הרגע בו אנו מתבשרות על היריון מהווה ללא ספק מתנה נפלאה, עם זאת, לאורך תקופת ההיריון ובעיקר בשלישי האחרון  עשויות להופיע תופעות לוואי פחות נעימות  הגורמות לכאבים, הגבלה בתפקוד הידיים ועשויות לפגוע באיכות החיים. הבשורה המשמחת היא שמדובר בתופעות זמניות בד"כ סביב תוקפת ההיריון והלידה. התופעות יכולות להופיע בעקבות שינויים הורמונליים, עלייה בנפח הנוזל הבין-תאי, הצטברות נוזלים, עלייה במשקל הגוף, תנועות חוזרות הכרוכות בטיפול בתינוק וכן, עלייה בהורמון הרלקסין הגורם להגמשת הרצועות והמפרקים לקראת הלידה, ובא לידי ביטוי בכאבים בידיים. לרגל היום הבינלאומי לשירותי ריפוי בעיסוק, אפרט כאן על התסמונות השונות בכפות הידיים, מהן עלולות לסבול הנשים, ועל דרכי הטיפול והמניעה.

למעשה, קיימות שלוש תסמונות עיקריות לאורך תקופת ההיריון המתקדם והלידה היוצרות דלקות בכף היד. הראשונה מכונה אצבע הדק TRIGGER FINGER - היווצרות עיבוי במעטפת הגיד המכופף את האצבע, או ברצועה שמעל הגיד. כתוצאה מכך, הגיד לא יכול לנוע בצורה חלקה בתעלה. עם הזמן, מצב זה יכול ליצור דלקת הגורמת לכאבים ולהיתפסות או נעילת האצבע בכיפוף.

התסמונת השנייה נקראת לכידה עצבית היוצרת לחץ עצבים בשורש כף היד, תחושת נימול ואף ירידה בתחושה ובכוח השרירים של כף היד. כאבים במצב זה מחמירים בעיקר בלילה ועשויים לגרום ליקיצות בשינה.

התסמונת השלישית נפוצה בעיקר לאחר הלידה והיא דלקת במדור הראשון של מישרי האגודל (DE QUERVAIN) היוצרת גירוי או נפיחות של הגידים המישרים את האגודל. הנפיחות מקשה על תנועת הגידים וגורמת לכאב ורגישות באזור שורש כף היד שסמוכה לאגודל. מצב זה נגרם עקב הצטברות נוזלים ופעולות חוזרות ונשנות של הרמת התינוק והטיפול בו. הכאבים מופיעים בהנעת האגודל, ובעיקר בתנועות הדורשות אחיזה.

בכל אחד ממקרים אלו ניתן לפנות לאורתופד כף יד שיבצע הערכה ויקבע אבחנה. יתכן והרופא ימליץ על נטילת תרופות משככות כאבים או נוגדות דלקת ויש לוודא שהן מותרות לשימוש בהריון / בהנקה. במקביל, מומלץ לבקש הפנייה לטיפול במכון לריפוי בעיסוק. במכון ריפוי בעיסוק ניתן הסבר קצר בנוגע לכאבים והדרכה לגבי התפקודים המומלצים על פי מצבך. לאורך כל תקופה זו חשוב לשמר ולשפר את טווחי התנועה של מפרקי הידיים על ידי הנעתן עד למקסימום הטווח לכפוף ויישור, עד גבול הכאב.

דרכי טיפול:

