בישראל אחד מכל 10 הריונות מסתיים בלידה מוקדמת. ישנן סיבות רבות שיכולות להוביל ללידת פג, ומידי שנה נולדים כ- 15,000 פגים. לידת פג כרוכה לרוב באשפוז למשך מספר שבועות, ולצד התינוקות הרכים נמצאים באדיקות ההורים, שגם הם הפכו להורים מוקדם מהצפוי. השהייה בפגייה דורשת מההורים לשלב בין הצורך להיות צמודים לילדם שרק נולד לבין הצורך להמשיך בשגרת חייהם, כאשר ברוב המקרים אחד מבני הזוג לא זכאי לחופשת לידה ונאלץ לחזור לעבודה.

בזמן ההיריון, המחשבה על לידת פג עלולה להיות מבלבלת ומרתיעה ולכן נושא זה לא מקבל מספיק מקום בשיח היום יומי. לא מעט אימהות ואבות מעדיפים שלא לחשוב באופן מעמיק על האפשרות של לידה מוקדמת משום שהדבר עלול לעורר רגשות מעורבים. בשל כך אספתי עבורכם כמה דברים שכדאי לדעת על לידה מוקדמת מהצפוי:

מה הסיכוי שאלד מוקדם מהצפוי?

ישנן סיבות רבות שעלולות להוביל ללידת פג, בחלק מהמקרים הלידה המוקדמת תתרחש באופן בלתי צפוי, אך במקרים מסוימים ניתן לצפות זאת. לפניכן כמה דוגמאות שעלולות להוות גורם ללידת פג. במקרה של הריון עם יותר מעובר אחד (תאומים, שלישייה או יותר), באם ידוע על בעיות במבנה הרחם או בצוואר הרחם או במצב של עישון סיגריות, צריכת אלכוהול או סמים במהלך ההיריון. חשוב לדעת כי במידה והייתה בעבר לידת פג, הסיכויים לתרחיש דומה בלידה הנוכחית יהיו גבוהים יותר.

יש מי שילווה אותך

חשוב שתדעי שבמהלך השהות בפגייה או באשפוז את לא לבד. על פי מצבו של הפג, בשלב מסוים הצוות הרפואי יהיה מעוניין לשתף אתכם בטיפול השגרתי: רחצת התינוק, החלפת חיתול והאכלה. למידה זו והיצמדות לצוות הרפואי היא גם תנאי לשחרור מבית החולים. מומלץ לוודא כי אתם אכן מבצעים את הפעולות כהלכה, אל תחששו לבקש סיוע, הכוונה והדרכה – אלו יקלו עליכם בתהליך ובעת השחרור וההגעה הביתה, הדברים יראו פשוטים יותר. ברוב המקרים, הצוות הרפואי יעריך את הרצון שלכם ללמוד ולאט לאט ייתן לכם תפקידים נוספים על פי מידת הנכונות שלכם ובשילוב מידת היכולת ומצבו הרפואי של התינוק. הפגייה משמשת כמעיין "סטאז" להורות, בעיקר אם זהו ילדכם הראשון, לכן תצרכו כמה שיותר מידע על הטיפול והתנסו כמה שרק אפשר.

