"במשך דורות אילצה החברה את האימהות הטריות להיסגר בין קירות בתיהן, להסתיר את הקשיים, להפנים שהם חלק מהחיים, לא לערער על חלוקת התפקידים במשפחה ובחברה, לא להבין שיכולות וצריכות לבקש עזרה", נכתב בפוסט שהעלתה דולה לרשת וזכתה עד כה במעל 1,500 שיתופים, "במשך דורות נשים אולצו להשלים עם המהפכה העצומה הזו בגופן ובנפשן ולהמשיך הלאה, כאילו לא קרה דבר. והמחירים הנפשיים לא מאחרים להגיע. בנשים עצמן ובדורות הבאים..."

באותו פוסט הדולה ביקשה לעורר מודעות לנושא בעקבות המקרה בו אם מחיפה נטלה את חייו של בנה התינוק והתאבדה בעקבות דיכאון אחרי לידה. הדולה מנתה בפוסט דרכים שונות לסייע לאישה אחרי לידה על מנת לתמוך בה ולנסות למנוע את שקיעתה בדיכאון, כמו לדוגמה לאפשר לה לנוח ולדאוג שיש לה אוכל מזין או לשים לב להתנהגותה ולמצב רוחה. "הלוואי שיכולתי להגיד שאני לא יכולה לדמיין מה עבר על האישה הזו. לצערי אני לגמרי יכולה. תהומות של צער וקושי שזר לא יבין".

"לרצוח זה לרצוח"

הפוסט המדובר זכה לתגובות אוהדות ומזדהות מצד נשים רבות, שציינו את החשיבות בתמיכה אחרי נשים אחרי לידה והדגישו עד כמה התופעה הזו מושתקת ומוזנחת. לא מעט מהנשים ציינו שהן עצמן חוו דיכאון אחרי לידה, אך העובדה שהייתה להן סביבה מכילה ותומכת היא זו שעזרה להן לצאת מזה. כך כותבת נופר ריבקה: "בתור אחת ששקעה בדיכאון והתמוטטות נפשית למרות שהייתי מוקפת באימא ואחות מושלמות, הבעל לא היה נוכח בסיטואציה כי הוא פשוט לא יכל להכיל אותי, ואני רק חושבת לעצמי שאם לא היה לי את אימא ואחותי - אני לא יודעת איך הסיטואציה שלי הייתה מסתיימת".

"אני אימא ל-3 ילדים ו-3 פעמים אחרי הלידה איבדתי את עצמי כאישה, כבן אדם", כתבה בפייסבוק אנה אולקובסקי ששיתפה את הפוסט, "לא קיבלתי שום תמיכה ולא ידעתי שבכלל אפשר לבקש משהו. חשבתי שככה זה וכולם אותו הדבר אחרי הלידה. זה מפחיד מאוד ולא כל אחת יודעת להסתדר עם זה. אני אישית רק עכשיו הבנתי איזו דרך עברתי עם עצמי ושמזל שאני חיה".  

עם זאת לא מעט תגובות התקוממו על הבחירה של אותה דולה להציג את האם שרצחה את תינוקה כקורבן, וציינו שדיכאון אחרי לידה אינו מהווה הצדקה להמתת התינוק, או העמידו סיטואציה שבה אב היה לוקה בדיכאון אחר לידה והיה מוקע כרוצח. "רק מזכיר שלתינוקת היה אבא שאשתו רצחה לו את התינוקת... מראשית ימי האנושות הורים מתמודדים עם קשיים, צריך לטפל, אבל לרצוח זה לרצוח. הקול שלה היה נשמע אם הייתה מתאבדת ומשאירה את התינוק לחיות. היא רוצחת, שום חמלה אין לי כלפיה", נכתב בתגובה.

"כ-10-15% מהנשים היולדות יחוו דיכאון לאחר לידה"

בתקשורת מיהרו לקבוע כי האם מחיפה שהרגה את התינוק שלה והתאבדה סבלה מדיכאון לאחר לידה. ממעט המידע הקיים אודות המקרה, פרופ' מיקי בלוך, סגן מנהל המרכז לבריאות הנפש ברמת חן של קופת חולים כללית, אינו בטוח כי המעשה נבע מדיכאון שלאחר הלידה. "מאוד נדיר שנשים מדיכאון אחרי לידה, שמצבן לא הסתבך מעבר לדיכאון, הורגות את התינוק שלהן. עם זאת, לעיתים פורצת פסיכוזה לאחר לידה שעשויה להתפתח בעקבות דיכאון, בהרבה מצבים של פסיכוזה יש יותר סיכוי שהאם תהרוג את התינוק, לעומת דיכאון".

