הצעת חוק חדשה מבקשת לשנות מהיסוד את התנאים הכלכליים ללידת בית. על פי ההצעה לתיקון חוקה ביטוח הלאומי, שהוגשה על ידי ח"כ מיכל שיר סגמן (יש עתיד) וח"כ קטי שטרית (ליכוד), אישה שתבחר ללדת בבית תקבל את לכיסה את אותו הסכום שמשלם ביטוח ללאומי לבתי חולים על כל לידה – 15,691 שקלים.
האם להצעה, שהחלה ביומת התנועה לחופש בחירה בלידה, יש סיכוי בכלל לעבור? שיר סגמן מקווה שההצטרפות של חברת כנסת מהקואליציה להצעה נותנת לה סיכוי. מנגד, היא מודה שהתנהלות הקואליציה בחודשים האחרונים לא ממלאת אותה אופטימיות. "הם לא באו לעבוד ולקדם חוקים שיטיבו עם הציבור אלא באו בכדי לעבוד ולפעול למען עצמם".
שיר סגמן מסבירה שהצעה תשווה בין מענק הלידה שמוענק לבתי החולים למענק לכיסוי הוצאות ליולדת שבוחרת ללדת בבית או במרכז לידה עצמאי. לדבריה, מדובר בכלי שיאפשר לנשים לבחור היכן ללדת ללא חשש משיקולים כלכליים. "צעד זה הוא צעד חשוב בביסוס זכויותיהן של נשים בכלל ובזכות הבחירה בהיריון בפרט".
לדבריה לחוק הבחירה ליולדת יהיו השלכות מיטיבות עבור היולדות הרבה מעבר לפן הכלכלי. "יולדת אשר תבחר בלידה ביתית לא תצטרך לשלם זאת מכיסה אלא תקבל יחס ותקציב שווה מהמדינה כמו כל יולדות אחרת. בנוגע לבתי החולים, הם יקבלו כסף רק עבור אלו היולדות בבתי החולים שלהם, דבר אשר יעודד אותם לשפר את השירותים הניתנים במחלקות היולדות שלהם. בנוסף, ייתכן ובעקבות הצעת החוק העומס הרב ירד מבתי החולים מה שיאפשר למיילדות לתת את מלוא הזמן ותשומת הלב לכל יולדת אשר מגיעה אליהם".
"בארץ נשים יכולות לבחור ללדת בבית אבל ההתוויות נגד חמורות"
במדינות כמו קנדה, בריטניה והולנד משרד הבריאות מעודד לידות בית באמצעות מימון בדומה להצעת החוק, מה הסיבה שבישראל עדיין לא ניתן חופש בחירה ליולדת?
"זה לא שאין חופש בחירה בארץ, יש. אבל פוגעים בו בדרכים שונות ולפעמים הוא מרגיש כסוג של מס שפתיים", אומרת חיותה גורן, מנכ"לית התנועה לחופש בחירה בלידה. "בארץ נשים יכולות לבחור ללדת בבית אבל ההתוויות נגד חמורות, ואם מיילדת או רופא מלווים יולדת כאשר משרד הבריאות חושב שהיא חייבת ללדת בבית חולים - אז רודפים אותם. 'מודיעים' ליולדת שהיא חייבת ניתוח או בדיקה וגינלית או סטריפינג וכו' במקום לתת לה את כל המידע בצורה נקיה, כך שתוכל לבחור האם להסכים או לסרב, מחליטים החלטות לגבי מה מותר ומה אסור בחדרי חדרים במשרד הבריאות, וללא שקיפות".
