דמייני את הסיטואציה הבאה. את יושבת בבית קפה, והתינוק שלך מתעורר. רעב. את שולפת ומניקה, ואז ניגשת אלייך מלצרית נבוכה, ומבקשת שתניקי במקום אחר. מעצבן? מאוד. לא הוגן? בוודאי. למרות המודעות הנרחבת לחשיבותה של ההנקה, לא בכל מקום בעולם מכבדים ומעודדים נשים מניקות.
לקראת טיולי הקיץ המתקרבים, בדקנו בשבילכן באיזו מדינה החיים של המניקות הכי טובים. רוצה לדעת איפה ישראל ממוקמת? או איך מניקים מתחת לרעלה באיראן? קבלו את מצעד החלב 2012.
עולם מתוקן: הנקה בציבור מעוגנת בחוק
1. בריטניה: הערתם למניקה בציבור? צפו לקנס
החוק בבריטניה עומד איתן לצדן של המניקות, וישנם שלושה חוקים שונים שמבטיחים הנקה נטולת הפרעות. הנקה במקומות ציבוריים מותרת מתוקף סעיף בחוק האוסר על אפלייה בין המינים. מי שמניקה תינוק בן פחות משישה חודשים נהנית מהגנה נוספת, מתוקף "החוק להגנת זכויות האם". גם חוק השוויון, שתוקן ב-2010, מונע פגיעה במניקות. בסקוטלנד הגדילו לעשות, ואישרו השתת קנס של 2,500 פאונד – כעשרת אלפים שקלים – על מי ש"מונע מאישה להניק בציבור", כלומר מעיר לה הערה פוגענית או מבקש ממנה לעזוב מקום ציבורי בגלל ההנקה.
2. הפיליפינים: תכירו את "החוק לקידום הנקה"
לא רבים יודעים, אבל הפיליפינים היא מעצמת הנקה. ישנם לפחות שני חוקים המגינים על זכותה של אישה להניק את ילדיה היכן שתחפוץ. במסגרת "החוק לקידום הנקה" מעסיקים נדרשים לאפשר למניקות להניק או לשאוב חלב במקום העבודה, ומקומות ציבוריים: קניונים, בתי ספר ומשרדי ממשלה מחוייבים לתחזק פינת הנקה, שאינה חלק מחדרי השירותים במקום. "קוד החלב" אוסר לחלוטין על פרסום של בקבוקים, פטמות או פורמולות מזון שמציגות או מיועדות לילדים מתחת לגיל שנתיים, על מנת לא לעודד נשים להפסיק להניק מוקדם מדי.
3. טאיוואן: כל מקום ציבורי מחויב בפינת הנקה משודרגת
בניגוד לסין השכנה, בטאיוואן יש מודעות עצומה לחשיבותה של ההנקה. מקומות ציבוריים מחוייבים לספק חדר אינטימי ונקי להנקה ולשאיבת חלב, והחוק אף מציין בפירוש כי בחדר ההנקה צריכה להיות נקודת חשמל פועלת, וכן ברז מים חמים. בנוסף, מוטלים קנסות על מי שמעיר לאישה מניקה בציבור או מונע ממנה להניק במקום שבחרה לעשות כן.
4. ארה"ב: כל אישה רשאית להניק בציבור, על פי חוק
מעבר לרחובות המרוצפים זהב, מדובר בגן עדן למניקות. רק בשלוש מדינות (איידהו, נברסקה ומערב וירג'יניה) אין חוק שמגן על זכותן של נשים להניק בכל מקום שתחפוצנה. אמנם יש מדינות שבהן החוק הוא רק סייג לחוק שאוסר על התערטלות בפומבי, ובטנסי תקף רק אם היונק בן שנה ומטה, אולם העובדה היא שברוב המוחץ של המדינות קיים חוק המגן על זכותה של האם להניק את ילדיה. עם זאת, לא כל המדינות אוכפות את החוק בפועל, ובחלקן מדובר בחוקים שעל הנייר בלבד. ברוב המדינות, הנקה מזכה בפטור משירות בחבר מושבעים (חובה אזרחית מעיקה למדי, המחייבת אזרחים לשבת כמושבעים במשפט שיכול להימשך עד אין קץ), אם האישה נקראה לשירות בזמן שהיא מניקה.
