גם אחרי שנים רבות מאוד שאנחנו, בני האדם, קיימים וחיים על כדור הארץ, עדיין יש תופעות שקשה מאוד להבין מדוע הן קורות. דיכאון לאחר לידה הוא אחת מהתופעות האלה – לאחר תקופת היריון, לידה שעלולה להיות מאתגרת ובוודאי מתישה, מגיע תינוק רך וחסר ישע, והאם שאמורה לדאוג ולספק את צרכיו - נכנסת לדכדוך (לעיתים קשה) שמקשה עליה לתפקד. לצד הטיפול הרפואי והפסיכולוגי, כדאי להכיר גם את הטיפול הוותיק של הרפואה הסינית.

ברפואה הסינית נהוג להעניק ליולדת טיפול כבר ימים בודדים לאחר הלידה. הוא כולל פורמולת צמחים מיוחדת לצד טיפולי דיקור סיני, זאת כדי להשלים את החוסרים שנוצרים בלידה. הטיפול הזה נעשה לכל יולדת ללא קשר להופעה של דיכאון לאחר לידה והוא יכול למנוע סיבוכים מיותרים לאחר לידה כגון דיכאון, עייפות, חולשה, נשירת שיער ועוד.

תסמונת דיכאון לאחר לידה היא תופעה שפוגעת בכ-10% עד 15% מאוכלוסיית הנשים היולדות, ונפוצה יותר בלידת הילד הראשון, אך עלולה להופיע בכל לידה שלאחריה. התסמינים שלה עלולים להיות אינטנסיביים ולהימשך זמן רב, ועשויים להפריע ליכולת של היולדת לטפל בתינוק שלה ובתפקוד היומיומי שלה. התסמינים מופיעים בדרך כלל בשבועות הראשונים לאחר הלידה, אך עשויים להתחיל עוד במהלך ההיריון, או מאוחר הרבה יותר, עד שנה לאחר הלידה.‏ בין התסמינים של דיכאון לאחר לידה ניתן למצוא ‏מצבי רוח דיכאוניים או שינויים חמורים במצב הרוח‏, בכי מוגזם, קושי להתחבר עם התינוק עד הימנעות ממגע בו, רתיעה ממפגש עם משפחה וחברים‏, ‏אובדן תיאבון או אכילה מרובה לסירוגין‏, ‏חוסר יכולת לישון (נדודי שינה) או עודף שינה קיצוני‏, ‏עייפות מוחצנת ואובדן אנרגיה‏, ‏התעניינות והנאה מופחתות בפעילויות שהיולדת נהנתה מהן בעבר‏, עצבנות וכעס‏, ‏הלקאה עצמית על חוסר תפקוד כאמא, תחושות של חוסר ערך, בושה, אשמה או חוסר התאמה‏, ‏ירידה ביכולת לחשוב בבהירות, להתרכז או לקבל החלטות‏, ‏חרדות קשות ואי שקט ואפילו פחד להיות עם התינוק לבד.

‏ללא טיפול, דיכאון לאחר לידה עשוי להימשך חודשים רבים או יותר.‏ אבל השאלה שמטרידה את כולם היא למה זה קורה? אז האמת היא שלפחות ממה שאנו מכירים כיום - ‏אין סיבה אחת ידועה לדיכאון לאחר לידה, אך בעיות פיזיות ורגשיות עשויות לשחק תפקיד.‏

‏שינויים פיזיים:‏‏ ירידה דרמטית ברמת ההורמונים (אסטרוגן ופרוגסטרון) אצל היולדת לאחר הלידה עשויה לתרום לדיכאון לאחר לידה. פגיעה בייצור הורמונים אחרים כדוגמת הורמונים שבלוטת התריס מייצרת עשויה לגרום להרגשת עייפות, איטיות ודיכאון.

בעיות רגשיות:‏‏ כשהיולדת סובלת מחוסר שינה חריף, חולשה ועייפות עלולה גם להיפגע תחושת הערך העצמי ואז מגיעה הטלת הספק באימהות.

בכל מקרה, ‏דיכאון לאחר לידה חייב להיות מטופל בהקדם. ברגע שהנורות האדומות נדלקות יש לפנות למתן טיפול רפואי לנושא.

רפואה סינית לטיפול בדיכאון לאחר לידה

הרפואה הסינית המסורתית מתייחסת לתופעה מכמה כיוונים, ונותנת חשיבות רבה לאובדן של הדם במהלך הלידה ולעיתים לאחריה כאשר הגוף חוזר לרמות הדם של לפני ההיריון. התסמינים שנראה במצב כזה אצל האם יהיו עייפות ודיכאון, חולשה ורצון לשתות. המטרה בטיפול ברפואה סינית היא להחזיר את מה שאבד ולחזק את מה שקיים.

הטיפול ברפואה סינית מתמקד בהבנת מקור הבעיה. באמצעות תשאול מקיף, המטפל או המטפלת ינסו לקבל את ההבנה מה לא מאוזן בגוף היולדת כדי שיוכלו להתאים לה את תוכנית הטיפול המתאימה. הסינים מאמינים כי ישנם 3 גורמים עיקריים שעלולים לגרום לדיכאון לאחר לידה:

  1. חוסר דם – חולשה בייצור הדם לקראת סוף ההיריון ואיבוד דם במהלך הלידה עלולים לגרום לתסמינים כמו עייפות, חולשה, נשירת שיער, כאבי ראש, ציפורניים שבירות וראייה חלשה.
  2. חולשת כליות – לידות קשות, חולשה של היולדת ועייפות – כולם תסמינים של חולשת באנרגיית הכליות. אם מזניחים את הטיפול באיבר החשוב הזה (לא רק בראייה של הרפואה הסינית, אך עבור הסינים הכליות הן איבר בעל חשיבות עצומה), עלולה להתפתח חולשה, עייפות או תשישות כרונית שבהמשך עלולים להוביל לדיכאון לאחר לידה.
  3. תקיעות (סטגנציה) של הכבד – מתחים, לחץ, אי-שקט שעלולים להתעורר לאחר לידה והתמודדות עם משבר ההורות עלולה להוביל לחסימה של אנרגיה ואי שקט מה שעלול להוביל לדיכאון לאחר לידה.

לאחר בחינה של מצבה הרפואי של היולדת, התשאול המעמיק ואבחון סיני של דופק ולשון, תקבל כל מטופלת תוכנית טיפול מותאמת אישית המורכבת מאחד או יותר מארבעה מרכיבים עיקריים: דיקור סיני על גבי ערוצי האנרגיה (מרידיאנים) בגוף כדי להניע דם ולשחרר תקיעות; פורמולת צמחי מרפא מותאמת אישית לטיפול בבעיה שאובחנה; המלצות לתזונה שתעודד ריפוי; וכן המלצות לפעילות גופנית מותאמת שתניע דם בגוף, תשפר את מצב הרוח ותעזור לגוף בהתאוששות מהלידה והחזרה לתפקוד מיטבי.

הטיפול בתופעה מורכבת כל כך הוא תהליך ויש לגשת אליו עם ההבנה שהוא לוקח זמן. מפגשי הטיפול יהיו בין 1 ל-2 בשבוע והסדרה כולה עשויה להימשך כ-4 חודשים. מטופלות רבות מדווחות על תחושת שיפור לאחר 6-5 מפגשים, אך זהו תהליך אישי המשפיע על כל מטופלת באופן שונה.

הכותב הוא רכז תחום רפואה סינית בכללית רפואה משלימה.