הקושי לגייס מימון ועובדים גובר, והצורך לקצץ בכוח האדם לא מותיר ברירה למעסיקים, אשר מחפשים עובדים מחוץ למדינה שלנו. חברת (RGT (Really Great Tech זיהתה את ההזדמנות החבויה במשבר והבינה שהעתיד נמצא בתכנות במיקור חוץ. החברה, שמספקת שירותי תוכנה לחברות סטארטאפ בישראל ובחו"ל, מעסיקה עשרות עובדים מגאנה ומכשירה עוד עשרות כל שנה, כדי שאלו ישמשו כמתכנתים.

"לפני מספר שנים נחשפתי לכוח האדם המקומי בתהליך ראיון מקצועי והתאהבתי מיד. הרגשתי שיש שם משהו שתופס אותי. אנשים מקצועיים עם כוונות נכונות ויכולת מקצועית טובה שדורשת הכוונה, אבל עם הרבה אנרגיה חיובית, החלטתי לקפוץ על ההזדמנות בשתי ידיים", מספר אדם פלד, בן 37 מתל אביב, בעלי RGT ואחד המייסדים יחד עם שחר אברמוב ובר שטיין, איך הכול התחיל.

החברה שהקים קיימת כבר עשור, ועובדת ב-3 השנים האחרונות בגאנה, כאשר המשרדים נמצאים גם בתל אביב וגם בעיר הבירה של גאנה, אקרה. ב-RGT עובדים כ-40 איש, מתוכם כ-30 מתכנתות ומתכנתים מגאנה.

איך זה עובד?

פלד: "לפני הכול בודקים התאמה בין המתכנת שלנו לסטארטאפ שהוא הלקוח, כדי להבטיח התאמה ליעדי המוצר. לאחר מכן, המומחים שלנו שומעים את דרישות הלקוח: את הצרכים הטכניים שלו והיעדים העסקיים שלו. בהמשך, נותנים המלצה מותאמת אישית. זאת, במטרה לחסוך למנכ"לים זמן יקר של סקירת פרופילים של המועמדים המתאימים ביותר. בשלב האחרון והחשוב ביותר נשארים במעקב צמוד עם המתכנת והלקוח, ומוודאים עמידה ביעדים ושביעות רצון".

פלד שואף להיות אידיאליסט, אדם עם ערכים ואמונה ובעיקר כוונה ועשייה טובה. "אני מאמין גדול שהדרך שלי לייצר שינוי משמעותי בעולם היא על ידי שינוי באפריקה. הבנו ששיטת התרומות אינה עובדת והמסלול האפקטיבי הוא לייצר הכנסה משמעותית, יכולות טכניות חזקות לכוח האדם המקומי מול השוק המערבי וחשיפה לתרבות הסטארטאפים", הוא אומר.

"אני מאמין שב-10 השנים הקרובות נגיע לאלפי עובדים שיעברו דרכנו ויעשו קפיצת מדרגה, ודרכה יעשו קפיצת מדרגה לכל הסובבים אותם, וייצרו מעגל השפעה של מיליונים ויותר שישנה את פניה של אפריקה. בנוסף, אנחנו נהנים מהתהליך עם חבר'ה שמגיעים כל בוקר לעבודה עם חיוך ועושים עבודה סופר מקצועית, אז זה המקרה הקלאסי של win-win. באופן כללי אני חושב שעדיף לתת חכה ולא דגים, והדרך שלנו מוכיחה את זה באופן יומיומי".

חברות הייטק אחרות עובדות בשיתוף פעולה עם עובדים הודים וכן עם אוקראינה. האם לדעתך יש יתרון לעובדים מגאנה?

"היתרון של החברה הוא שבניגוד לחברות אחרות, בראש כל צוות offshore עומד ישראלי, ומלבד העבודה כמתכנתים לכל דבר הגנאים מרוויחים שכר הרבה יותר גבוה מאשר מתכנתים מקומיים. אנחנו אחת מהחברות היחידות בעולם שמפתחות את התחום הזה באפריקה, וזה כוח עבודה איכותי הרבה יותר מאשר מתכנתים הודיים או אוקראינים".

ומה לגבי המשכורות?