מתי מופיע דיכאון אחר לידה?

"בקרב רוב הנשים שמפתחות דיכאון אחר לידה, הדיכאון יופיע כחודש עד שלושה חודשים לאחר הלידה. על פי ההגדרה של ה-DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי) הדיכאון מופיע עד חודש לאחר הלידה, ואנחנו לפעמים מרחיבים את זה לעד שלושה חודשים. אך דיכאון שמופיע או מתחיל חצי שנה או מאוחר יותר אחרי הלידה לא מוגדר כדיכאון לאחר לידה, יש לא מעט מצבי דיכאון שאינם קשורים ללידה. עם זאת, דיכאון לאחר לידה שלא מטופל, יכול להישאר תקופה ארוכה, 10 חודשים אחרי לידה, שנה או יותר אך עדיין צריך להופיע לראשונה קרוב ללידה".

לדברי פרופ' בלוך, כ-10-15% מהנשים היולדות יחוו דיכאון לאחר לידה או תסמינים של דיכאון לאחר לידה, כאשר תסמונת מלאה של דיכאון קליני שעונה להגדרות של דיכאון מז'ורי יהיה סביב 5%. לעומת זאת, השכיחות של פסיכוזה לאחר לידה היא אחת לאלף לידות. "פסיכוזה לאחר לידה מופיעה מספר ימים לאחר הלידה, לפעמים זה חדש וראשוני, ולפעמים זה מופיע אצל נשים שהייתה להן בעבר הפרעה דו קוטבית, רקע של דיכאון או חרדה. במצב של פסיכוזה לאחר לידה, השכיחות של הריגת תינוק מגיעה ל-4%. כך שנשים שסובלות מפסיכוזה הסבירות תהיה 1:25,000 שייתכן שיהיה ניסיון לפגוע בתינוק. פסיכוזה, שאחד הגורמים לה הוא הורמונלי, מאופיינת במצב פסיכוטי שמתבטא במחשבות שווא, בלבול גדול, בהפרעות חשיבה קשות ולפעמים גם הזיות.

לעיתים, הפגיעה בתינוק נובעת מזה שלאישה יש מחשבה פסיכוטית סביב התינוק, שהוא השטן או מהווה סכנה לאנושות. כאשר בדיכאון לאחר לידה הניסיון לפגוע בתינוק הוא חריג ביותר ואם זה קורה זה בדרך כלל קשור עם מחשבה אלטרואיסטית, בגלל הדיכאון העמוק, הייאוש והפסימיות הגדולה, האישה לפעמים חושבת שהיא עושה טובה לתינוק בזה שהיא לוקחת את חייו וזה כמעט תמיד מופיע במקביל לניסיון שלה להרוג את עצמה. בהרבה מקרים, האישה משאירה מכתב ובו היא כתבה שבגלל שהיא לא רוצה לחיות ומתאבדת היא לא רוצה שיהיה נזק לתינוק והיא לוקחת אותו איתה".

מהם התסמינים הבולטים של דיכאון לאחר לידה?

"כמו בכל דיכאון ירידה בולטת במצב הרוח, חוסר יכולת להפיק הנאה מכל פעילות שעוסקים בה, בקונטקסט של לאחר לידה - חוסר יכולת להתחבר רגשית לתינוק ולהרגיש אהבה כלפיו, יש הרבה פעמים חרדה גדולה שמלווה את הטיפול בתינוק, הפרעות בשינה, בתיאבון, בריכוז, אי שקט מאוד גדול, והרבה פעמים החשיבה מלווה באשמה, חרדה, תחושת הערכה עצמית ירודה, תחושת חוסר יכולת, פסימיות וייאוש גדול מהצעד שהאישה עשתה, תחושה של טעות נוראית וזה גדול עליה, כניסה למלכוד שאין שום דרך לצאת ממנו. כשהדיכאון לא מטופל, הוא יכול להעמיק, לפגוע בתפקוד האישה ולגרום לה למצוקה גדולה".

יש סברה כי קיים בישראל תת אבחון של דיכאון לאחר לידה 

"לגבי איתור מקרים של דיכאון לאחר לידה, יש את טיפת חלב, אבל לא כל הנשים הולכות ומי שהולכת לא תמיד גלויה מספיק או משתפת וייתכן שהתשאול לא יהיה ברגע המתאים וזה יתפספס.  בטיפת חלב האפשרות לעזור לאישה מוגבלת, שירותי בריאות הנפש מאוד עמוסים, וברוב המרפאות הפסיכיאטריות היום כאשר אדם בא לבקש טיפול, התורים ייקבעו למספר חודשים לאחר מכן. מי שתגיע לחדר מיון מחשש שסובלת מדיכאון – אם המקרה חמור אולי יציעו לה אשפוז ואם לא - יציעו לה לפנות למערכת האמבולטוריות ששוב תיתקל בחוסר היכולת לעזור לה. בנוסף, יש מעט מאוד מרפאות ייעודיות - מרכזים של בריאות הנפש של האישה, על אף שנפתחים יותר, עדיין מתקשים לתת מענה לאוכלוסייה הזו".

