לשרה בקל לקח שנה להחלים מהדיכאון אחרי לידה שחוותה. בתור דולה מוסמכת והיזמית של חברה שמציעה שירותי וולנס ודולות לאמהות לפני ואחרי לידה בעיר רג'ינה בקנדה, היא קיבלה את העובדה שהדיכאון היכה בה די בהפתעה. אבל דיכאון אחרי לידה פשוט יכול לקרות לכל אחת.
אבל לאחרונה בקל, ועוד מטפלות רבות בנשים אחרי לידה, אופטימית. תרופה חדשה בשם ברקסנולון (Brexanolone) עומדת לצאת לשוק בקרוב, והיא מסמנת לה מטרה אחת ויחידה – לטפל בדיכאון פוסט לידתי אצל נשים. "אם התרופה הזאת הייתה באזור כשאני הייתי בדיכאון, לא הייתי חושבת פעמיים", אומרת בקל להאפינגטון פוסט קנדה. "הכאב והסבל היו כה רבים, שהסיכוי להימלט מהעינוי היומיומי של דיכאון אחרי לידה היה יכול להיות משנה חיים. תרופה כמו ברקסנולון הייתה נותנת לי את החיים שלי בחזרה, שהרגשתי שפשוט נגנבו ממני".
>> 10 דברים שחשוב לדעת על דיכאון אחרי לידה
בערך 20 אחוז מהנשים חוות סימפטומים של דיכאון אחרי לידה. 400 אלף נשים בארה"ב מדי שנה, 80 אלף בקנדה. בישראל על פי נתוני משרד הבריאות רק עשר אחוז מהנשים חוות סימפטומים של דיכאון, אחרות חוות דכדוך קל יותר. את הסימנים לדיכאון קל אולי לפספס בהתחלה, והם משפיעים על האם אבל גם על היילוד. התסמינים כוללים תחושה קשה של עצבות במשך רוב שעות היום, תחושה של חוסר ערך, תחושה של היעדר תקווה, רגשות אשם, חרדה, עצבנות ו\או כעס. כיום, כשאישה אחרי לידה מגיעה לרופא עם הסימפטומים האלה, יהיו פעמים שבהם היא תקבל מרשם לתרופה נגד דיכאון, שלה לוקח שישה שבועות להשפיע, אם בכלל. לא תמיד התרופה עובדת ואז צריך להתחיל הכל מחדש.
ברקסנולון מתעתדת לשנות את כל הסיטואציה הזאת. על פי המבחנים הקליניים שעשו בתרופה, נמצא שנשים עם דיכאון בינוני עד חריף שקיבלו עירוי עם התרופה במשך יומיים וחצי גילו סימני שיפור דרמטיים בתוך 24 שעות. השפעת התרופה החזיקה 30 ימים, זה לפחות משך הזמן שבו החוקרים עקבו אחרי הנבדקות.
מדובר בתרופה הראשונה מסוגה, שפותחה על ידי חברת הביופרמצטיקה Sage Therapeutics. היא למעשה נגזרת סינטטית של הורמון בשם allopregnanolone, שהרמה שלו עולה בהריון וצונחת דרמטית אחרי הלידה. הצניחה ההורמונלית הזאת, ביחד עם הורמונים אחרים שצומחים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון, גורם לחלק מנשים לפתח דיכאון אחרי לידה, כך על פי התיאוריות הרפואיות הרווחות. אמנם המכניזם הזה עדיין לא ברור למדע, אבל מילוי מאגרי ההורמון מראים שיפור ניכר בסימפטומים.
>> מדריך: איך מתכוננים ללידה טבעית?
"מהזווית של בריאותה הנפשית של האישה – מדובר בביג דיל", אומרת סמנתה מלצר ברודי, אחת המדעניות הראשיות של התרופה, שמשמשת גם כמנהלת תוכנית של פסיכיאטריה פרינטלית באוניברסיטת צפון קרוליינה.
התרופה כעת נמצאת בבחינה על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי, אבל השאיפה היא שהיא תהיה זמינה בשוק התרופות כבר בתחילת 2019. "המשמעות של זה היא אדירה לאמהות, זה פשוט מבטל את הצורך לרדוף אחרי תרופה ולקוות שהיא תעבוד, או פשוט לסבול תקופה ארוכה מדיכאון קשה ומתיש שמשפיע על כולם", אומרת בקל. "לקח לי שנה להתחיל להרגיש יותר טוב. זה פשוט בזבוז של זמן עבור הילדים שלי, שלא הייתה להם אמא בריאה".