"בני היקר נולד לפני שבוע בלידה מהירה. תוך שעה הוא כבר היה בחוץ והיו לו מים בריאות. הוא היה צריך עזרה נשימתית אבל אחר כך התפתחה צהבת. הצוות של הפגייה מאיר פנים ונתן לי את היכולת לחזור ולחייך", מספרת הילה (32) מהשומרון. היא מוסיפה שבהתחלה חששה שתהיה איתו רק שעה ביום או זמן קצוב, אבל בפגייה החדשה בבית חולים לניאדו - אפשרו לה יותר. "היה לי חשוב להבין הכול, להיות איתו כמה שרק אפשר אפילו 24 שעות ביממה והצוות הרפואי אפשר לי וליווה אותי כל הזמן בחיוך ובחום שהם כל כך חשובים בזמנים הלא קלים והלא פשוטים".
לפגייה מקום חשוב בליבי, לכן שמחתי כאשר פנו אלי לבוא לראות את הפגייה החדשה. לפני ארבעים שנים, בחודש שביעי, נולדתי. אין ספק שהרפואה השתכללה והתפתחה מאוד במרוצת השנים, אך תמיד ידעתי וזכרתי בליבי שהפגייה היא לא עוד מחלקה בבית חולים אלא מקום מיוחד אשר יכול להעניק ולהציל חיים של אנשים. תודה.
"הייתי במצב מזעזע, עם קיצור צוואר הרחם ובצקות רבות", מספרת רננה (26) מנתניה, "היה לי קשה לזוז. כבר הייתי מיואשת עוד לפני הלידה, להיות בהריון עם שלישייה זו חוויה לא קלה ופשוטה. התאשפזתי בשבוע 29 והיה לי ברור שאלד כאן. הרופאה ענתה לי בוואטסאפ בכל פעם שהיה לי קשה".
רננה ילדה בשבוע 31 ולדבריה "צוות הפגייה מצילים את הילדים שלי. בהתחלה בכלל לא תפקדתי. עברתי לילות לבנים ואני חושבת שאם הייתי בבית חולים אחר אני לא בטוחה אם היו סבלניים אלי כמו פה. אני ממש מרגישה שהם נלחמים עבורי ועבור ילדי. כבר כשהייתי בחדר לידה, דיברנו איתי, הרגיעו אותי". גם בעלה, יעקב, נולד בפגיה והוא מספר שהם נמצאים כבר חודש וחצי במקום.
הקורונה שבשה את התוכניות
פגייה ענקית חדשה נפתחה בבית החולים "לניאדו" שבנתניה. הפגייה מצטרפת ל-12 חדרי לידה שנפתחו בהשקעה גדולה של 50 מיליון שקלים. הפגייה, ממוגנת מטילים, כוללת 3 חדרי טיפול המחולקים ל-11 עמדות טיפול נמרץ, 12 עמדות פגייה המיועדים לטיפול ביניים ו-14 עמדות שחרור. בנוסף, ישנו חלל שהייה גדול יחסית למשפחות הכולל סלון, מטבח ומקלחת. מרכז הילודה החדש מתפרס על פני 1800 מ״ר והוא ממוגן כולו. הפגייה גדולה, מורכבת ממספר רב של חדרים ונפרסת על 900 מ"ר הכוללים שלושה חללים לטיפול נמרץ לתינוקות.
האחיות, בוגרות קורס "על בסיסי" לטיפול נמרץ וישנם יועצים ממגוון תחומים אשר עברו התמחות מיוחדת לפגים כמו למשל קרדיולוגיה, כירורגיה, עיניים, נוירוכירורגיה, נוירולוגיה. גם לאחר השחרור יש מרפאה למעקב לאחר השחרור, ובבית החולים יש צוות רב מקצועי פרא-רפואי: קלינאית תקשורת, פיזיותרפיסטית , פסיכולוגית, דיאטנית ואף רוקחת ייעודית לפגייה.
הפגייה מאובזרת במכשור טכנולוגי, מהמתקדמים ומהמרווחים ביותר, וישנם חלונות המשקיפים לים. "בשנה שעברה היינו רגע לפני הפתיחה אך, לצערנו, הקורונה שבשה את התוכניות. בחודשים האחרונים הגברנו את קצב הבינוי, רכשנו ציוד ועשינו כל מה שניתן בכדי לפתוח בהקדם את מרכז הילודה", מציין מנכ״ל בית החולים נדב חן.
כל הזמן מתקדמים ולומדים
מקצועיות רבה והשקעה רבה בלימודים ניכרת כאן: השתלמות מדי חודש והרצאות מקצועיות. דגש נוסף ניתן על הקשר להורים, כדי שלמרות שהתינוק הקטן שוכב באינקובטור הם ירגישו משפחה שלמה. בחדר הנקה למשל אפשר למצוא 12 משאבות הנקה מסוגים שונים חברות שונות וגם בקבוקונים של תרומת חלב אם לכל אם המעוניינת.
אתי ליטיג, אחות אחראית בפגייה, עובדת בבית החולים כבר 26 שנים מספרת שפרויקט הקמת הפגייה לקח למעלה מעשור. החל משלב התכנון ועד הביצוע, אך התוצאה היא מהיפות שראיתי בארצנו. הפגייה נמצאת מול הים הכחול המרגיע המאפשר להורים לפעמים לקחת רגע לעצמם, לנשום ולחזור אל תינוקם הקטן.
ליטיג מספרת שכחלק מהתהליך הם שיתפו את ההורים, התייעצו, שלחו שאלונים ועוד. כאשר כל מטרתה הוא שיהיה בית להורים לתקופה אשר בה ילדם נשאר בבית החולים. תקופה זו לעיתים יכולה להתמשך מספר חודשים. "ההורים הם חלק חשוב ומרכזי כאן בפגייה, אנחנו גם מאפשרים לתינוקות הרכים לעשות בדיקות עם ההורים החל מגיל שלושה ימים".
עיניה של ליטיג בורקות כאשר היא מספרת על הפגייה. נדמה לפעמים שזה התינוק הפרטי שלה. היא מספרת בהתלהבות ובחיוך שבחלומה הפגייה תהיה כמו בית להורים. "חשוב לי שניתן פתרון לילד שנמצא ברחם עוד כמה חודשים שיגדל ויתפתח. אנחנו מקבלים כאן תינוקות החל ממשקל של 600 גרם או משבוע 23. הפג לא לבד. הוא צריך להשלים את מה שיכל לקבל בבטן אימו. אני רוצה שנהיה בין הטובים בארץ, אני שולחת לכנסים שכולם יתקדמו, יש לנו שיחות זום אחת לחודש עם בית חולים נוסף מקביל בארצות הברית ואנחנו כל הזמן מתקדמים ולומדים"