סמסונג השיקה בשבוע שעבר (רביעי) את סדרת הגלקסי החדשה. עוד לפני ההכרזה הרשמית קיבלנו את ה-S23 Ultra לסקירה, ולומר את האמת - הוא כמעט זהה ל-S22 אולטרה. זה לא חייב להיות דבר שלילי, גם בשנה שעברה כבר אמרנו שמדובר במכשיר עוצמתי, עם מערך מצלמות מהמשובחים בשוק ואמין מאוד. אולי הגענו לרגע הזה בהיסטוריית הסמארטפונים שכבר אין באמת מה לחדש, אפשר רק לשדרג את מערכי הצילום, הבטריה ושיפור הבינה המלאכותית ולהציע סמארטפונים אמינים שיחזיקו כמה שנים. אז מה שונה האולטרה של 2023 מזה של שנים קודמות? בואו נצלול פנימה.

מעבד ושימוש

קודם כל, אחד משני השינויים הבולטים השנה הוא המעבד. מערכת השבבים של סדרת הגלקסי (גם ה-S23 וגם ה-S23+) מחזיקה ב-Snapdragon 8 Gen 2, המעבד החדש של חברת קוואלקום, שפותח במיוחד עבור הגלקסי. לא ממש ברור מה ההבדל בין המעבד הזה לאלה שיקבלו מכשירי האנדרואיד השונים, דוגמת וואן פלוס, אבל לפי סמסונג מדובר בשיתוף פעולה שאמור להפוך את הביצועים הגרפיים של האולטרה למהירים ב־40% מהדור הקודם.

האם אתם תרגישו בו? כנראה שלא, וטוב שכך, מכיוון שבדרך כלל אם נרגיש את עבודת המעבד זה אומר שהוא לא עובד מספיק טוב והמכשיר איטי ולא מגיב. מבחינת מבחני באנצ'מארק שנעשו לו ע"י אתרים שונים, הוא לרוב מדורג בטופ 3 של המכשירים, כאשר רק האייפון 14 פרו מקס וה-ZTE nubia Red Magic 8 Pro, שלא ממש מוכר בישראל ומשמש בעיקר גיימרים, נמצאים לפניו.

סמסונג גם שיפרה לטענתה את ביצועי הבינה המלאכותית, שעברו מיטוב של יותר מ־40% כדי ליצור איזון בין ביצועים להספק, גיימינג בשיהוי נמוך ועוד. אם נשווה את השימוש של האולטרה למשל בגוגל פיקסל, הרי שבטלפון של גוגל ניתן לראות את פעולות הבינה המלאכותית בהמון פיצ'רים קטנים אך מעולים, לעומת זאת בגלקסי הפעולות של הבינה המלאכותית לא ממש מורגשות לצרכן הרגיל' ומדובר בעיקר באופטימיזציה של המערכת הפנימית. קצת חבל, כי בסוף לא משנה כמה תשפר את המכשיר, עד שהצרכן לא ירגיש את זה בידיים הוא יחשוב שהוא אותו דבר. כפי שהתלונן באוזניי קולגה במערכת שמחזיק ב-S22 אולטרה: "הם לא שינו כלום, רק העיצוב טיפה. זה מרגיש אותו דבר".

עיצוב ומסך

גם פה השינויים הם באמת מינוריים. אם תשימו את האולטרה S23 ליד ה-S22 ותשאלו אדם רנדומלי מה ההבדל ביניהם, לא בטוח שהוא יבין שמדובר בשני מכשירים שונים. הקצוות של המכשיר טיפה "מרובעים" יותר, מה שנותן למכשיר תחושה "קופסתית" יותר ועוזרת בעבודה עם העט המעולה שלו. גם עדשות המצלמה קיבלו ניפוח קל והן נראות גדולות יותר. השיפור המשמעותי הוא השימוש בזכוכית חדשה Gorilla Glass Victus® 2, שמבטיח עמידות גבוהה אפילו יותר מהדגם הקודם, שגם הוא היה מאוד חזק. במו עיני ראיתי קולגה אחר מפיל את האולטרה שלו מגובה של בערך מטר וחצי ונראה שהוא עמד בגבורה בנפילה, למרות זאת אני לא ממליץ לכם לזרוק אותו ככה סתם ברחוב.

