ב-4 דצמבר 2019 מונה סונדאר פיצ'אי - שמכהן כמנכ"ל גוגל משנת 2015 - לתפקיד מנכ"ל אלפאבית, חברת האם של גוגל. הוא נחשב אז לאחת ההבטחות הגדולות ביותר של עולם הביג טק וסומן בתור האיש שיוביל את התאגיד לגבהים חדשים. כיום, שנתיים אחרי, הוא כבר יכול להרגיש את כסאו רועד.

כתבה שפורסמה בשבוע שעבר בניו יורק טיימס חושפת שורת עדויות על התנהלות בעייתית מצד פיצ'אי. בין המרואיינים מצאנו שם מוכר: נועם ברדין, לשעבר מנכ"ל ווייז שנבלעה על ידי גוגל. "לא מפסיקים לשאול אותי למה אני עוזב עכשיו, השאלה שבאמת צריך לשאול היא  איך נשארתי כל כך הרבה זמן", הוא תוקף. "האתגרים סביב חדשנות רק ילכו ויתעצמו ככל שהסובלנות כלפי סיכון תלך ותרד".

"בראיון הארוך שנתן, ברדין תקף את גוגל ותיאר אותה כארגון כבד, שמרני ושונא סיכון, אלמנט מובנה של חדשנות", מסביר דרור גלוברמן. "הוא תיאר כמה קשה להזיז מהלכים ולחדש. ממש שמעו את אנחת הרווחה שלו כשהוא עזב את גוגל".

וברדין ממש לא לבד. "חוסר האומץ של גוגל בהתמודדות עם בעיית הגיוון הוא מה שגרם לי לאבד התשוקה שלי לתפקיד", אמר בייקר, שעבד בחברה במשך 16 שנים. "ככל שגוגל נעשתה מאובטחת יותר מבחינה כלכלית, כך היא הפכה לשונאת סיכון". 

סיפור נוסף שמעיד על חוסר היכולת של פיצ'אי להתמודד עם ביקורת מבית הוא סיפורה של טימונט גברו, שהייתה אחראית על ההיבטים האתיים של שימוש בבינה מלאכותית. כשגברו הגישה את הממצאים שלה, שמראים כשלים במדיניות הבינה המלאכותית של החברה, גוגל בחרה לפטר אותה. גם מחאת העובדים לא עזרה לה, ובאופן תמוה, מנכ"ל גוגל הביע חרטה לא על האקט של הפיטורים, אלא דווקא על האופן שבו הם בוצעו.

"האם הייתי שמח יותר אם הוא יקבל החלטות מהר יותר? כן"

מקרה נוסף שמצביע על יכולת ניהולית בעייתית הוא הסיפור של פיטביט, יצרנית שעוני וצמידי הספורט החכמים. "לפיצ'אי לקח שנה להחליט אם הוא רוצה את החברה", מסביר דני פלד. "בגלל שלגוגל יש חטיבה של חומרה מעצמה, הוא לא הצליח להחליט אם לקנות או לייצר בעצמו".

אבל כאן לא מסתיימות הטעויות בנושא הרכישות. הטעות הכי גדולה של המנכ"ל המושמץ היא שופיפיי, חברת המסחר האלקטרוני שהפכה למעצמה ושווה כיום 183 מיליארד דולר. ההזדמנות לרכוש את החברה נקרתה בדרכו של פיצ'אי כבר לפני חמש שנים – אך הוא לא הצליח לקבל החלטה. מאז נסקה המנייה ב-4,679.57 אחוזים. 

"האם הייתי שמח יותר, לו הוא קיבל החלטות מהר יותר? כן", אמר סיזר סנגופטה, סגן נשיא לשעבר שעבד בשיתוף פעולה הדוק עם פיצ'אי במהלך 15 שנותיו בגוגל. "אבל אני גם שמח שכמעט כל ההחלטות שהוא קיבל הן נכונות".

"כשהעיתון הכי חשוב בעולם בא ואומר עליך כזה דבר... אני הייתי מחזיק טוב את הכיסא", מסכם דני פלד. עם כתבה כל כך שלילית והתנהלות כל כך בעייתית – בהחלט אפשר להבין למה.

>> בזמן שעבדתם, פרק 50: מחייך: מארק צוקרברג רשם לזכותו ניצחון ענק