התלבטת על זה כבר זמן מה, ועכשיו הגיע הזמן להחליט אם להישאר בבית או לחזור לעבודה לאחר סיום חופשת הלידה שלך. בין אם זו בחירה קלה או קשה עבורך, ועם כל האהבה והאכפתיות הבלתי מותנית שיש לך לתינוק או לתינוקת שלך, בסופו של דבר יש כמה נקודות שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחליטים אם לחזור (או שלא). אז אם את נמצאת בדיוק בצומת, הנה הרשימה המלאה לשירותך:

1. מהי התמונה הכלכלית הכוללת?

כסף ישחק תפקיד גדול בהחלטה שלך אם לחזור לעבודה מחופשת הלידה או להאריך. עבור נשים רבות מדובר בנושא הכי משמעותי בסיטואציה הזאת. חשבי עם עצמך - האם את יכולה להרשות לעצמך לא לעבוד? כעת, כשיחד עם התינוק נולדו לך גם הוצאות נוספות (חשבונות רפואיים, מזון, מעונות יום, ביטוחים ועוד) ייתכן שתצטרכי לחשוב כלכלית כשאת מקבלת את ההחלטה. בלי קשר להחלטה שתקבלי, מומלץ להיעזר ביועץ כלכלי כשמצטרף עוד ילד למשפחה. יועץ כזה מסוגל לעזור בניתוח המצב הנוכחי ותכנון כלכלי שיסייע לכם ליצור מסגרת תקציב ולזהות אזורים לצמצום הוצאות מיותרות.

ובחזרה לענייננו, אם את גם רוצה לשקול כמה את צריכה להרוויח כדי שזה יהיה לך שווה לחזור לעבודה בהתחשב בכל ההוצאות שתצטרכי להוציא כאמא עובדת, קחי בחשבון עלות מעונות יום, מטפלת או בייביסיטר לפני או אחרי יום העבודה, נסיעות, ארוחות מסודרות וכדומה. הערכה ותחזית של ההוצאות העתידיות, כולל עלות הטיפול בילדים, יעזור לך להעריך אם זה באמת שווה לך לחזור לעבודה. 

עם זאת, אם בחרת להישאר בבית ולוותר על משכורת עבודה, עדיין יהיו לך הרבה מאותן הוצאות להתחשב בהן, כמו גם כמה הטיפול עצמו בילדים עולה. בהנחה שאת תהיי המטפלת העיקרית במהלך היום, העלות תהיה נמוכה יותר; עם זאת, ייתכן שדווקא בעקבות פעילויות שתרצי לעשות במהלך היום עם התינוק, דווקא תבזבזי יותר כסף.

2. מה התקשורת עם בן הזוג מספרת?

אם את לא בהורות יחידנית ויש לך בן או בת זוג, שניכם צריכים להחליט ולהכריע מה הכי טוב ונכון עבורכם כמשפחה. תקשרי את הרגשות שלך, המחשבות והחששות הקשורים לכל הגורמים שקשורים להחלטה - תציפי כל מה שיש לך להגיד ויכול להשפיע, גם אם מדובר בתחושות ורגשות סביב הנושא. האם שניכם מסכימים על חלוקת התפקידים? האם תרגישי אשמה על כך שלא תתרמי להכנסה של משק הבית אם תבחרי לא לחזור לעבודה? האם נכון לך מבחינה תעסוקתית לקחת הפסקה גדולה יותר? מה תהיה גזרת האחריות של כל אחד מכם כהורים? מה יהיו תחומי האחריות החדשים שלך כ"אמא בבית"? את ובן הזוג תצטרכו להגדיר ולדון בכך יחד, ולהגיע להחלטה ששניכם מסכימים עליה, מקבלים אותה ולוקחים עליה אחריות. 

3. בדקי לעומק את סביבת העבודה שלך (שוב)

כאמא טרייה, הערכים וסדר העדיפויות שלך ישתנו. את לא ממש "חוזרת לעבודה" אלא מגיעה אליה אחרת. זה הזמן לשקול את כל הדברים שקשורים לסביבת העבודה שלך ולקריירה שלך. האם החברה שלך תומכת בהורים עובדים? האם החברה שלך מציעה עבודה בשעות גמישות או עבודה מרחוק? האם יהיה לכם מקום פרטי, בטוח וסניטרי לשאוב במידה ותבחרי להניק? האם יש עובדים נוספים שיש להם ילדים בכוח העבודה? האם החברה שלך דואגת לאיזון בית-עבודה, או שידוע שעובדים טוחנים בה שעות בלי סוף?