גלקסי S23 אולטרה של סמסונג,Ultra galaxy S23 (צילום: יח"צ סאני תקשורת)
גלקסי S23 אולטרה של סמסונג,Ultra galaxy S23 | צילום: יח"צ סאני תקשורת

האולטרה S23 שוקל 234 גרם, קצת יותר מהקודם, והגב שלו די חלק, ככה שהסיכוי שתבדקו את הזכוכית העמידה שלו גבוה, ועדיף שתקנו לו כיסוי מראש. 

המסך שלו בגודל 6.8 אינץ' כמו זה של שנה שעברה. גם פה תתקשו להגיע לחלק העליון אם יש לכם יד קטנה, אבל בדיוק בשביל זה יש את העט הנוח שלו. האיכות של המסך הוא QHD+ ובתצוגת DYNAMIC AMOLED 2X. יש לו קצב ריענון משתנה מ-1 עד 120 הרץ, כפי שמצופה ממכשיר מקטגוריית הפרימיום, ובהירות שיא של 1,750 ניטים, אתם לא אולי תרגישו את זה, אבל גם בשמש חזקה תוכלו לראות מעולה את המסך.

בנוסף, סמסונג שילבו פיצ'ר בשם Vision Booster שיודע להתאים את הצבע והניגודיות בתמונה לתנאי התאורה בחוץ, למשל אם אתם נכנסים לתוך מערה. בפועל לא יצא להיתקל בזה.

סוללה והטענה

גם הפעם הקיבולת של הסוללה היא 5,000 מיליאמפר לשעה, אך בזכות המעבד החדש ישנו שימוש טוב יותר בפעולות המכשיר ואופטימיזציה של הסוללה. תוסיפו לזה את מערכת הקירור המשודרגת של הטלפון (שעוזרת גם לכך שהוא יתחמם הרבה פחות) וזה מוביל לחיי סוללה ארוכים יותר.

אתם בקלות יכולים להעביר 24 שעות מבלי להטעין אותו, ואם אתם לא צרכנים "כבדים" ייתכן ואפילו תחזיקו יומיים ללא הטענה, אך זה תלוי שימוש. אל תשכחו שתמיד אפשר לעבור למצב של חיסכון בסוללה שייתן לכם בשקט כמה שעות נוספות.

כמו במכשירים דומים, גם הפעם סמסונג לא מספקים מטען מתוך שיקול "אקולוגי", כאשר גם האריזות ממוחזרות וחלק לא קטן מהרכיבים. אם תרצו להטעין בהטענה המהירה של המכשיר, תצטרכו לשלם על מטען מקורי עם מתאם כוח של 45W. לפי החברה, ניתן להטעין איתו 65% מהסוללה בחצי שעה. קצת מאכזב יחסית לכמה מהמתחרים שלהם, שכבר שנה שלמה מחזיקים בהטענה הרבה יותר מהירה, למשל הוואן פלוס 10 פרו שמטעין ב-80W או הרילמי שמטעין ב-120W.

Samsung Galaxy s23 ULTRA סמסונג גלקסי אס-23 אולטרה (צילום: ג'וס ריבה)
Samsung Galaxy s23 ULTRA סמסונג גלקסי אס-23 אולטרה | צילום: ג'וס ריבה

מצלמה

מערך הצילום הוא החידוש המשמעותי השני של הגלקסי S23 אולטרה. נתחיל בלהודות שגם מערך הצילום של ה-S22 היה מעולה ולא היה פה הרבה לאן להתקדם. אז מה כן שופר? קודם כל עדשה חדשה של 200 מגה-פיקסל, בנוסף, גם במערך הצילום סמסונג הכניסו את הבינה המלאכותית שאמורה לעזור בעיבוד התמונה (ISP) ולספק תמונות טובות גם בתאורה נמוכה, והשדרוג האחרון הוא צילום וידאו 8K עם 30FPS. כל השינויים האלה קצת קשים להבחנה על ידי עין רגילה, ואל תרגישו רע עם עצמכם אם לא תבחינו בהבדל, גם אני לפעמים התקשיתי לראות הבדלים, במיוחד בצג של הטלפון. 

מערך הצילום של האולטרה כולל עדשת 200 מגה-פיקסל המשתמשת בטכנולוגיית Pixel Binning (קיבוץ מספר פיקסלים יחד) כדי לתמוך במספר רמות עיבוד, עדשה רחבה של 12 מגה-פיקסל, עדשת טלפוטו של 10 מגה-פיקסל ומצלמת סלפי של 12 מגה-פיקסל. 