לדברי גורן, גם כשהלידות בקהילה יסובסדו - רוב הנשים יבחרו ככל הנראה ללדת בבית חולים. "גם בהולנד או באנגליה, מדינות שמעודדים בהן לידות בית לנשים בריאות ובמה שמוגדר כ'סיכון נמוך' - עדיין לא כולן בוחרות בזה. לעומת זאת, אין ספק שישנן נשים רבות שמאד רוצות ללדת בביתן או בכל מקום אחר ולא בבית החולים אך אין להן יכולת לשלם על זה. כאשר גם לנשים שאין בידיהן אמצעים כלכליים יהיה חופש לבחור ללדת בקהילה (מחוץ לבתי החולים) נוכל לכנות זאת חופש בחירה ללדת. אי אפשר כיום להגיד שיש חופש בחירה כשהוא בעצם רק מנת חלקן של אלו שיש להן כסף לשלם".
"כיום מיילדות בית מסכנות את חייהן"
על פי הנחיות משרד הבריאות, מורשית לבצע לידת בית, מיילדת שרשומה בפנקס המיילדות, בעלת ותק של 3 שנות עבודה בחדר לידה מוכר בישראל, ולאחר שהתנסתה ב-10 לידות בית שבהן נכחה מיילדת בית מנוסה. במקביל קובע הנוהל, כי יש לפנות את היולדת לבית החולים במקרה של התרחשות אחד או יותר מרשימה מפורטת של סיבוכים כמו עיכוב ההתקדמות בלידה הפעילה וחריגה מהנורמה במצב היולדת והתינוק או חלילה דימום בכמות רבה מהרגיל.
"חופש בחירה מתחיל בלידה", אומרת אסנת לוי, מיילדת וראש ועדת הסברה בארגון המיילדות בישראל, המייצג את 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים, מיילדות הבית והקהילה. "הקו המנחה שלנו בארגון המיילדות הוא שימת דגש עליונה על בטיחות היולדת והתינוק לצד האיזון עם חופש הבחירה. קיימות הוכחות מדעיות שלא ניתן להתכחש אליהן שכאשר ההיריון תקין, האישה בריאה והעובר מתפתח בצורה תקינה, לידת בית בטוחה כמו לידה בבית חולים".
לדברי לוי, כיום מיילדות בית הן לא מבוטחות וחשופות לתביעה ולכן הצעת החוק הנוכחית היא אמנם צעד חשוב אך זו רק ההתחלה. "נכון להיום רופאים מבוטחים גם בעת עבודתם בבתי חולים והן בקליניקות הפרטיות שלהם ואילו ומיילדות אינן מבוטחות מחוץ לכתלי בתי החולים, ויש לתקן זאת. כיום מיילדות בית מסכנות את חייהן ולוקחות על עצמן אחריות מטורפת כדי לאפשר לאישה את זכות הבחירה ללדת בביתה. כמעט ולא הוגשו תביעות נגד מיילדות בית. למיילדת יש את ההכשרה והמומחיות הדרושים למתן טיפול בטוח ויעיל בתהליך הלידה הביתית. היא הוכשרה לזהות סיבוכים פוטנציאליים ולקבל החלטות מתאימות בזמן אמת לגבי העברה לבית חולים במידת הצורך. מבחינת חברות הביטוח זה סיכון מינימלי ולכן העלינו הצעה שתהיה חובה לחברות הביטוח לבטח את המיילדות, בתור התחלה, כדי שילמדו לא לפחד מזה".
לוי סבורה שכאשר חוק בחירת היולדת ייכנס לתוקפו, נשים רבות יבחרו ללדת בבית. "אני מכירה המון נשים שלא יכלו להרשות לעצמן לשלם למיילדת בית ולכן האופציה הזו ירדה מהשולחן. כיום, מבחינה כלכלית מאוד יקר ללדת בבית, העלות היא בטווח של 6,000-15,000 שקל עבור מיילדת מוסמכת. כאשר יולדת תוכל לקבל את הוצאות האשפוז שמשולמות כיום לבית חולים, היא תוכל להשתמש בכסף כדי לשלם למיילדת לא רק על הלידה אלא גם על ליווי במהלך ההריון שמתבצע באופן פרטי".