בפתחה של 2018, בזמן שכל העולם הטכנולוגי מסכם את השנה, בישראל "אומת הסטארטאפים וההיי טק", הראש היהודי שממציא פטנטים וכו', אי אפשר להשיג רמקולים חכמים או לצפות בהולו. התירוצים כמובן נעים מהכבד אל הקל, החל מרגולציה מסובכת, תשתיות לא מתאימות, מונופלים שאי אפשר לשבור, וכלה במיסוי לא משתלם, דעות קדומות לגבי קהל הצרכנים וסתם עצלנות.

בשורה התחתונה זה לא משנה – ישראל נשארת מאחור בהרבה מהתחומים וזה, למען האמת, די פאתטי. אלה השירותים והמוצרים שבעולם הופכים ללהיט, ובישראל אפשר רק לחלום עליהם.

בית חכם: Google Home ו-Amazon Echo

נתחיל מזה שכל ילד בבית ספר יסודי לומד אנגלית, ונסיים בזה שכחצי מהפרסומות והמותגים בארץ כתובים בשפה הזו – הנקודה היא שישראלים יודעים אנגלית, חלקם הגדול גם שולט בה ברמה מרשימה. אז למה פור גאד סייקס אי אפשר להביא לכאן מוצרים שמבוססים על עוזרות וירטואליות שדוברות אנגלית? גם אמזון וגם גוגל השיקו השנה דורות מתקדמים יותר של רמקולים חכמים שמכילים עוזרות אישיות (אלקסה של אמזון, גוגל אסיסטנט של גוגל) שזמינות דרך פקודות קוליות. אפל, מצידה, הציגה את ההומפוד שיגיע בקרוב לחנויות אבל רק בחו"ל.

רמקולים באיכויות שונות שאפשר לא רק להשמיע בהם מוזיקה אלא גם לבקש בקול דברים שמישים כמו להקריא את היומן, לחשב ערך מטבע, לשאול על מזג האוויר ולהעביר את הזמן עם עובדות שונות. מעבר לזה, אפשר גם לממשק את העוזרות עם מוצרי בית חכם, וכך להדליק את האור בשלוש מילים, לכבות את המזגן בשתיים ולהרגיש כמו אלוהים שהכל נעשה בדברו. ה"קאץ'" הוא שהן לא זמינות עדיין בעברית אלא רק באנגלית, ולכן כנראה מישהו חושב שזה לא רלוונטי לקהל הישראלי, וזה מטופש ומקומם גם יחד. אפשר לחשוב שסירי בעברית היא כזו יעילה.


אפרופו זה: אם כבר בית חכם, למה אי אפשר למצוא כאן את מוצרי Nest (שאותה רכשה גוגל לפני שלוש שנים)? תרמוסטטים חכמים, מדי טמפרטורה לשליטה מרחוק במזגן, גלאי עשן, מצלמות אבטחה ומנעולים חכמים לא מדברים אלינו?

שעונים חכמים:Apple Watch Series 3

"מה אתם אומרים, אפשר לקנות אפל ווטץ' 3 בכל משווקת מורשה של אפל וגם בבאג ובחנויות מחשבים אחרות". לא, אי אפשר. לא את הגירסה האמיתית שלו בכל אופן. גולת הכותרת של השעון הזה שהושק לפני שלושה חודשים היא קישוריות ה-LTE שלו, שמנתקת אותו מהאייפון ומקנה לו חיבור סלולרי עצמאי. בדור השלישי של האפל ווטץ' אפשר לבצע שיחות, לשלוח הודעות, לקרוא אימיילים ולהאזין למוזיקה גם כשהאייפון במרחק של קילומטרים, כאשר כרטיס הסים הפנימי שלו מחובר לסים של האייפון ומשתמש באותו המספר.

 

הגירסה שמשווקת בארץ היא גירסת ה-GPS הפושטית של השעון, שהיא ליטרלי דור 2 עם מעבד חזק יותר וזה הכל. למה? כי מגוון סיבות. חברות הסלולר לא טרחו לייצר תמיכה בסים מובנה, אין מספיק תדרים פנויים, מבנה הרשתות הסלולריות בארץ לא תומך בקונפיגורציה המתאימה, ועדיין אין בכלל LTE נורמלי בארץ. שימו רק לב שגם מי שרוכש את הגירסה הסלולרית בחו"ל לא יצליח להפעיל אותה כראוי בארץ בדיוק מאותן הסיבות.

אפרופו זה: מה קורה באמת עם LTE בארץ? העולם אוטוטו מתקדם לדור 5 ואנחנו בקושי ב-G4   נורמלי. פרטנר, הוט ופלאפון החלו לפרוס בתחילת השנה תשתיות לדור 4.5 (LTE אמיתי, כמו בשאר העולם), אילת הייתה הפיילוט, ומאז נעלמו עקבותיהן. LTE מתקדם יותר, אגב, פירושו מהירות גבוהה יותר, צריכת נתונים חכמה יותר וחיבור איכותי יותר. יאללה.