צילום ה-200 מגה-פיקסל הוא איכותי מאוד, אבל קשה לראות בעין כמה. זה לא הטלפון הראשון עם עדשה כזאת, אבל כן יש לו חיישן גדול יותר, מה שמבטיח תמונה איכותית יותר. רק כשמגדילים את התמונה מבינים יותר את כמות הפיקסלים הגדולה בתמונה, כאשר האובייקטים ממשיכים להיות חדים. האם יש לכם מה לעשות עם זה? אפשר להגדיל תמונות שתצלמו ולתלות בסלון, מבלי לאבד מהאיכות שלהן, ואם אתם משתמשים בתוכנות עריכה, תוכלו לעבוד יותר עם התמונה ולעלות לרשתות החברתיות. בנוסף, תוכלו להתקרב ולעשות צילום מתוך הצילום בלחיצת כפתור, שייראה כמו תמונה חדשה לגמרי.

מעבר לזה, ה-200 מגה פיקסל יהיה רלוונטי רק למי שישקיע קצת יותר בצילום ולא לכל אחד. חשוב לציין בעיה אחת רצינית עם ה-200 מגה פיקסל: התמונות כמובן כבדות מאוד, כדי לעלות אותן למערכת נאלצנו להקטין את האיכות שלהן.

מעבר לזה, מה שהרשים אותי במערך הצילום הוא מצב הפורטרט. אין בו הרבה הבדל מהמודל הקודם, אבל הוא פשוט איכותי מאוד. בנוסף, ישנה אפשרות לשנות בעריכה את הרקע מאחורי האובייקט המצולם, שזה סתם גימיק חמוד.

כמובן שהאופציה המפורסמת של צילום הטלפוטו עדיין איתנו ועושה את העבודה. בצילום בחוף הים הטלפוטו גילה לי שחפים שנחו על שובר הגלים ואפילו לא ידעתי שהם שם, לפעמים זה די מפחיד לגלות כמה רחוק המצלמה הזאת הולכת.

גם צילום ה-50 מגה פיקסל נותן תוצאות חדות וטובות, כמובן וגם העדשה רחבה מעולה, אבל למה להסתפק בהם אם יש אפשרות ל-200?

2 פיצ'רים נחמדים שהועתקו מאפל הם האפשרות להעתיק אובייקטים מתוך תמונה ואפשרות ה-live caption, שמצלמת כמה שניות לפני התמונה. שניהם נחמדים, אך גם די גימיק. 

מעבר לזה, גם צילום הווידאו שודרג כאמור. אפשרות צילום ה-8K הותאמה ל-30 FPS, וכבר לא נראית מקרטעת, כפי שהיה באולטרה 22. גם וידאו הפורטרט נשאר באיכות גבוהה מאוד, כפי שהיה בדגם הקודם.

בונוס קטן

העט המיוחד של סמסונג נשמר גם השנה, מדובר באחד הגימיקים הכי כיפים שיש. אין שום צורך בעט, כשיש אצבעות לא צריך עט. אבל הוא באמת עובד מעולה, נוח, כיפי ונותן עוד פיצ'רים מיוחדים כמו ציור, כתב יד שהופך לטקסט ואפשרות לעשות רשימות כמו פעם, אבל על מסך ולא על מחברת.

שורה תחתונה

מדובר באנדרואיד הטוב ביותר כרגע בשוק. יש אולי מכשירים עם בינה מלאכותית חכמה יותר, כאלה עם מעבד חזק יותר או כאלה שנטענים מהר יותר. אבל במכלול זה המכשיר הכי טוב בשוק ומתחרה ראש בראש באייפון 14 פרו מקס, יש שיגידו שהוא אפילו טוב יותר. כמו הוויכוח עם מסי ורונאלדו, זה כנראה עניין של אופי של המשתמש.

הייתי שמח אם היה נטען מהר יותר, ואם סמסונג היו חוסכים לנו את שלל האפליקציות המיותרות שלהם כמו הביקסבי, הדפדפן שלהם או חנות האפליקציות. אבל חוץ מזה באמת שאין דבר רע להגיד עליו. נכון הם לא חידשו אותו בטירוף, ואם יש לכם מכשיר מהשנתיים האחרונות אולי הייתי מחכה עם השדרוג, אבל הוא באמת מפלצת אנדרואיד.

המחיר שלו אבל הוא המכשול הכי גדול. דגם הבסיס של האולטרה ה-256GB עולה 4,999 שקל, כאשר הדגם הבינוני עם ה-512GB עולה 5,499 שקל והיקר ביותר ה-1TB עולה 6,500 שקל. האם אתם מוכנים לשלם עליו מחיר של שכר דירה בתל אביב? זה כבר תלוי בכם.