כוכבת "חתונה ממבט ראשון", קטיה אברבוך, שיתפה באינסטגרם בקושי שלה להצטלם בבגד ים  לאחר הלידה. קטיה, שמוכרת היטב כרופאה החרוצה שמצאה ב״חתונמי״ את הזוגיות המושלמת עם ליאור אורן, העלתה את נושא דימוי הגוף והרצון 'לחזור לעצמה' נושא שמעסיק אימהות טריות רבות: 

"להיכנס לבגד ים אחרי לידה זה לא קל וזה בכלל לא משנה מה היה המצב לפני הכול נראה ומרגיש אחרת, לא הכי מחמיא, לא הכי נוח. להצטלם בבגד ים אחרי לידה זה אפילו יותר קשה, פתאום לראות הכול בתמונות ולהבין שזה לא רק משהו שאני רואה או מרגישה שהשתנה - רואים את ההבדל

בהתחלה דיברתי במונחים של 'לחזור לעצמי' וחשבתי שייקחו לי כמה שבועות לחזור למשקל המקורי שלי. היום אני מבינה ומקבלת את זה שזה הגוף שלי עכשיו, כי אני כבר לא אותה 'עצמי' וזה בסדר שאולי גם הגוף שלי לא יהיה בדיוק מה שהיה. הוא מילא תפקיד כל כך חשוב, ואני בוחרת להרים לו על זה - ולא לשקוע במה שהיה בעבר"

קטיה אברבוך (צילום: מתוך האינסטגרם של קטיה אברבוך, instagram)
צילום: מתוך האינסטגרם של קטיה אברבוך, instagram

אכן, במהלך תקופת ההיריון הגוף משתנה בכדי לשאת, להזין ולגדל את העובר, אך האם ידעתם שחלק מהמשקל אשר מתווסף בתקופת ההיריון, מקורו בשומן אשר הגוף אוגר בכדי לתמוך בייצור החלב לאחר שהתינוק ייוולד? לימור טל-פוני, דיאטנית ראשית במכבי שירותי בריאות, על כל מה שחשוב לדעת על ירידה במשקל אחרי הלידה.  

10 כללי אצבע שיעזרו לך "לחזור לעצמך" בבריאות

הרבה נשים היו שמחות לחזור כמה שיותר מהר לג'ינס שלפני ההיריון. יתר על כן, יש לא מעט נשים ידועניות שיורדות במשקל תוך זמן קצר לאחר הלידה. התופעה הזו יוצרת אשליה שניתן לרדת מהר במשקל ואפילו אולי מצופה מאיתנו הנשים לחזור במהירה למשקל שלפני ההיריון.  אז רגע לפני שמנסים להציב מטרה שאינה ריאלית, וכדי לא להתייאש ולהתאכזב, חשוב לזכור כי תהליך הירידה במשקל והחזרה למשקל שלפני ההיריון עשוי להיות איטי וארוך והחשוב מכל – שיהיה מאוזן.

תהליך ההתאוששות של האישה לאחר הלידה עשוי להיות ארוך. רצוי לחכות עד שהתינוק יהיה לפחות בן שישה שבועות לפני כל קיום מאמץ לשם ירידה במשקל. בתקופה זו מתרחשת ירידה טבעית במשקל אצל רב הנשים. ירידה מהירה במשקל עלולה לגרום לקושי בתפקוד מיטבי במהלך היום.  גוף האישה זקוק לתקופת זמן זו בכדי להתאושש מהלידה ולהצליח לבסס את כמויות החלב. מחקרים מראים כי נשים שאוכלות בצורה מסודרת, מאבדות בדרך כלל כ-0.5-1  ק"ג לחודש בששת החודשים הראשונים להנקה, וחלקן אף יורדות כ- 2 ק"ג בחודש. בששת החודשים שלאחר מכן קצב הירידה במשקל פוחת, אלא אם כן צורכים פחות קלוריות ומבצעים פעילות גופנית באופן מבוקר. 