ובמערב הפרוע: אין חוקים, תקווי שלא יהיה רעב בחוץ
5. קנדה: אין חוקים, ארגוני זכויות פעילים
מפתיע, אבל בקנדה הנאורה אין חוק שמגן על נשים מניקות. עם זאת, קיים תקדים של בית המשפט העליון במדינה, שקבע כי אפליה הקשורה להריון ולידה פוגעת בעקרון השוויון בין המינים (לפחות עד שיימצא גבר מניק שיגורש מחנות), ועל כן אסורה. באין חוק, קיימים מספר ארגונים אזרחיים הדואגים לזכויותיהן של המניקות, כמו "הקואליציה להזנת תינוקות", שבפעולה נחושה חייבה את כל חנויות רשת הענק WALMART לאפשר לנשים להניק בתחומן, לאחר שעובד באחת החנויות דרש מאישה להיכנס ולהניק את בתה בשירותים מכיוון שקיבל תלונות מלקוחות אחרים שהיו בחנות באותה עת. הארגונים האזרחיים הללו מפעילים "קו חם", שכל מניקה שחשה עצמה מוטרדת בעקבות הנקה בציבור יכולה להתקשר אליו ולקבל סיוע.
6. ישראל: "שעת הנקה" למניקה שחזרה אחרי חופשת לידה
נכון להיום, אין בישראל חוק שמקנה לך זכות להניק בכל מקום בו תחפצי, ולמעשה את נתונה לרצונם הטוב של בעלי מסעדות, חנויות ומקומות ציבוריים נוספים. בישראל קיים למעשה רק חוק הנקה אחד: זה שמקנה לכל אם טרייה (גם אם היא מאכילה את הילד שלה בפורמולה למן הרגע הראשון) "שעת הנקה". ההטבה הזו, שנשארת בתוקף למשך ארבעה חודשים מיום סיום חופשת הלידה הרשמית, מעניקה לה את הזכות לצאת מהעבודה שעה קודם, או לצאת לשעה של הפסקה במשך היום, מבלי להפסיד חלק מהמשכורת שלה. "החוק לעידוד הנקה", שעורר סערה ציבורית עזה מכיוון שנכלל בו רעיון לחייב נשים המעוניינות לתת לתינוקן פורמולה לאחר הלידה לחתום על טופס ויתור, רוכך, ואם יאושר יכלול סייגים ומגבלות על פרסום מותגי תמ"ל בבתי החולים.
7. גרמניה: הנקה לא מוזכרת בחוק
החוק ברפובליקה קובע כי "גידול ילדים והטיפול בהם הוא זכות בסיסית של הוריהם", ומציין כי "זכותה של כל אם לחוש מוגנת בקהילתה". עם זאת, המילה "הנקה" אינה מוזכרת בחוק. ולפעמים, דווקא בבית המחוקקים מחליטים להתעלם באלגנטיות מהחוק. לפני מספר חודשים עזבה חברת פרלמנט את אולם המליאה, לאחר שחברי פרלמנט אחרים הודיעו כי הם חשים אי נוחות מכיוון שהניקה את תינוקה במהלך הדיון.
8. איראן: תניקי שנתיים, אבל שלא יראו אותך
על אף חוקי הצניעות הנוקשים במדינה, אין כל חוק האוסר על הנקה בפומבי. אין אמנם חוק שתומך בהנקה בציבור, אולם לפי חוקי האסלאם, על כל אם (שאינה שפחה) להניק כל אחד מילדיה, ורצוי שתמשיך בכך עד גיל שנתיים. ומכיוון שאיש לא חושד באיראנים באי כיבוד ההלכה המוסלמית, הרי שהתשובה ברורה. אגב, לפי כמה פסקי הלכה מוסלמים, הנקה הופכת את היונק והמניקה לבני משפחה, גם אם אין ביניהם קשר דם. מטבע הדברים, הנקה בציבור צריכה להיעשות בצניעות מקסימלית, מבלי לחשוף את האמא לעיני הציבור.
9. סין: לא רואים בעין יפה חשיפה של איברי גוף
רוב הסיניות מניקות אמנם ילד אחד בלבד במשך חייהן, אולם המחוקק הסיני לא מצא לנכון לעגן זכות זו בחוק. בשנים האחרונות נשמעות קריאות ברחבי המדינה לייסוד חללי הנקה פרטיים במקומות ציבוריים (בדומה לחדרי עישון), מכיוון שהתרבות הסינית לא רואה בעין יפה חשיפה של איברי גוף – גם לא למען מטרה טובה וראויה כמו הנקה. בינתיים, שיעור האמהות המניקות בסין צונח תדיר, ובקרב אמהות לתינוקות עד גיל ארבעה חודשים הוא עומד על 64% בלבד.
"נראה לכם שאני אניק בשירותים?" : תכירו מניקה אחת שפשוט נמאס לה