עכשיו זה ברור: אפל פישלה בענק. שנים היא הכחישה, טייחה, לא סיפרה אמת. המון אנשים אמרו שהאייפונים שלהם מאטים כשיוצאות גרסאות חדשות. זו טענה שאפשר לראות מהחלל, כלומר בגוגל טרנדס. אבל אפל התעלמה. עד שבא גולש רדיט עשוי ללא חת, עשה בדיקה מקצועית והוכיח שהמהירות של אייפון עלולה ליפול לחצי אחרי עדכון תוכנה. אפל נאלצה להודות שהוא צודק (עבור אייפון 7, 6, 6s ו-SE), אבל אמרה שיש להאטה המכוונת סיבה טובה – היא שומרת על מכשירים בעלי סוללות ישנות מקריסות פתאומיות. סבבה.

הנקודה היא לא ההאטה, אלא ההסתרה. ההאטה גרמה למשתמשים רבים לרכוש מכשיר חדש. אילו היו יודעים, היו מסתפקים ברכישת סוללה חדשה, שהיא הרבה יותר זולה. העובדה שאפל לא יידעה אותך שהיא מאטה לך את המכשיר, שאפשר לפתור את זה בהשקעה קטנה, ובכלל שהחלפת סוללה זה סיפור – כל אלה הם חתיכת בגידה באמון הלקוחות. אני כבר מחכה לאלף השקלים שבית המשפט בתל אביב אמור לפסוק לטובתי במסגרת התביעה הייצוגית על סך חצי מיליארד שקל שהוגשה שם. 

ההצעה של פייסבוק לסובלים מדיכאון-פייסבוק

אפל היא רק האחרונה שנתפסה בקלקלתה. שורה של חברות טכנולוגיה נאלצו לכסות על ערוותן ב-2017. יוטיוב של גוגל קידמה סרטונים שתמכו בטרור ובפגיעה בילדים. פייסבוק נאלצה להתמודד עם גילויים חמורים על הדרך שבה סוכנים רוסיים השתמשו בה כדי להפיץ פייק ניוז בציבור, לקדם את מועמדותו של טראמפ ובכלל להעצים סכסוכים בין קבוצות. אבל יותר חשוב, פייסבוק הועמדה מול מחקרים שהוכיחו את הנזק הנפשי שהשימוש בה מסב למשתמשים - ובעיקר: דיכאון והתמכרות.

הרשת החברתית הענקית נאלצה להודות בעובדה ששימוש במדיה החברתית קשור לדיכאון בקרב צעירים. אחרי המשקיע הגדול שהתחרט על השקעתו, רוג'ר מק'נמי, והשווה את פייסבוק לאלכוהול, הרואין או ניקוטין, הודו בכירים לשעבר בחברה שהיא דוחקת את משתמשיה למעגל קסמים נפשי: הם נגררים לשימוש יתר בפייסבוק, שמכניס אותם לדיכאון וגורם להם להתמכר ולהשתמש יותר, בתקווה חסרת סיכוי לפיצוי. יש טענה לפיה עשרה אחוזים ממשתמשי פייסבוק סובלים מדיכאון כזה. זה לא הרבה: 200 מיליון איש. וזה רק דיכאון. עוד לא דיברנו על נרקיסיזם, בדידות ואובדן כישורים חברתיים. פייסבוק הכירה בעניין, אבל גם שיגרה המלצות: פשוט להשתמש בפייסבוק יותר. כן, מה שאתם שומעים. מה שאני שומע זה: סממו את עצמכם למוות, ולא תרגישו עצובים.

מארק צוקרברג (3) (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

כל הפשעים בספר

אובר היתה כנראה אחד המקומות הכי שחורים בתעשייה הזאת. הטרדות מיניות בחברה, פעילות עסקית אגרסיבית נגד מתחרים ונגד החוק בלא מעט מדינות, והעסקה פוגענית. מעקבים אחרי נהגים ואחרי מחוקקים ורגולטורים. אובר גורשה מלונדון והוגבלה במקומות אחרים, נתונים של עשרות מיליוני נוסעים ונהגים נגנבו ממנה על ידי האקרים, ועכשיו מתגלה גם פרשיית ריגול עסקי חמורה. אובר החליפה הנהלה בעקבות הפרשות האלה, אבל עוד לא החליפה לגמרי את תרבותה הרעילה.

אבל מה שנפגע זה לא רק שמן הטוב של של החברות האלה, שהן העשירות ביותר בעולם, החכמות בעולם, ונחשבות למקומות העבודה המבוקשים בעולם. מעמדה של כל תעשיית ההיי-טק ספג מכה קשה. אלה כבר לא יזמים וסתם אנשים חכמים שבאים לפתור בעיות אנושיות ועל הדרך לעשות כמה לירות. אלה בלא מעט פעמים, אנשים שבאים לנצל בעיות אנושיות כדי לעשות המון לירות. הם לא יותר טובים - הם אולי יותר מתוחכמים, אלגנטיים, עשירים, וכן, יש להם יותר כוח. אבל בכל מה שקשור לפסאדת תום הלב, את ה-דונט בי אוויל שגוגל כבר שמטה מהקוד האתי שלה לפני שנתיים - גם אנחנו יכולים להרפות מהדימוי הנעים אך השגוי הזה. מי שבא לעשות כסף ולדרוס את מי שבדרכו, שלא יתחפש למאמא תרזה.