את בהריון? בטח ארזת תיק ללידה ואולי אפילו ביקרת בחדרי הלידה באחד מהסיורים שמציעים בבתי החולים. יספרו לך על החדר הטבעי והצוות המיומן, אולי אפילו הכנת כבר תכנית לידה. אבל בתוך כל ההכנות האלה, יש נושא שכמעט ולא עולה – זכויות נשים (זכויות אדם) בלידה, שלצערנו לא תמיד נשמרות. כאשר את מתכננת את הלידה שלך את מתרגשת, מצפה, מתכננת את תהליך הלידה, מי ילווה אותך וכמובן איך יהיה עם האדם הנוסף העומד להיכנס לחייך. אך את ככל הנראה לא חושבת על פגיעה או על טראומה. אז חשוב שתדעי, שיש לך זכויות שנקבעו לטובתך, ולטובת משפחתך.

ידע הוא כוח. ככל שתהיי מודעת יותר לזכויותייך, וככל שהצוותים יהיו מודעים לצרכייך – כך חוויית הלידה תהיה מיטיבה יותר, ותוכלי להקטין את הסיכוי לפגיעה נפשית או פיזית. אז מהן הזכויות שלך? מה מגיע לך? מה אסור לצוות הרפואי לעשות?

  1. הלידה היא שלך
    את רשאית לבנות ולתכנן לך את הלידה ואפילו לכתוב את התוכנית ולהגיש לצוות שעומד ללוות אותך, ועל הצוות לעשות כמיטב יכולתו לתמוך בהעדפות שלך. את מקבלת את ההחלטות בתהליך, גם אם את כאובה או מבולבלת. שיקול הדעת הוא תמיד שלך, ורק שלך.
    מה אסור לצוות לעשות? הצוות אינו רשאי לקבל החלטות עלייך, אינו רשאי לסלק את המלווים שלך, לא בני משפחה, לא חברות/ים ולא צוות מקצועי כגון דולה, למשל. אסור לצוות להודיע לך מה צריך לעשות עכשיו, בטח לא להפחיד או להטיל ספק או חשש בהחלטות שלך, אלא להסביר לך מה הוא מציע ולשאול להסכמתך.
  2. כל פעולה חייבת להתבצע תוך הסכמה מדעת
    אם יש מידע שחסר לך – הצוות מחויב להסביר לך מה האפשרויות, מה ההשלכות, מה הסיכונים, ולאפשר לך להחליט בעצמך. כל עוד לא מדובר במצב חירום, על הצוות לוודא שהבנת את המשמעות וההשלכות של כל פעולה שמוצעת לך, ולוודא שאת מסכימה לה ובחרת בה. מומלץ להגיד לכל איש צוות שמגיע לטפל בך שאת רוצה לקבל הסברים מלאים ושחשוב לך לתת את הסכמתך לפני ביצוע של כל פעולה. זכותך להתנהל כרצונך, באופן חופשי לאורך כל הלידה שלך ואחריה כמו לבחור תנוחות, להיות בתנועה וכו'. את רשאית לדרוש פרטיות, כולל דלת סגורה. זכותך לזהות את הצוות המטפל, להסכים או לסרב לנוכחותם.
    מה אסור לצוות לעשות? אסור לצוות לגעת בגוף שלך ללא רשותך, אם זה לא מקרה חירום. שיח של אמירות סגורות כמו "עכשיו אנחנו נעשה בדיקת פתיחה" או "צריך לפקוע את המים" הוא לא שיח שמאפשר הסכמה מדעת. כל המלצה של הצוות צריכה להבהיר מהן האפשרויות שפרושות בפנייך ולבוא בסופה עם סימן שאלה: "האם את מסכימה?" או "האם את רוצה שזה מה שנעשה?" זה כולל פעולות "פשוטות" כמו בדיקת פתיחה או מדידת חום, וזה ודאי רלוונטי לפעולות שיש להן השלכות גדולות יותר על המהלך הפיזיולוגי של הלידה כגון ביצוע סטריפינג (הפרדת קרום מי השפיר מצוואר הרחם) במהלך בדיקה, פקיעת קרום מי השפיר ועוד.