שירותי סטרימינג: Hulu

נטפליקס חוגגת כמעט שנתיים של פעילות כלל עולמית (כולל ישראל) ומצליחה, יש לומר. בארה"ב, לעומת זאת, הולך ועולה כוחה של הולו כיריבה אמיתית של נטפליקס, עם תכנים מקוריים שתופסים תאוצה ("סיפורה של שפחה") וזמינות מיידית יותר של פרקים אחרונים ועונות מתקדמות של סדרות פופולריות. הבעיה היא שבארץ, זכויות השידור על רוב התכנים הללו כבר שייכות לגופי שידור אחרים, והולו עצמה עדיין מוכרת את ההפקות המקוריות שלה לחברת הוט. כך שנכון לעכשיו, גם אם השרתים של הולו ייפתחו לקהל הישראלי, לא יהיה להם שום דבר להציע. זה חבל בעיקר עבור הצרכן, כי אין לו בחירה אמיתית של איך לצפות בתכנים שהוא אוהב, כך שמהפכת הסטרימינג של העולם מסורסת כמעט לחלוטין בישראל.

כנ"ל גם לגבי אמזון פריים וידאו, שירות שזמין בארץ באופן מוגבל ביותר וגובה 6 דולר בחודש עבור בדיחה לא מצחיקה - בקושי 20 אחוז מהתוכן זמין לצפייה בארץ. אפשר להתחיל בלתקן את זה, למשל.

אפרופו זה: יוטיוב רד מתחילה לעשות סימנים של נכנסת לזירה. מדובר בגירסת פרימיום של יוטיוב שגובה סכום סמלי בכל חודש עבור צפייה בלי פרסומות, אפשרות חוקית להורדת תכנים וגישה לסדרות ותכנים מקוריים שרק הולכים ומתרבים, שלא לדבר על שירות מוזיקה שהיא תציע, אבל לא בישראל. כמובן.

סטרימרים:  Roku ו-Fire TV

יש אמנם לא מעט מזרימי מדיה שזמינים לקהל הישראלי, רובם מבוססי אנדרואיד וחלקם גם זמינים לרכישה באתרים הסיניים, אבל דווקא אחד המותגים המובילים בארה"ב טרם הגיע לכאן משום מה, ולא ניתן לרכוש אותו ישירות בארץ. היתרון הגדול ביותר של רוקו הוא המחיר – הוא מציע איכות נהדרת במחירים זולים במיוחד, לכל אורך ליין המוצרים שהוא מציע. החל מדונגל קטן אך אמין שעולה 29 דולר ועד לקופסת K4 עוצמתית עם HDR, חריץ מיקרו SD ויציאת אוזניות ב-100 דולר בלבד. הממשק הפנימי של רוקו תומך גם בנטפליקס, כמו גם בשלל אפליקציות צד א' וצד ג' שניתן להתקין כדי ליהנות משלל תכנים בחינם, ויש כמובן גם אופציה לרכוש תכנים בתשלום, כמו בכל VOD  נורמלי.

גם אמזון מציעה מגוון סטרימרים מבוססי אנדרואיד שהיא מייצרת בעצמה, בשם Fire TV, וגם עם עדיין לא זמינים בארץ משום מה. הסטרימרים של אמזון תומכים גם באלקסה, בשירות אמזון פריים וידאו, ומאפשרים התממשקות מלאה עם שאר מוצרי החברה.

אפרופו זה: הקינדל של אמזון כבר הגיע לכאן, אבל מה עם שאר הטאבלטים של Amazon Fire? מסכים בגודל 7, 8 ו-10 אינץ' תמורת 29 דולר עד 120 דולר, פלוס גירסאות מיוחדות לילדים? נשמע כמו משהו שיעבוד.

אוזניות: Beats Studio3 Wireless

האמת שאנחנו די בסדר עם אוזניות אלחוטיות: בוז, ג'ייבירד, סוני, JBL ודומיהם מגיעים אלינו יחסית במהרה והכל טוב. גם שלל המוצרים של ביטס זמינים לראווה בישראל במחירים לא רעים, אבל לאחרונה מישהו כנראה נרדם בשמירה תוך כדי האזנה למשהו נטול רעשים ופספס את מוצר הדגל של המותג שהושק לפני חודשיים – גירסה חדשה ומעודכנת לאוזניות הסטודיו, היחידות של ביטס שמציעות ביטול רעשים אקטיבי ודינמי, אשר משתמש באלגוריתמים חכמים כדי להתאים את הרמה שלו לרעש הסביבה החיצונית ולחסוך בחיי סוללה. חוץ מזה יש בהן גם את שבב ה-1W של אפל שמבטיח חיבור בלוטות' פשוט, מהיר ורציף, וזמן השמעה של עד 40 שעות בכל טעינה.



אפרופו זה: אם מישהו יכול בבקשה להעלות רשמית לארץ (ליותר מחנות אחת בירושלים) את אוזניות ה-OPPO PM-3, שקיימות בשוק כבר יותר משנתיים אבל פשוט לא מפסיקות לקצור שבחים, זה יהיה נהדר. אלה אוזניות חוטיות מסוגPlaner  עם דרייברים מגנטיים שמדגישים את הצלילים העמוקים בצורה שגורמת לביטול רעשים להחוויר, ואמורות להיות סופר נוחות על האוזן.