  1. חימום / קירור מקומי
    החימום של האזור הכאוב מאפשר הקלה בכאב. ניתן לחמם באמצעים שונים כמו כריות חימום או השריית היד בקערת מים חמימים. במכון לריפוי בעיסוק ישנם אמצעי חימום נוספים כמו חמום בפרפין במידה והחימום לא מקל על הכאב ניתן לנסות דווקא לקרר את היד.
  2. מנוחה
    המנוחה, מאפשרת את ההחלמה. יש להימנע מסחיבה והרמה, סחיטה, אחיזות כוח ופעולות חוזרות ונשנות. ניתן להיעזר בסד שיבנה עבורך בהתאמה אישית במכון לריפוי בעיסוק או לחילופין לרכוש סד מוכן בתי המרקחת. מטרת הסד לתמוך או לקבע את היד/ האצבע/ שורש כף היד בתנוחה מסוימת, שאינה מאפשרת הנעה של האזור הכאוב או האזור שיש בו גמישות יתר.
  3. מניעה
    הקפדה על תזונה נכונה ובריאה, ביצוע פעילות גופנית, ושמירת איזון בין פעילות ומנוחה, יאפשרו שמירה על אורח חיים בריא ופעיל. חשובה המודעות לשמירה על יציבה נכונה ותנוחות עבודה נכונות. יציבה לקויה, עלולה לגרום להפעלת לחץ מכאני על אזור מסוים בגוף, כגון שורש כף היד, ולגרום להפרעה ולכאבים. חשוב לסגל הרגלי עבודה המאפשרים תנוחות נכונות של מפרקי הגוף במרחב, כדי למנוע מאמצי יתר ותנוחות קיצון המסכנים את שלומם ובריאותם.

    בשלבי סוף ההיריון ולאחר הלידה, חשוב להקל על עצמך ולהימנע מעומס. בתוך כך, במסגרת הרצון לחדש לפתח ולטפח את הבית בתקופת ה"קינון" מומלץ לשתף ולהיעזר בבן הזוג, למשל בהתקנות שונות ובסידור וארגון הבית. במיוחד לאחר הלידה, הגוף זקוק למשנה מנוחה. לאם מטלות רבות המעמיסות גם על הידיים, וכדאי לחשב איך לכלכלן בתבונה. כדאי להיעזר בבני משפחה/ חברים בטפול בתינוק ובמטלות הבית, ובמידת האפשר ניתן לקחת עזרה בתשלום.

    מומלץ להימנע מסחיטת סמרטוט, וסחיבת דברים כבדים כמו קניות, "סלקל" או העלאת עגלה במדרגות. ככל הניתן, זה הזמן להעדיף שימוש במכשירי חשמל שיכולים להחליף עבודה ידנית, כגון: מיקסר, בלנדר ושאר פלאי הטכנולוגיה שיש בתחום. ניתן להכין מאכלים פשוטים, המצריכים פחות מאמץ של הידיים.

המגע האימהי עם התינוק חשוב מאוד. מומלץ להחזיק את התינוק בישיבה ולתמוך בו על גבי כרית, כך התינוק יהיה קרוב לגופך ולפנייך, מבלי שכפות ידייך יצטרכו לשאת את משקלו. האכלות של תינוק קטן הן רבות, ממושכות ותכופות, לכן בעיקר חשוב להגביה את התינוק על גבי כרית בזמן האכלתו בהנקה או בהזנה מבקבוק, כך תתאפשר יציבה טובה יותר לאם ופחות עומס על הידיים. שאיבת חלב לתינוק - מומלץ להשתמש במשאבה חשמלית ולא ידנית בקבוקים.  

אמא טריה מניקה תינוק בבית החולים לאחר לידה (אילוסטרציה: Anna Nahabed, shutterstock)
מומלץ להניק על כרית. אילוסטרציה | אילוסטרציה: Anna Nahabed, shutterstock

ומה בנוגע לרחצת התינוק והלבשתו? מומלץ להשתמש במתקן "דפני" המייצב את התינוק באמבטיה, כך שידי האם תומכות סביב התינוק, אך לא נושאות את משקלו. כך היא יכולה ביתר קלות לטפל בו ולרחוץ אותו. כדאי להלביש לתינוק בגדים עם פחות "תיקתקים", ועם גומי שאינו לוחץ, שכן אלו דורשים יותר הפעלת כוח של מפרקי האצבעות בהלבשת התינוק. ניתן להסתפק בסגירת רק חלק מהתיקתקים ולא את כולם. כך יש פחות מאמץ גם בפתיחתם לצורך החלפת טיטול או הפשטת בגדים.

הכותבת היא מרפאה בעיסוק בקופ"ח מאוחדת.