זה יקרה ימים ספורים לפני מועד הבחירות הבאות. לפיד אולי יוביל במנדטים ספורים על נתניהו, והאפשרות למהפך תיראה סבירה. בלילה יפרסם בלוגר אמריקאי מסמכים שלפיהם לפיד ניסה לסגור מראש דילים עם החרדים, עם המחנה הציוני ועם מרצ – בניגוד להבטחותיו לציבור ולהם עצמם. בחשבון טוויטר אחר יצוצו פתאום מסמכים על תשלום ישן של 200 אלף שקל שהעביר לפיד למעצבת גרפית בעיתון שעבד בו לפני שנים. תשלום על טובות הנאה? דמי שתיקה? לא ברור. כך או כך, הציבור יתנפל עליו, המנהיגים יתנערו ממנו, התקשורת תחבוט בו. כמה שעות אחרי הדליפה הגורלית יעריכו מומחי סייבר שהאקרים רוסים חיבלו במטה לפיד ופרצו למחשב האישי שלו ושל אשתו ולחשבון הבנק. לפיד ינסה להסביר ולהפנות את האשמה, אבל זה יהיה מאוחר מדי. המומנטום יתהפך. כעבור יומיים ייבחר נתניהו לקדנציה החמישית בראשות ממשלת ישראל. 

אני לא יודע אם ככה בדיוק זה יהיה, אבל אפשר לומר במידה לא רעה של וודאות שמערכת הבחירות הבאה, מתישהו בין הקיץ הקרוב לסתיו 2019, לא תוכרע רק על ידי הקול הישראלי. פוטין, על שלל האינטרסים שלו באזור, יפעיל את חטיבות ההאקרים שלו כדי להמליך את המועמד הנוח לו בדמוקרטיה הישראלית. הם יפרצו למטות של מפלגות ומועמדים כדי לאתר מסמכים מפלילים, יפיצו פייק ניוז בקרב גולשים נוחים להשפעה, ינסו אפילו להתערב במחשבי ההצבעה והספירה.

עזרו לטראמפ לנצח

יחידות ההאקרים של פוטין כבר תפסו את העולם הדמוקרטי בביצים. בבחירות האחרונות בארה"ב הפיצו האקרים בשירות רוסיה כותרות שקריות על הילארי קלינטון – "פייק ניוז" במובנו הפשוט - וכיוונו אותן רק לעיניהם של מצביעים במדינות מפתח. לא מופרך להניח שזה סייע לטראמפ לנצח בבחירות ולהתמנות לנשיא. חקירת ה-FBI, שגילתה קשרים של טראמפ ואנשיו עם הרוסים, הביאה לשרשרת הדחות ופיטורים, כשהאחרונים בהם הם פיטוריו התמוהים והמפתיעים של ראש ה-FBI עצמו, ג'יימס קומי, על ידי טראמפ. כמה ימים קודם ביקש קומי תוספת תקציב לחקירת הקשר הרוסי. אני לא טוען שזה קשור.

דונלד טראמפ בעצרת בחירות בדאלאס, טקסס (2015) (צילום: Tom Pennington, GettyImages IL)
דונלד טראמפ בעצרת בחירות בדאלאס, טקסס (2015) | צילום: Tom Pennington, GettyImages IL

גם בבחירות בצרפת ניכרו תביעות אצבעותיהם של ההאקרים הרוסים כבר מזמן. יום וחצי לפני פתיחת הקלפיות דלפו לרשת מסמכים שהוצאו מהמטה של עמנואל מאקרון, מעורבבים במסמכים מזויפים. למזלו של מאקרון, ההדלפה לא הזיקה לו כל כך בבחירות. יש עדויות להתערבות של לוחמי הסייבר של פוטין גם בבחירות האחרונות בהולנד, במוטנגרו ובגרמניה. גרמניה ואנגליה כבר שיגרו אזהרות גלויות לפוטין, לבל ינסה להתערב במערכות הבחירות שצפויות בהן השנה. 

בדרום אמריקה יושב עכשיו בכלא האקר שלאורך שנים שיבש את תוצאות הבחירות לכל אורך היבשת: במקסיקו, בקולומביה, בצ'ילה ועוד. פוטין איננו היחיד בביזנס הזה. ככה עובד היום העולם – הכלכלי, הפוליטי והתקשורתי. פריצות מתוחכמות והפצת מידע מתוחכם ומטעה מנצלות את הפירצה הגדולה שבעצם קיומם של אינטרנט חופשי ושל חברות דמוקרטיות.

האינטרסים של פוטין

יהיה כמעט מגוחך לחשוב שפוטין לא ינסה להשפיע על הבחירות בישראל. האינטרסים שלו במזרח התיכון כוללים את איראן ואת סוריה, ויש לו יחסים קרובים עם נתניהו. למרות החיכוך הנפיץ בין צה"ל וצבא רוסיה על אדמתה ושמיה של סוריה המשוסעת, שתי המדינות מצליחות לאפשר לשנייה לפעול צבאית ולהגן על האינטרסים שלה. אפשר להניח שהמצב הזה נוח לפוטין. זה לא אומר שנתניהו יבקש מפוטין להפעיל את צבא ההאקרים שלו לטובתו במהלך הבחירות. ייתכן שנתניהו אפילו יתנגד לזה אם יישאל. אבל פוטין לא שואל. פוטין עושה.

לאור המעורבות העמוקה של האקרים במערכות בחירות בעולם, האם גופי הסייבר המוסמכים בישראל פועלים כדי להגן על הבחירות בישראל ועל הזירה התקשורתית מפניהם? את השאלה הזאת הפניתי השבוע לדוברת הרשות הלאומית להגנת הסייבר. "לא תהיה התייחסות כלשהי", נמסר לי בתשובה. אני לא טוען שזה קשור לעובדה שהרשות יושבת במשרד הראש הממשלה.