"תינוקות לאימהות בדיכאון עשויים לסבול מפגיעה התפתחותית"

מעבר לטיפות חלב, אחד האמצעים החשובים לאיתור של נשים בדיכאון לאחר לידה זו הסביבה, וככל שתעלה המודעות לנושא, כך עולה הסיכוי שנשים אלו יאותרו ויטופלו. "אם בן זוג או שכנה שירגישו שמשהו לא בסדר ויפנו את האישה לקבלת עזרה, הדבר לא רק יעזור לאישה לצאת מהמצב, אלא יעזור גם לשמור על הילד", אומר פרופ' בלוך, "רוב התינוקות שגדלים לאם שסובלת מדיכאון אחר לידה סובלים מקשיים חמורים שקשורים לקשר הלקוי שנוצר עם האם, חוסר התגובות האימהיות התקינות יכול לגרום לפגיעה התפתחותית של שנים. לכן, מאוד חשוב לאתר ולטפל מהר, הטיפול בדיכאון לאחר לידה הוא מאוד יעיל".

לצד הקושי באיתור המצב, קיים הנושא של הסטיגמה. "נשים מסתירות שהן בדיכאון כי הן מפחדות שייקחו להן את הילד והסטיגמה גורמת להרבה נשים להסתיר את המצב אפילו מהמשפחות ומבן הזוג שלהן כי הן מתביישות ומרגישות פגומות ולקויות וזו לגמרי תחושה שלא בהלימה לפנטזיה שהייתה להן לגבי איך שהן ירגישו לאחר הלידה. הן מרגישות שמשהו לא תקין איתן ומנסות להסתיר את זה, לכן הסביבה צריכה להיות רגישה ולעודד אותן לא להסתיר ולא לחשוש לשתף בתחושות האלה".

במקרה הנידון יש לא מעט אנשים שרואים באישה שרצחה את התינוק שלה כקורבן, ויש שטוענים שהיא רוצחת, אתה יכול להבין את העמדות הללו?

"הסוד הוא בפרטים, אם היא הייתה במצב של דיכאון עמוק לאחר לידה, ועל אחת כמה וכמה במצב פסיכוטי בעצם השיפוט שלה היה פגום, היכולת לקבל החלטות הייתה פגומה, והמניעים שלה היו מניעים שנבעו ממצב שהוא לא מאוזן נפשית וקרוב לוודאי שהיא לא הייתה אחראית למעשיה, אם זה כך, אי אפשר להסכים עם עמדה שהיא רוצחת. יש הרבה אנשים שמבצעים פשע כמו הרג מתוך מצב פסיכוטי לא תקין, והם נשלחים לטיפול פסיכיאטרי כאשר נמצא שזה קשור למחלה. אין ספק שזה מאוד טרגי, אם אישה כזו הייתה נשארת בחיים והייתה מקבלת טיפול היא הייתה מרגישה חרטה נוראית על מה שעשתה".

מה אפשר לעשות כדי למנוע מקרים כאלו?

"נעשה ניסיון לאתר נשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה ביעילות יותר גבוהה גם בהריון וגם לאחר לידה, כי לפעמים הדיכאון מתחיל בהריון. יש להעלות את המודעות, לגיניקולוגים, רופאי משפחה ואפילו פסיכיאטרים לא תמיד מאתרים והמודעות צריכה להיות גם בקרב הקהל הרחב באמצעות הפצת עלונים בכל קליניקה ושידור תשדירים, כי בסופו של דבר האישה עצמה שמזהה תסמינים כאלה אצלה, תדע שיש לה איך ולמי לפנות, ויש סיכוי שהיא תפנה באופן ישיר לקבל עזרה. מאוד חשוב שהמסר לא יהיה שהיא לא יכולה להיות אימא, להיפך, היא יכולה להיות אימא מצוינת היא רק חולה במצב נפשי שבגללו לא יכולה לתפקד ובמצב הזה היא מבצעת מעשים נוראים. הכי נורא אם נשים יפחדו לקבל עזרה כי הן חוששות שיתייגו אותן כרוצחות תינוקות".