צריכת הקלוריות המומלצת לאם המניקה עומדת על כ- 2,000-2,300 קק"ל ביום, ומשתנה בהתאם לנתונים האישיים של האישה. במחקרים נמצא כי גם צריכה קלורית של כ- 1,500-1,800 קלוריות ביום אינה פוגעת בייצור החלב. אז הנה 10 כללי אצבע:

  1. מומלץ שלא לצרוך פחות מ- 1,800 קלוריות ביום בתקופת ההנקה, שכן צריכה קלורית נמוכה יותר עלולה לפגוע במאגרים הטבעיים של האם.
  2. ישנה חשיבות לצריכת נוזלים מספקת. מומלץ לשתות מים ולהימנע משתייה ממותקת.  
  3. חשוב מאוד לבצע כל שינויי בצריכה הקלורית בהדרגה. ירידה חדה במשקל בעקבות הגבלה קלורית חמורה עלולה לפגוע בייצור החלב.
    רצוי שהירידה במשקל תהיה הדרגתית ותיעשה בעזרת תזונה מאוזנת בשילוב פעילות גופנית.
  4. חשוב לדעת שגם אם תזונת האישה אינה מושלמת, הגוף עדיין ידע לייצר חלב אשר יכיל את כל מה שהתינוק זקוק לו בכדי להמשיך לגדול בצורה הנכונה ביותר עבורו. הרכב חלב האם כמעט ואינו מושפע מצריכת הפחמימות, החלבונים והשומנים של האם. עם זאת, כמות הוויטמינים בחלב אם וגם חלק מהמינרלים כמו: יוד, אבץ, סלניום ומגנזיום, מושפעת מתזונת האם ומהמאגרים שלה.  
  5. מומלץ שהתזונה תהיה מאוזנת ומגוונת. תזונה מגוונת כוללת בתוכה את קבוצות המזון השונות: דגנים ממקורות שונים (העדפה לדגנים מלאים), ירקות, פירות, חלבון (בשר, מוצרי חלב, ביצים, קטניות) ושומן- רצוי שומנים ממקורות טבעיים (שמן זית, אבוקדו, טחינה גולמית, אגוזים ושקדים). 
  6. כדאי לאמץ הרגלי אכילה בריאים אשר ייטיבו עם כל בני המשפחה, כולל התינוק, אשר בעתיד ישב עם כל בני המשפחה בשולחן הארוחה. 
  7. חשוב לאכול מגוון ומאוזן ככל הניתן. במידה ויש קושי בצריכה קלורית מספקת, מומלץ לשקול תוסף של מולטי-ויטמין.
  8. תכנון ארוחות מראש הוא חשוב וקריטי לתהליך מוצלח של ירידה במשקל. מומלץ לאכול ארוחות בריאות, מגוונות שכוללות אוכל טרי וביתי ולהימנע ממזונות אולטרה מעובדים. ארוחות מאוזנות עוזרות בשמירה על רמת אנרגיה גבוהה ומסייעות לתחושת שובע לאורך זמן.
  9. תמיכה ועזרה של בני משפחה וחברים בהכנת מזון יכולה לסייע בתהליך וזאת באמצעות זמינות גבוהה והנגשה של מזון בריא.
  10. לנשים צמחוניות או טבעוניות, או כאלו שמצמצמות אכילה, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית, שתתאים את ההנחיות באופן אישי ותייעץ כיצד להשלים רכיבי מזון החסרים בתזונה.

לסיכום, מומלץ לאפשר לגוף לפחות שישה שבועות של מנוחה והסתגלות לפני התחלה של שינויי תזונתי. כמו כן, חשוב לשים לב לקצב הירידה במשקל: ירידה של כ- 0.5 ק"ג לשבוע בקרב נשים מניקות הינה תקינה ואינה פוגעת. מומלץ להציב מטרה ריאלית, כדי שלא להתאכזב ולהתייאש, לאמץ שגרת יום של אכילה קבועה מבלי לדלג על ארוחות, להיעזר במעגלי תמיכה ובעיקר חשוב לזכור שלתהליך הירידה במשקל נדרשת התמדה והמון סבלנות.