שאנל איתיאל מניקה את בנה של אחותה (צילום: באדיבות המשפחה)
שאנל איתיאל מניקה את בנה של אחותה | צילום: באדיבות המשפחה

"על אחיות מנצלות כבר דיברנו?", שאלה שאנל איתיאל (28) מפתח תקווה את קבוצת הפייסבוק הפופולרית מאמאמצחיק וקיבלה אלפי תגובות. שאנל הניקה את בנה של אחותה הגדולה, כי אחותה הלכה לעבודה והשאירה את בנה בן ה-10 חודשים עם שאנל ובתה בת ה-9 חודשים.  

"אחותי עובדת, היא מניקוריסטית ואחיין שלי היה חולה. היא ביקשה ממני עזר ובנה המתוק רצה לאכול רק ציצי. הוא לא רצה לאכול שום דבר ומזל שגם אני מניקה ולכן עשיתי זאת באהבה גדולה". שאנל מסבירה בשיחת הטלפון שכואב לה על אחותה: "היא בסך הכול רוצה להתפרנס ואם אפשר לעזור מדוע לא לעשות זאת במשפחה".

"אמא שלי אומרת שזה יותר בריא לאחיין שלי"

כבר בתקופת התנ"ך הייתה חשיבות גדולה להנקה. בתרבויות מסוימות תינוקות יונקים מאותה אישה נמצאים ביחסים מיוחדים של קרבת חלב, הם נקראים "אחים לחלב". מינקת הייתה בשימוש בתרבויות ברחבי העולם עד להמצאת תרכובת מזון לתינוקות במאה ה-20. בתרבויות מסוימות המינקת פשוט נשכרה ככל עובד אחר. אולם אצל אחרים, הייתה לה מערכת יחסים מיוחדת עם המשפחה.

גם שאנל מדברת על אותה קרבה ומסבירה: "האמת בדיוק אמרתי לאחותי הגדולה שברגע שאני מניקה מישהו זה אחרת. הרגשתי אחרי ההנקה הזו שאני אוהבת אותו הרבה יותר. זה לא שהיה לי פה ניתוק רגשי, אני אוהבת אותו, אבל אחרי שהנקתי אותו התעצם יותר. אמא שלי תומכת בך ואומרת שזה יותר בריא לאחיין שלי שאני אניק אותו. היא בעצמה הניקה אותנו עד גיל מאוד מאוחר ובכלל המשפחה שלנו מאוד אוהדת ותומכת בהנקה".

במהלך השיחה שאנל מדגישה לא פעם את חשיבות ההנקה ואומרת שחשוב להעלות את המודעות לנושא. "יש ירידה בכמות המניקות לאחרונה, הרבה מבחירה. אם לא הולך אז לא הולך, אבל לוותר על זה מבחירה זה קצת מפריע. בתור אחת שמניקה, אני חושבת שזה הדבר הכי מדהים בעולם".

ליאל איתיאל מניקה את בנה  (צילום: באדיבות המשפחה)
ליאל איתיאל מניקה את בנה | צילום: באדיבות המשפחה

"הנקה זה חיבור מיוחד ונדיר"

ליאל (30), אחותה של שאנל שמתגוררת במושב מנחמיה למרגלות הכנרת, שמחה ששאנל הניקה את בנה וסיפרה שגם היא לא פעם מניקה את בתה של שאנל. "זה לגמרי נכון לדעתי לחלוק את חווית ההנקה ביחד. כל עוד זו אחותי אין לי בעיה. עם מישהי אחרת  נגיד אני פחות בעד".

למה את בעד?

"מדובר באחותי ובבני שיכול להיות קשר מיוחד בינהם, זה שאוכל וזו שמאכילה. הנקה זה חיבור מיוחד המבט בעיניים תוך כדי שאת מניקה זה חיבור נדיר, בין דודה ואחיין זה יכול עוד יותר לחבר. הנקה זה דבר מדהים עם כל הקושי בהתחלה ותודה רבה ליועצת הנקה שהכרתי בבית החולים, כי לא לי ולא לאחותי היה בהתחלה חלב, אם קשה כדאי להיעזר ביועצת הנקה".

גם יועצת ההנקה, שרית גיא, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC אומרת ומספרת על ההיסטוריה של ההנקה. "הנקה שיתופית זה משהו שקיים מאז ומתמיד. אנחנו יודעים שגם בתקופות קדומות נשים הניקו גם תינוקות של נשים אחרות, וגם בחברות שבטיות מתנהלת 'הנקה שבטית' שבה הנשים המניקות מניקות בין היתר גם תינוקות של נשים אחרות. וכן, זה בהחלט קורה גם בחברה שלנו - קרובות משפחה, חברות טובות ואפילו שכנות שמניקות את התינוקות אחת של השנייה. זה מאוד נוח ועוזר כשיש לך קרובה שאת סומכת עליה שיכולה להניק במקומך ברגעי הצורך".

גיא מספרת כי להנקה זו יש יתרונות רבים. "התינוק זוכה לקבל חלב אם טרי גם כשאמא לא בסביבה ועל הדרך לקבל רכיבים חיסוניים מגוונים. הנקה שבטית יכולה גם לסייע לפתור קשיים בהנקה שאיתן נשים מתמודדות בחברה המערבית. לדוגמה: אם אישה שסובלת ממיעוט חלב והתינוק שלה רזה וחלש, תתחלף עם אישה עם שפע של חלב עם תינוק גדול וחזק, מה יקרה? התינוק החלש יקבל זרימת חלב טובה שתעזור לו לגדול ולהתחזק, והתינוק החזק יינוק באופן שיעודד הגברת ייצור חלב וכך הבעיה תיפתר. אם בוחרים לחלוק את ההנקה עם אמא אחרת, חשוב לוודא שהאמא בסך הכול בריאה, שהיא אינה מעשנת או נוטלת תרופות שעלולות להיות בעייתיות בהנקה. כשמדובר באחותך, או באשה שמאוד קרובה אלייך, זה בדרך כלל קל יותר ובטוח יותר".

נכון שכל אישה מייצרת את החלב שמותאם בדיוק לצרכי הילד שלה, אבל גם כשיש פער בגיל התינוקות, חלב אם בכל גיל מכיל את כל הרכיבים התזונתיים החשובים, ובוודאי שעדיף לתינוק לקבל חלב אם על פני תמ"ל. "בהקשר החיסוני", מוסיפה גיא, "חלב אם מכיל רכיבים חיסוניים חיים שמגינים על התינוק באופן פעיל, על פי הסביבה של האם. אם לדוגמה תינוק יינוק מאמא שנחשפה לנגיף מסוים, הוא יקבל את הנוגדנים ממנה, גם אם זו לא האמא שלו. כך, כשתינוק יונק מאימהות שונות, הוא למעשה זוכה במגוון גדול יותר של רכיבים חיסוניים".