קחי בחשבון כי מעכשיו תרצי להקדיש ימים שלמים או חצאי ימים לטיפולים ובדיקות רפואיות לתינוקך, ימים קרים וגשומים או סיטואציות אחרות שאת לא יכולה לתכנן מראש. חשוב לוודא שאת עובדת בסביבה תומכת ועבור מעסיק שלא יעורר בך גרם של אשמה. אם את אחת העובדות הראשונות בחברה שלך שיש להן ילד, יכול לקחת זמן מה עד שהמעסיק יענה על הצרכים שלך. הכיני נקודות דיבור שיעזרו לך בשיחות אלו (שחלקן עשויות להיות לא נוחות עבורך) כדי שצרכייך החדשים יקבלו מענה. 

אמא ותינוק מסמסת (צילום: Irina Bg, Shutterstock)
אמא ותינוק מסמסת | צילום: Irina Bg, Shutterstock

4. עשי מחקר על שוק הטיפול בילדים

גורם נוסף שיש לקחת בחשבון הוא כל מה שקשור לטיפול עצמו בילדים, כולל העלות, הנוחות והביטחון שלך בכך שמישהו אחר (לרוב מישהי אחרת) ישמור על הילד שלך. מציאת "פתרון" לילדים עשוי להיות תהליך ארוך ומתמשך, וכדאי להתחיל אותו בזמן הכי מוקדם שמתאפשר. בין אם התינוק שלך יהיה במעון יום, משפחתון, מטפלת, אופר או אפילו חברה או קרובת משפחה - החדשות הטובות הן שיש הרבה אפשרויות נהדרות לבחירה.

לכל אחת מהן יש רשימת יתרונות וחסרונות שכדאי לקחת בחשבון ולכן שווה לערוך מחקר מקיף, לקבל המלצות והפניות, לעשות ניסיונות ולגשש גם מתחת לפני השטח. דעו שלא משנה באיזה מענה תבחרו, אתם לא לבד ומציאת האפשרות הטובה ביותר עבור התינוק שלכם היא לגמרי אפשרית. 

5. תקשיבי ללב שלך ולרגשות שעולים בך

אימהות רבות יתהו אם הן מוכנות לחזור לעבודה. לאימהות אחרות אולי אין ספק בכך. איך תדעי אם את מוכנה לחזור לעבודה? ככל שחזרתך לעבודה מתקרבת, התכוונני לבדוק איך את מרגישה. האם את מפחדת מהיום שבו תחזרי לעבודה או דווקא מתרגשת? נשים רבות קושרות את זהותן לקריירה שלהן. אם הן אוהבות את היוקרה, העוצמה ותחושת המטרה שמגיעים איתה - הן לרוב ישתוקקו להתחבר שוב לפרודוקטיביות שהן מרגישות במסגרת העבודה. 

לעומתן יש נשים אחרות שחשות אי נוחות לגבי החזרה לעבודה. הן לא יכולות לדמיין את הפרידה שלהן מהתינוק בשלב זה ולהקדיש את תשומת הלב שלהן לעבודה. רגשות אלו יכולים לנבוע מההשקפה שלהן לגבי מקום העבודה בחיים שלהן לעומת התפקיד שלהן כאימהות. זכרי כי לא משנה מה נקודת המבט שלך, הרגשות שלך נכונים, יש להם מקום והם יעזרו להנחות אותך בהחלטה שלך, כאשר את לוקחת בחשבון את שאר הנקודות שציינו לפני. בסופו של דבר אין תשובה נכונה או לא נכונה.

לסיכום, אין ספק שלידת תינוק משנה את חייך. אם תבחרי לחזור לעבודה, תרגישי שאת נדחפת ונמשכת לכל כך הרבה כיוונים. אם תבחרי להישאר בבית עם התינוק, תסחבי עומס גדול, וכנראה תפעילי לחץ רב על עצמך לעשות הכול. קחי בחשבון את הגורמים הללו כדי להחליט מה מתאים לך ולמשפחה שלך. ההחלטה הזו, חשובה ככל שתהיה, תלויה רק בך ובביטחון שתרגישי איתה. דעי כי יש לך כוח ביד והאופן שבו תקבלי את ההחלטה יעשה בשבילך את כל ההבדל.