"המשכורות של המתכנתים הגנאים תלויות בהרבה גורמים, אבל בממוצע, הן יותר זולות מהאוקראינים והודים בכ-40%", מתוודה פלד.

אדם פלד, מייסד RGT (צילום: פרטי)
אדם פלד, מייסד RGT | צילום: פרטי

פיפי (Fifi) ארקהוסט, מתכנת פרונט-אנד בן 22 מגאנה, מספר: "הצטרפתי ל-Really Great Tech באזור פברואר. עברתי תהליך ארוך עד לקבלה, שבמהלכו נבחנתי כמה פעמים, כאשר את רוב המשימות ידעתי לפתור. הרגשתי שלחבר'ה מ-RGT היה אכפת ממני. הם דאגו ללמד אותי את מה שלא ידעתי ולהסביר לי לעומק כל תשובה".

"החלטתי לעבוד עם RGT כי רציתי גיוון בעבודה שלי", הוא מפרט. "רציתי לעבוד עם אנשים ממקומות שונים בעולם, ולא רק מגאנה. חשוב להגיד שגם העלייה המשמעותית בשכר, לעומת העבודה הקודמת, היוותה שיקול משמעותי. אני עכשיו מרוויח בערך 30% אחוז יותר מבעבודה הקודמת שלי, עם משרה נוחה פי כמה. העבודה ההיברידית נוחה מאוד בהשוואה לעבודה הקודמת שלי".

ארקהוסט מספר על שיפור משמעותי ביכולותיו כמפתח מאז שהצטרף לחברה: "יש קצת הבדלי תרבות שאני עדיין מתרגל אליהם, אבל בסופו של דבר היחס שלנו עם החבר'ה בישראל הוא נהדר. אני מאמין שאמשיך עם RGT עוד הרבה זמן".

יוג'ין אקרונג, מתכנת בן 32 מגאנה, עובד עם RGT כבר יותר משנה - ומעיד על שביעות רצון אדירה. "כשהגעתי ל-RGT הייתי הרבה יותר מכוון לעבודה עצמית לבד", הוא מסביר. "כאן כולם עובדים על הרבה דברים ביחד, וכשלמדנו איך עובדים נכון, הכל נהיה הרבה יותר פשוט".

מסיבת סוף שנה בגאנה, RGT (צילום: פרטי)
מסיבת סוף שנה בגאנה, RGT | צילום: פרטי

עוד הוא מוסיף: "הגעתי לחברה דרך מודעה של חברת גיוס שחבר שלי קיבל. רוב העבודה שלי לפני RGT הייתה עם חברות גנאיות בלבד. אני חושב שמי שמגיע לעבוד פה, חייב לבוא עם ראש פתוח ונכונות ללמוד. מי שלא מוכן, מאוד יתקשה כאן, כי הרמה מאוד גבוהה. עוד חשוב לדעת שב-RGT מקפידים מאוד על יעילות ועמידה בזמנים. גם בעבודה וגם בהכשרה. ממש לומדים איך לעבוד יעיל וטוב. אני, באופן אישי, אשמח להישאר בחברה כמה שיותר זמן".

ומה חושבים הלקוחות?

אחת החברות שעובדות עם RGT היא איקס וואי זרון. אלמוג זירון, מנהל ומייסד החברה, מעיד: "אנחנו בית תוכנה ומתמחים בעולם החומרה. העבודה עם RGT הרגישה לי שאני עובד עם ישראלים בעלי ניסיון. הישראלים בפרונט, ומאחורי הקלעים הגנאים עושים את העבודה. הם מפתחים ברמה טובה. המחירים של הגנאים הרבה יותר טובים מכל מפתח ישראלי שאני מכיר. עבדתי מול אוקראינה וגם מול הודו - המחירים של אוקראינה כבר עולים ולכן גאנה היא פתרון מוצלח".

נטע צין, מקימה שותפה וראש תחום מוצר ב-My-Sphera, אשר מפתחת מוצרים בתחום המיוזיק טק, מעידה גם היא על העבודה עם גאנה: "יוג'ין הוא אחד המפתחים הכי טובים שיצא לי לעבוד איתם, ויצא לי לעבוד עם מפתחים גם מהארץ וגם מחו"ל. בכל נושא התקשורת והשפה הוא מאוד רספונסיבי, מהבחינה הזאת הוא ברכה".