פגיה, פגייה, רמבם, פגים (צילום: דוברות רמב"ם, חדשות)
צילום: דוברות רמב"ם, חדשות

חלב שווה זהב – בנק לחלב אם

הזנה שמבוססת על חלב אם, היא ההזנה המומלצת ביותר לתינוקות בכלל ולפגים בפרט, בשל הרכיבים התזונתיים והמרכיבים הפעילים העשירים, אותם התינוק לא יכול לקבל ממקור אחר. חלב אם מסייע להגנה על המערכת החיסונית, תורם למניעת אלרגיות ועשיר בהורמונים, תאי דם לבנים ועוד. כאשר מדובר בתינוק שנולד מוקדם מהצפוי, חלב האם הופך למשאב מציל חיים. הזנה בחלב אם מבוקר יכולה למנוע תחלואה ותמותה, לקצר ימי אשפוז ולחסוך הוצאות בטיפול בתינוק. עבור פגים, חלב אם הוא מקור ההזנה הטוב ביותר שהם יכולים לקבל ללא חשש לנזק והוא משלים את החסר עבורם. לשם כך, במידה ולאם אין מספיק חלב עבור הילוד, קיים בנק לאומי לחלב אם השייך למגן דוד אדום. הבנק מאפשר לתינוקות במצבים רפואיים ייחודיים ובמיוחד לפגים לקבל חלב אם, בהיעדר נגישות לחלב אם של האמא הביולוגית. לעיתים בשל הלידה המוקדמת תהליך ייצור החלב של האם הביולוגית לא מגיע לסופו ומשם נולד הצורך לקבל תרומה מהבנק. אז למי מיועד החלב מהבנק? משרד הבריאות קובע את הזכאות לקבלת תרומה, כאשר פגים אשר נולדו מתחת לשבוע 32 או מתחת למשקל של 1.5 ק"ג הם בראש סדר העדיפויות. לכן, במידה וילדת מוקדם מהצפוי חשוב שתבדקי את הזכאות לקבלת תרומת החלב בעזרת מתאמת בנק החלב שנמצאת בפגייה.

הארכת חופשת הלידה

במידה והתינוק הנולד זקוק להישאר עוד זמן בבית או החולים או לחילופין לחזור לאשפוז למשך 15 יום לפחות (גם אם הימים לא רצופים), את זכאית להאריך את תקופת הזכאות לחופשת הלידה ולקבל דמי לידה נוספים עבור תקופת האשפוז. במידה ואת זכאית לדמי לידה מרביים – תוכלי להאריך את תקופת הזכאות בהתאם למספר ימי האשפוז, אך לא יותר מ- 20 שבועות נוספים. במידה ואת זכאית לדמי לידה חלקיים – תוכלי להאריך את תקופת הזכאות בהתאם למספר ימי האשפוז, אך לא יותר מ – 12 שבועות נוספים. כדי לעשות זאת יש להגיש תביעה להארכה או לפיצול דמי לידה, עם השחרור מהפגייה, על ידי מילוי טופס של המוסד לביטוח לאומי.

לאורך כל הדרך

אמא יקרה, חשוב שתדעי שבתוך כל ההתמודדות הלא פשוטה את לא לבד ויש לך לאן לפנות בכל שלב. בזמן השהייה בפגייה אל תתביישו לבקש תמיכה או חיזוק, מהגורמים המקצועיים בפגייה. בנוסף זכרו כי הצוות בפגייה: רופאים, אחיות וסיעוד כולם עבורכם, נותנים את הלב והנשמה. לעיתים, הטיפול בפגים נמשך לאורך מספר שנים ואף לכל החיים. לאחר היציאה מהפגייה עלולות לצוף המון חששות, נסו לשאוב מידע ממקומות מוסמכים ומנוסים כמו הצוות הרפואי, או ליצור קשר עם הורים נוספים לפגים שחולקים לרוב את אותן תחושות. בנוסף, תוכלו לפנות אל עמותת לה"ב שמספקת מגוון שירותים כמו קבוצות תמיכה להורים בפייסבוק ובאפליקציית המסרים WhatsApp. העמותה מפעילה קו חם אשר זמין להשארת הודעות 24/7 על כל שאלה או צורך, וכן מספקת סיוע מול הגורמים הממסדיים ועוזרת בטיפול בבעיות פרטיות. כך, תוכלי להיות מוכנה יותר ללידה מוקדמת מהצפוי וגם לאחריה.

הכותבת היא מנכ"לית עמותת לה"ב - למען הפגים בישראל, עמותה הפועלת להעלאת מודעות, הנגשת ידע, סיוע ותמיכה בהורים לפגים, מתווכת זכויות ומקדמת חקיקה.