מחאה נגד רובוטים רוצחים, סן פרנסיסקו (צילום: Jeff Chiu, ap)
מחאה נגד רובוטים רוצחים, סן פרנסיסקו | צילום: Jeff Chiu, ap

הרשויות בסן פרנסיסקו הצביעו נגד מתן אפשרות למשטרה להרוג חשודים באמצעות רובוטים בשלט רחוק. ועדת הפיקוח של העיר הפכה את ההחלטה שאושרה לפני כשבועיים, בעקבות מחאה של אזרחים וארגוני זכויות אזרח. עם זאת, עם זאת, כפי שדווח ב-San Francisco Chronicle, האיסור החדש יכול עוד להשתנות, והנושא נשלח "חזרה לוועדה לדיון נוסף".

במועצת העיר אישרו במקור למשטרת סן פרנסיסקו (SFPD) להשתמש ברובוטים הנשלטים מרחוק באופן קטלני, "כאשר הסיכון לאובדן חיים של הציבור או השוטרים גבוה, וכשאין אפשרות אחרת לשימוש בכוח".

דובר מטעם המשטרה אמר שהרובוטים של המחלקה, שרובם פותחו במקור כדי לפרוק פצצות פוטנציאליות באזורי מלחמה, יכולים להיות מצוידים בחומרי נפץ כשהם באים במגע עם חשוד אלים, חמוש או מסוכן "בנסיבות קיצוניות כדי להציל או למנוע אובדן של חפים מפשע".

רובוטים היו כבר בשימוש בדרך בארה"ב בעבר. בדאלאס בשנת 2016, המשטרה השתמשה ברובוט לסילוק פצצות כדי להרוג אדם שירה והרג חמישה שוטרים בעצרת.

ההחלטה זכתה לביקורת חריפה מצד ארגוני זכויות אזרח, שראו בה מגמה של מיליטריזציה מדאיגה של רשויות אכיפת החוק בארה"ב. במכתב מחאה אחד שנחתם על ידי 44 קהילות, המבקרים אמרו כי המדיניות "תסכן חיים ללא צורך" וכי הציבור "באופן טבעי לא מרגיש בנוח עם השימוש ברובוטים חמושים בכל מצב".

נראה כי טיעונים כגון אלה שכנעו את ועדת הפיקוח של סן פרנסיסקו. אחד המפקחים שהצביעו במקור בעד המדיניות, גורדון מאר, כתב בשרשור בטוויטר שמאז הוא הפך חש "אי נוחות יותר ויותר מההצבעה שלנו ומהתקדים שהיא נותנת לערים אחרות".

"אני לא חושב שהפיכת אלימות ממלכתית למרוחקת יותר ופחות אנושית היא צעד קדימה", צייץ מאר. "אני לא חושב שהסרת המיידיות והאנושיות של לקיחת חיים והצבתם מאחורי שלט רחוק היא צעד הגיוני למשטרה עירונית. אני לא חושב שרובוטים עם כוח קטלני יהפכו אותנו בטוחים יותר, או ימנעו ויפתרו פשעים".

מפקחת נוספת, הילרי רונן, שהצביעה בעבר נגד המדיניות, חגגה גם היא את פניית הפרסה בטוויטר. "הרגע הפסקנו את השימוש ברובוטים רוצחים בסן פרנסיקו", היא צייצה. "מהפך מוחלט מהשבוע שעבר. השכל הישר ניצח".