נתב אלחוטי: Google WiFi

אם יש משהו שמשותף לכל הבתים בישראל, חוץ מחומוס במקרר, זה תלונות על זה שהוויפי "לא מספיק חזק פה". ישראלים גם אוהבים את גוגל, ולכן זה מפתיע שהראוטר האלחוטי שלה שהושק בשנה שעברה טרם להגיע לכאן.

גוגל וויפי לא מחליף את המודם המסורתי, ולכן אולי נחשב כהוצאה מיותרת על עוד מכשיר, אלא נועד להתחבר אליו כדי להפוך את הרשת האלחוטית בבית לחכמה יותר. זה אומר שאפשר לשלוט באמצעות אפליקציה ייעודית על כל נקודות הגישה בבית, להגביל את המהירות של מכשירים מסוימים ואף לבטל אותה לחלוטין במקרה של טינאייג'רים סוררים, לתעדף פעולה מסוימת כמו צפייה בסרט על פני גיבוי שגרתי, ליצור רשת אלחוטית מיוחדת לאורחים ולוודא שכל האזורים בבית מכוסים באופן רציף ואיכותי. יש פתרונות כמו מש, ריפטרים, וראוטרים חזקים, אבל היינו שמחים לאופציה נוספת.

אפרופו זה: גם חברת Eero מציעה סדרה של מגברי אות שמתחברים פשוט לשקע החשמלי בבית בלי כבלים מיותרים, ואמורים לעשות פלאים לטווח הקליטה של האינטרנט בבית, במחיר טיפה נמוך יותר מאשר רכישה של שני מכשירי גוגל ווי פי. גם הם טרם כאן.

שירותים דיגיטליים: ארנק סלולרי

מגיעים לקופה, ניגשים למסוף, סורקים את הסמארטפון או השעון החכם וזזים הביתה: ככה, רבותיי, עושים כבר קניות בכל מקום מתקדם בעולם. שירותי הארנק הסלולרי של סמסונג, אנדרואיד פיי, גוגל אפל למעשה מחברים בין כרטיס האשראי שלכם לבין אפליקציית ארנק ייעודית, כך שלא צריך להוציא אותו מהבית יותר או אפילו לזכור את המספר שלו ואת שאר המספרים הנלווים. בארץ, לעומת זאת, זה עדיין מתעכב בגלל ניגודי אינטרסים בין הבנקים, חברות האשראי, מפעילות הסלולר וכל מי שחושב שמגיע לו להרוויח מזה, כפי שהסברנו כבר לפני ארבע פאקניג שנים. וואו, ישראל.



אפרופו זה: זה אמנם לא קשור ישירות לתשלומים סלולריים אלא יותר לשירות מתקדם שפשוט לא מוצע פה, אבל אמזון כיכבה כל כך הרבה פעמים בכתבה הזו שחייבים לתת לה גם את שירת הברבור – שירות המנויים של Prime, לא רק הווידאו, שמציע משלוחים של מוצרים תוך פחות מ-48 שעות, כמו גם הזמנת מוצרים בקליק אחד או דרך פקודה קולית, וגם גישה לשירותי הווידאו, המוזיקה, התמונות והענן של אמזון הוא בגדר חלום רטוב של כל ישראלי שאוהב לקנות מוצרים ברשת. אומרים שאמזון תפתח פה בקרוב מחסנים ותתחיל להתניע סניף מקומי, וזה בהחלט יספק לעת עתה, אבל איכשהו נדמה שהרכבת הקלה בתל אביב עוד תעקוף אותה בסיבוב.

איך בכל זאת משיגים

לפחות בכל הנוגע למוצרים פיזיים, יש דרכים לעקוף את הפרובינציאליות של ישראל אבל זה עולה כסף, לפעמים הרבה מאוד. כדאי להתחיל עם חיפוש קל בגוגל, בזאפ באתרי יד שניה ובמקומות נוספים, שמא יש איזה יבואן מקביל או אדם פרטי שנתקע עם מלאי.

תמיד שווה לבדוק אם האתרים הרשמיים של החברות מציעים משלוחים לישראל, ולנסות לחפש את המוצרים גם באמזון ארה"ב, בריטניה, גרמניה, איטליה וכל מדינה אחרת שיש חשד שתסכים לשלח לכאן. חלק גדול מהדברים, לעומת זאת, לא יוכלו לעזוב את גבולות ארה"ב או בריטניה, ובמקרים כאלה אין מנוס אלא להשתמש בשירותיה של חברת שילוח פרטית שמספקת כתובת אמריקאית ושולחת את המוצרים לישראל תמורת עמלה, וזה מבלי להזכיר את המע"מ על כל פריט שמחירו עולה על 75 דולר. שימו לב שיש מוצרים שאסורים בייבוא בגלל תקנות של משרד התקשורת.