אתם יכולים לסמוך על הקנדים שהם ימציאו מושג כמו בתי חולים בייבי פרינדלי. במדינה שבה הכל פרינדלי, בטח ראש הממשלה, זה היה רק עניין של זמן. עכשיו הטרנד פורח במדינה, מה שגורם לרבים לתהות במה מדובר.

בקנדה יש אפס הפרדה אחרי לידה. מה שאומר שברוב בתי החולים במדינה התינוק מצטרף מיד אחרי הלידה לאמו בחדר שבו היא מאושפזת (זאת בהנחה שאף אחד מהם לא זקוק לטיפול רפואי) ושוהה שם עמה עד שהם משתחררים, בערך 24 שעות לאחר מכן. כעת החליטו ללכת במדינה רחוק מאוד מבחינת הנדיבות הממשלתית, עם יוזמה לקדם את ההנקה מיד אחרי הלידה.

הרעיון הוא להפוך את בתי החולים למרכזי סיוע למניקות, עם אזורים יעודיים ונוחים לאמהות שם יש הדרכה וליווי של המניקות באמצעות צוות אחיות ויועצות הנקה מיומן. מעבר לקידום ההנקה, יוזמת הבייבי פרינדלי נוצרה כדי "לזהות בתי חולים ומרכזי לידה שמציעים טיפול ברמה אופטימלית להאכלת התינוק, ולחיזוק הקשר והבונדינג בין האם לתינוק". המשמעות היא שבתי החולים הללו דואגים לכך שאמהות ואבות טריים יעשו בונדינג עם התינוק על ידי מגע עור לעור. בבתי החולים האלה גם דואגים שיהיה מצב של סקין טו סקין עם התינוק מיד אחרי הלידה, בלי קשר להאם הוא נולד בלידה קיסרית או ואגינלית.

היוזמה הזאת היא משהו גלובלי בכלל, והוצגה עוד ב-1991 על ידי ארגון הבריאות העולמי, מסבירים בהאפינגטון פוסט קנדה. הקנדים, כמובן, החליטו לאמץ אותה. אולם אל תבני על זה שבקרוב אצלנו. בית החולים הראשון שקיבל את המינוי השנה, הוא במחוז אלברטה במדינה, והמתאמת שהובילה את היוזמה מלאה בהתרגשות. "עבורינו לקבל את המינוי הזה היה המחשבה שלנו לגבי המשפחה. רצינו להעלות את הסטנדרטים שלנו, כשהמשפחה היא חלק שלם בחווית הלידה". עוד הסבירה אנה טומות מבית החולים באלברטה, שמה ששכנע את בית החולים להטמיע אצלו את היוזמה היה שהתכנית מיועדת לכל האמהות כולן, ללא קשר לאיך הן בוחרות להאכיל את התינוק שלהן.

למגע סקין טו סקין יש מספר יתרונות. לא רק שהוא יוצר בונדינג מהותי בין ההורה לתינוק, אלא שהוא גם יכול לסייע לתינוק לישון, להקפיץ את ההתפחות המוחית של הניובורן, ויכול לסייע נגד דיכאון אחרי לידה. זה גם מסייע להנקה, ומגדיל את הסיכוי שהתינוק ייצמד לשד ללא סיוע מהאם.

ביות מלא גם לפגים

אמא ותינוק (צילום: אינסטגרם thebirthhour)
למגע של עור לעור תרומה אדירה לחיבור | צילום: אינסטגרם thebirthhour
בבתי חולים מסוימים לוקחים את יוזמת הבייבי פרינדלי צעד נוסף קדימה. מעבר לזה שהתינוק ישן באותו חדר עם אמו, בבית חולים בוונקובר, בחוף המערבי הקנדי, מאפשרים גם לפגים לישון עם אמם באותו החדר. זהו בית החולים הראשון בצפון אמריקה שמאפשר לפגים לא לשהות בפגייה אלא עם האם. גם הדירקטורית של תכניות הפגים בבית החולים הזה מלאה בנחת, "אנחנו עושים הרבה דברים כדי לעודד חיבור לפגים, אבל זה כבר לקחת את זה לשלב הבא".

בינתיים יש כמה וכמה בתי חולים כאלה שקיבלו את המינוי הרשמי באונטריו, ועוד כמה פזורים במחוזות אחרים, אבל גם בתי חולים שלא קיבלו את המינוי עושים לחלוטין צעדים בכיוון של הפיכה לבייבי פרינדלי. בבית חולים אחד כזה הציגו השנה את תכנית חיבוקים לתינוקות, ששמה למטרה לעודד מגע גופני עם התינוק, חיבוקים וכרבולים, גם לתינוקות המאושפזים בפגייה או בטיפול נמרץ.

בישראל אגב מגמת אפס הפרדה נכנסת לתודעה ומרבית בתי החולים אף מציעים אותה ליולדות המעוניינות בחדרים נפרדים, אך טרם מדובר בנורמה. ייעוץ הנקה קיים כמובן גם כן וניתן כשירות ליולדת אך לא כפי שמוצע כאן: על בסיס צמוד ורציף. יש לנו עוד דרך לעבור אבל אנחנו בהחלט על המסלול. 

>> הדבר הכי חשוב שאת צריכה לעשות בחודש תשיעי להריון