למרות שהרבה פעמים אנחנו מתרכזים בהחלמה המיידית לאחר הניתוח , יש לזכור שלניתוחים קיסריים יש לפעמים גם השלכות וסיבוכים ארוכי טווח ביניהם גם ההשלכות על תפקוד שרירים ועל דופן הבטן.

לידה בניתוח קיסרי יכולה להיות דחופה במצבים שונים בהם קיים סיכון לאשה או לעובר או שהלידה אינה מתקדמת (מה שמכונה 'ניתוח חירום'), או שמדובר בניתוח מתוכנן ( אלקטיבי ) במצבים בהם יש לכך סיבה רפואית ( לדוג' מצב לאחר ניתוחים קיסריים קודמים, מצג עכוז ועוד).

 בניתוח קיסרי מתבצע חתך בדופן הבטן ( מכאן הביטוי המפורסם " יוצא דופן") המערב חיתוך ומעבר דרך רקמת העור, הרחקת השרירים ופתיחת שריר הרחם לחילוץ העובר. למרות שמדובר בניתוח העתיק בעולם ונחשב לאחד הניתוחים הפשוטים ביותר, עדיין ייתכנו סיבוכים וסיכונים שונים בייחוד כשמדובר בניתוחי בטן חוזרים.

 

לוסי אהריש (צילום: instagram)
צילום: instagram

ההחלמה לאחר ניתוח קיסרי יכולה להיות מורכבת ויש לתת את הדעת להחלמת הצלקת, העור וגם שרירי דופן הבטן ולוודא שאין פגיעה במעיים במהלך הניתוח או במערכת השתן ( השלפוחית או השופכנים). במהלך תהליך ההחלמה חשוב לטפל בכאב ולתת משככי כאב לפי הצורך. חשוב לאפשר ניידות מוקדמת ככל הניתן, למרות שחשוב שחזרה לפעילות גופנית תהיה מדורגת ותאפשר תחילה חיזוק מיטבי של שרירי רצפת האגן וחיזוק של שרירי דופן הבטן.

יש לציין, כי חולשת השרירים ( גם של רצפת האגן וגם של דופן הבטן ) הינה שכיחה מאוד גם לאחר לידה רגילה בייחוד לאור השפעות הורמונליות ( הורמוני הפרוגסטרון בין היתר והרלקסין ) שהשפעתם חולפת לפעמים רק מספר חודשים לאחר הלידה.

חזרה לפעילות הדרגתית ותנועה הינם חשובים – חשוב לעודד קימה מוקדמת והתחלת תנועה הדרגתית כדי למנוע סיבוכים הקשורים בשכיבה ממושכת לאחר לידה ( הופעה של קרישיות יתר והתפתחות של קרישי דם). בנוסף , חשוב מאוד להתייחס ולטפל בצלקת הניתוחית והחלמה תקינה של הצלקת תוך הקפדה של שטיפות מקומיות והיגיינה נאותה.

 

לוסי אהריש (צילום: instagram)
צילום: instagram

במסגרת ההחלמה ארוכת הטווח עצם פתיחת הבטן ולפעמים הפגיעה שנוצרת בשלמות הדופן עלולה להשפיע על תפקוד השרירים וחוזק שרירי הבטן והדופן . עצם הפגיעה יכולה לגרום לסיבוכים שונים ביניהם דיאסטיזיס רקטי ( היפרדות שרירי דופן הבטן ) או בקעים ( הרניות ) באזור הצלקת או הדופן .

פיזיותרפיה מותאמת ופעילות גופנית נכונה והדרגתית לחיזוק שרירי הליבה והדופן ורצפת האגן יכולים לסייע בהחלמה וחזרה לתפקוד תקין . מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע לקראת החזרה ההדרגתית לפעילות גופנית. מלבד לפעילות גופנית, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על ההחלמה והחזרה לתפקוד תקין לאחר ניתוח קיסרי. בין היתר, תזונה נכונה, הקפדה על שתייה, תרגול עמידה ויציבה נכונה והחזקה והרמה נכונה של הרך הנולד כולל טכניקות ההנקה. מעבר לכל , סבלנות, תמיכה נפשית וחמלה ואהבה עצמית חשובים לא פחות בתהליך ההחלמה ארוכת הטווח והחזרה לתפקוד מלא.

הכותבת היא מומחית ברפואת נשים והמנהלת הרפואית של מחוז הדרום במכבי שירותי בריאות.