מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מיאמי ופורסם בכתב העת Pediatrics חושף ממצאים מדאיגים בנוגע להשלכות נגיף הקורונה על נשים הריוניות - ועובריהן. המחקר אישר לראשונה 2 מקרים של תינוקות שנולדו עם נזק מוחי כתוצאה מנגיף הקורונה שחדר אליהם דרך השיליה, בעת שאמותיהן חלו בנגיף.

שני התינוקות נולדו לאימהות צעירות שנמצאו חיוביות לנגיף בשליש השני להריונן, במהלך שיא התפשטות וריאנט הדלתא בשנת 2021, לפני שהחיסונים היו זמינים. לאחר לידתם, שני התינוקות סבלו מהתקפים ולאחר מכן סבלו מעיכובים התפתחותיים משמעותיים. ילד אחד מת בגיל 13 חודשים ואילו השני הוכנס לטיפול בהוספיס, לפי החוקרים.

"התינוקות עצמם לא נמצאו חיוביים לנגיף, אך היו להם רמות גבוהות של נוגדנים אליו בדמם", אמרה ד"ר מרלין בני, רופאת יילודים ועוזרת פרופסור לרפואת ילדים באוניברסיטה לחדשות NBC, והוסיפה כי זה מצביע על כך שהנגיף הועבר ככל הנראה מהאם לשליה ולאחר מכן לתינוק. צוות המחקר איתר עדויות לנגיף בשליות של שתי האימהות, לדברי בני. נתיחה שלאחר המוות הראתה עקבות של הנגיף במוחו של התינוק, מה שמצביע על כך שזיהום ישיר גרם לפציעות.

שתי האימהות כאמור נמצאו חיוביות לנגיף. לאחת היו תסמינים קלים בלבד והיא נשאה את התינוק עד ללידה בתאריך תקין, ואילו האם השנייה הייתה כל כך חולה עד שהרופאים נאלצו ליילד אותה כבר בשבוע 32. שני התינוקות סבלו מהתקפים ביום לידתם וסבלו מלקויות התפתחותיות חמורות. לדבריהם של הרופאים - זה אפשרי, אולם לדבריהם המחקר הזה הוא העדות הישירה הראשונה לנגיף בשליה של האם או במוח התינוק. זאת לצד נגיפים נוספים שידועים כגורמים נזק מוחי לעובר כמו HIV ,Cytomegalovirus ,Rubella וזיקה. "זו הפעם הראשונה שהצלחנו להדגים את הנגיף באיבר עוברי עם מעבר שליה", אמר ד"ר מייקל פיידס, יו"ר המיילדות והגינקולוגיה באוניברסיטת מיאמי, "לכן אנחנו חושבים שזה כל כך חשוב."

בעוד שמקרים מסוג זה נחשבים כנדירים, ד"ר שאנאז דוארה, רופא מיילד וגינקולוג באוניברסיטה, אמר ל-NBC שנשים שנדבקו בקורונה במהלך ההריונות שלהן, צריכות ליצור קשר עם רופא הילדים של ילדן כדי להיזהר מעיכובים התפתחותיים שיכולים לבוא לידי ביטוי גם כעבור שנים. "אנחנו יודעים שדברים יכולים להיות עדינים למדי עד גיל 7 או 8, עד שילדים הולכים לבית הספר", הוסיפה.