  3. אם הפרו את זכויותייך – את לא לבד
    אלימות מיילדותית, אלימות בשדה הלידה, היא לא "תחושה". פגיעות בלידה מזה מספר שנים מוכרות כהפרת זכויות אדם, על ידי ארגון הבריאות העולמי, האו"ם, האיחוד האירופי והנושא נמצא בהליכי חקיקה במדינות שונות.
    דו"ח עדויות מקיף ורחב בנושא אלימות מיילדותית מטעם התנועה לחופש בחירה בלידה מציג תמונת מצב עגומה – עדויות של נשים על יחס פוגעני מצד הצוותים הרפואיים, הכולל דיווחים על דיבור לא מכבד, פגיעות גוף והתעלמות מבקשות של יולדות. לפי סקר עדכני מטעם התנועה לחופש בחירה בלידה שנערך בקרב 1200 יולדות שילדו ממאי 2022 עד מאי 2023, אחת מכל חמש נשים תיארה את הלידה שלה "לא טובה", "נוראה" או "טראומטית".
    "קו ליולדת" הוא קו סיוע לנשים שנפגעו בלידה, שמפעילה התנועה, אליו פונות נשים שזכויותיהן הופרו ומספרות את העדות שלהן. הן מגלות שהן לא לבד, ומקבלות תמיכה. במהלך השנים מתנדבות הקו קיבלו פניות מנשים שנפגעו פגיעות גוף, או איומים מצד אנשי צוות ("אם לא תפסיקי לצרוח את עוברת לחדר ניתוח"), התעלמות פוגענית מבקשות ("הרופא סירב לתת לי אלחוש בזמן תפירת חתך חיץ, אמר שזה תכף נגמר וצחק"). בנוסף הגיעו גם עדויות רבות על הזנחה ועומסים בחדרי לידה. הפגיעות משאירות צלקות וטראומות, לעיתים גם שנים ארוכות אחרי שאירעו.
  4. מישהי שקרובה אליכם נפגעה בלידה? אל תקטינו או תבטלו את חומרת האירוע
    "העיקר שהתינוק בריא", "העיקר שיצאת בידיים מלאות", "זה סתם חוסר מזל" – אלה משפטים שעלולים לחזור על הפגיעה ולהעמיק אותה, ואפילו לגרום לפקפוק בתחושת המציאות. אם חווית פגיעה בלידה (אלימות מיילדותית), גם אם מבחינה פיזית את בסדר וגם התינוק או התינוקת שלך בסדר – את עלולה לחוות קושי בתפקוד ולדווח על טראומה רגשית, שיש לה קשר ישיר לפגיעה שחווית. הסביבה עלולה לקשר זאת לדיכאון אחרי לידה או בעיות רגשיות אחרות, במקום לפגיעה שאירעה במהלך הלידה (אליה הסביבה הקרובה לא תמיד מודעת). במידה ונפגעת בלידה ניתן לפנות לקו ליולדת, שם המתנדבות שלנו יעניקו לך את הסיוע והמידע הדרושים לך.
  5. אנחנו פועלות לשינוי
    התנועה לחופש בחירה בלידה מקדמת חקיקה העוסקת בזכויות נשים בלידה וכן משתפת פעולה עם צוותים רפואיים להפצת הנתונים, ללימוד והכשרה של צוותים וליצירת סביבת לידה מיטיבה עבור היולדות ועבור כל הגורמים המעורבים. בתקווה שטיפול מכבד ליולדות ובקשת רשותן יהיו מובנים מאליהם בכל בתי החולים.

הכותבת היא עו"ד בתנועה לחופש בחירה בלידה. לפניה ל"קו ליולדת" לחצו כאן >>