה עד כמה הידע המוקדם באמת משרת את המטרה? "הכנה להנקה היא טובה ונכונה לכל אם לעתיד בכל מצב, עם זאת היא צריכה להיות תפורה לפי צרכיה של כל אם ואם. חשוב שהיועצת תהיה קשובה לצרכים אלה כדי להתאים את המידע ואת הגישה לכל אם", אומרת לנו ורד לב, שלי גת ועינת טלמון, מחברות הספר "המדריך הישראלי להנקה" בהוצאת עם עובד. "הסיבה שנכון לעשות זאת לפני הלידה היא על מנת שהאימא תוכל להתכונן מבעוד מועד כשהיא עדיין לא טרודה ומוצפת רגשות ותחושות פיזיות שונות בשעות ובימים שאחרי הלידה".

הכל טוב ויפה, אבל מה קורה עם ה"הפתעות" שלאחר הלידה?
"ידוע בהחלט שעשויים להתעורר אתגרים שלא ניתן היה לצפות בעת ההכנה להנקה, כמו לידה בניתוח קיסרי חירום או מצב בריאותי כזה או אחר של האם לאחר הלידה או של היילוד. במצבים כאלה ייתכן שתידרש התנהלות הנקה שונה ממה שנלמד במפגש ההכנה אבל הערך של ההכנה טמון בכך שלאימא יש כבר דמות מקצועית שהיא יכולה לסמוך עליה ושבה היא תוכל להיעזר בהמשך כדי להתמודד עם אתגרים כאלה ואחרים שצצו אחרי הלידה ויהיו בהמשך". 

אישה בהריון מתקדם (צילום: Shutterstock)
לקראת לידה? זה בדיוק הזמן להכין עצמך להנקה | צילום: Shutterstock

"ייתכן כמובן שלאור המערבולת הרגשית שלאחר הלידה האם שוכחת חלק ניכר ממה שלמדה בהכנה להנקה. במצבים כאלו היא מוזמנת לרענן את המידע עם היועצת שאיתה עברה את ההכנה. אולי כדאי מראש למקד את ההכנה בימים הראשונים שלאחר הלידה, כלומר איך לצלוח את הימים בבית החולים עם החשיבות של אפס הפרדה בין האם לתינוק ואיך לעמוד על זכותך להניק גם אם תיתקלי בצוות מקצועי שלא תומך".  

אם את עדיין שוקלת לעשות זאת, כותבות הספר עם עשר סיבות לחשוב על הכנה להנקה:

כאם לעתיד את ודאי לא מדלגת על קורס הכנה ללידה שהיא מאורע מכונן אבל נקודתי. אם כך חשוב לא פחות להתכונן לנושא הזנת התינוק, אחד מהעניינים הראשונים שיעסיקו אותך בהתנהלות היומיומית עם תינוקך.

בסקר של משרד הבריאות מ-2012, נמצא כי 90% מהאימהות לעתיד מעוניינות להניק אבל אחרי הלידה מספר המניקות יורד. יש להניח שאחת הסיבות היא חוסר מידע מהימן וחוסר תמיכה. הכנה מראש עשויה לצמצם את הפער הזה.

אחרי הלידה תהיי מוקפת בעצות שונות של אנשי מקצוע, משפחה וכל מיני "נשמות טובות" ומומלץ להיות מצוידת מראש במידע מבוסס ומקצועי כדי להתמודד עם "רעשי הרקע" האלו.

בימינו לא מספיק להחליט שאת רוצה להניק או להיות בעד הנקה. פעם נשים היו מוקפות בנשים מניקות ועברו הכנה להנקה לפני היותן אימהות. השבטיות של פעם התפרקה ונשים יולדות בלי שראו הנקה. הכנה להנקה באה למלא ולו במעט את החלל הזה.

מומלץ לדעת שיש גם דברים שלא צריך להכין לקראת הנקה - למשל רכישות של אביזרים שונים שעשויים להתגלות כמיותרים בהמשך.

אחרי הלידה עם כל סערת הרגשות והשתוללות ההורמונים האם לא תמיד פנויה רגשית ותודעתית לקלוט שפע של מידע בדיוק כשצריך להאכיל את התינוק.

הכנה להנקה יכולה לסייע לאימהות ותיקות שחוו חוויה לא טובה בהנקת ילדיהם בעבר לעשות חוויה מתקנת, להעלות חששות ותהיות ולקבל עליהן מענה כדי שיצליחו הפעם.

נשים לפני לידה שכרוכה באתגרים כמו למשל ניתוח קיסרי מתוכנן, לידה מרובת עוברים, סיכון ללידת פג או נשים שמתמודדות עם מוגבלויות יוכלו להיערך להנקה שתהיה כרוכה בהתארגנות שונה מבלידה רגילה.

כדי שבן הזוג והאב לעתיד יהיה שותף לתהליך ההנקה עד כמה שניתן ויבין עד כמה התמיכה שלו חשובה.

הכנה להנקה יכולה להיות התחלה של ליווי הנקה קרוב ואיכותי שיימשך גם אחרי הלידה במידת הצורך, כשלאם יש דמות מקצועית לפנות אליה בכל שלב בהמשך הדרך.

 

>> נחלצו לעזרה: כוחם המדהים של הציצים