בסופו של יום, הפטמה היא האיבר הכי חשוב בהקשר של האכלת התינוק שלך. בלעדיה, הוא לא באמת יכול לינוק. ולא, זה לא הוגן שהנקה יכולה לעשות לפטמות האומללות שלך נזק לא קטן. בעולם מושלם, הנקה תהיה פשוטה וקלה, ואכן יש נשים שזה המצב אצלן. אבל יש הרבה שעבורן מדובר באחת המשימות המאתגרות והמכאיבות שיש, שלפעמים גם נוחלות כישלון. "הנקה יכולה להיות מאוד מאוד קשה וכואבת לפטמות", אומרת מדריכת הנקה מוסמכת בשם ליאן אוקונר למגזין SELF. "אבל בסופו של תהליך, הפטמות שלך יהיו בסדר גמור". ובכל זאת, כדי לא להיות מופתעת ממה שעלול לקרות להן בתהליך, החליטו שם במגזין לספר לנו על כמה שינויים שהפטמות יכולות לעבור במהלך ההנקה.

1. הן יכולות ממש ממש לכאוב: יש הרבה סיבות לזה, ואחת מהן היא תנוחת הנקה לא נכונה. כשתינוק לא נתפס נכון על הפטמה נוצר חיכוך לא נכון בפה שלו. אם הוא מחזיק אותה בפה בזווית לא נכונה, אם הוא תופס רק חלק ולא את רוב העטרה כמו שצריך. החזקה לא נכונה של הפטמה עלולה לגרום להרגשה של צביטה או של נשיכה של הפטמה, מסבירה אוקונר, וזה לא כיף בכלל.

2. הן יכולות להיות ממש רגישות: ייתכן שתמיד הפטמות שלך היו רגישות למגע, אבל כשאת רק מתחילה להניק, הרגישות הזאת עלולה להחמיר או אצל נשים שלא חוו רגישות בעבר – להתחיל. הסיבה היא שהפטמות צריכות לאותת להורמון המייצר חלב, הפרולקטין, שיתחיל להגביר את הקצב. בנוסף, היניקה הבלתי פוסקת מייצרת גירוי שמגיע היישר מפיו של התינוק, או משאבת החלב, וזה גורם לרגישות יתר בפטמות. לרוב מדובר ברגישות זמנית, ועם הזמן הפטמות יתחזקו ויתרגלו ויהפכו לפחות רגישות.

via GIPHY

3. הן יכולות ליצור שלפוחיות: הן ידועות בתור שלפוחיות חלב, והן לרוב קורות כשמעט עור גדל מעל צינורית חלב פתוחה, מה שגורם לחלב להצטבר מאחוריו. "שלפוחית כזאת יכולה להיגרם מאחיזה לא טובה של התינוק את הפטמה, שאיבה לא נכונה או בעיות ביניקה עצמה", אומרת אוקונר. הטיפול משתנה, אבל לרוב זה תלוי במה שגרם לשלפוחית מלכתחילה.

4. היא יכולה לגדל פטרייה: כן כן, אותה פטרייה שאת מכירה יכולה לגדול גם על הפטמה עצמה או על העטרה כשאת מניקה. פטריות (yeast infection באנגלית) גדלות באזורים לחים, ובהנקה הפטמה נוטה להיות כזאת. בין אם מהרוק של התינוק או החלב עצמו., למשל כשפדים להנקה ספוגים בחלב ועדיין נשארים על השד. הפטריה גם עלולה להגיע מהפה של התינוק עצמו. התוצאה היא שהפטמה מרגישה יבשה, כואבת ויש גם תחושה של שריפה וגירוד. הטיפול הוא לרוב במשחה אנטי פטרייתית.

5. היא יכולה לייצר גבשושיות: בדרך כלל יש גבשושיות על העטרה, שמן הרפואי הוא בלוטות מונטגומרי. המטרה שלהן היא לייצר לחות טבעית ששומרת על האזור רך ונעים למגע. אבל בהנקה הבלוטות האלה יכולות לעבוד קצת יותר, ואז עולה רמת הלחות וגם האזור מתמלא הרבה יותר בגבשושיות כדי להילחם ביובש שמגיע עם ההנקה וגורם גם לכאבים.

via GIPHY

6. הן יכולות להתמלא סדקים: הרבה נשים מתלוננות שיש להן ממש חתכים בפטמות, והרבה פעמים גם דימומים לאור העובדה שהפטמות נמשכות ונמצצות הרבה שעות מהיום. זה כמובן גורם לכאבים רציניים ביותר. הסיבה לחתכים וסדקים היא גם אחיזה לא נכונה של הפטמה בפה של התינוק, או חוסק התאמה של המשאבה שלך, אם למשל היא הדוקה מדי לפטמה. כאב כזה עצום בהנקה, פטמות חתוכות ומדממות, הן בהחלט סיבה לראות רופאה או יועצת הנקה. 

7. הן עלולות להיות יותר נמוכות מאשר לפני ההנקה: כאשר התינוק שלך נגמל, השדיים שהיו נפוחים מחלב לרוב מצטמצמים חזרה לגודלם הטבעי. אובדן השומן הזה עשוי לגרום לשלל תופעות, כולל זאת שבה הפטמות מתיישבות נמוך יותר על השד מאשר לפני ההנקה. ולמרות שזה מפתה לחשוב שהכל יחזור למקומו הטבעי, כמו שהיה לפני ההריון, זה לא בהכרח יקרה. אבל היי, הגוף שלך עשה את הדבר הכי מדהים שאפשר לעשות, והפטמות שלך, וחלקים אחרים של הגוף, בסך הכל מראים את זה בגאווה.

>> והנה משהו שעובר על השיער שלך אחרי לידה: הנשירה הגדולה